, ,

Γλώσσες αγάπης… χαμένοι στη μετάφραση!

Όπως και στις ξένες γλώσσες που παρατηρούμε μεγαλύτερη άνεση όσο πιο πολύ τη χρησιμοποιούμε, έτσι και στις γλώσσες αγάπης.

Γλώσσες αγάπης... χαμένοι στη μετάφραση!

Γλώσσες αγάπης… χαμένοι στη μετάφραση!

Γράφει η Ουρανία Ζερικιώτη – Ψυχολόγος, MSc

Advertisment

Φανταστείτε ένα κόσμο στον οποίο ο καθένας θα μιλούσε τη δική του αποκλειστικά γλώσσα, τη μητρική. Πώς θα επικοινωνούσαμε μεταξύ μας; Μπορεί μεσω της εξωλεκτικής επικοινωνίας να υπήρχε κάποια μορφή επικοινωνίας αλλα δε θα μπορούσε σε καμια περίπτωση να είναι ουσιαστική. Το ίδιο ισχύει και στην αγάπη. Υπάρχουν ποικίλες μορφές έκφρασης της αγάπης και σπάνια τα ζευγάρια μιλάνε μεταξύ τους την ίδια γλώσσα αγάπης.

Η προσπάθεια να εκφράσετε στο/στη σύντροφό σας την αγάπη σας στα ελληνικά ενώ καταλαβαίνει μόνο αγγλικά θα παραμένει άκαρπη, μην επιτρέποντάς σας να κατανοήσετε το πώς να αγαπάτε ο ένας τον άλλο. Σύμφωνα με τον σύμβουλο γάμου, Gary Chapman, υπάρχουν πέντε γλώσσες αγάπης.

Η πρώτη γλώσσα αγάπης είναι τα λόγια επιβεβαίωσης

Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε τα θετικά στοιχεία του συντρόφου μας και να τον ενθαρρύνουμε. Τα λεκτικά κοπλιμέντα έχουν μεγαλύτερη δύναμη παρακίνησης από την γκρίνια και δημιουργούν ένα κίνητρο θετικής ανταπόδοσης. Να μιλάμε ευγενικά, με εκτίμηση και αγάπη στον σημαντικό μας άλλο χωρίς αιτήματα και απαιτήσεις.

Advertisment

Διαβάστε: Γιατί επιλέγουμε το σύντροφο που επιλέγουμε;

Η δεύτερη γλώσσα είναι ο ποιοτικός χρόνος

Δηλαδή να δίνουμε την αμέριστη προσοχή μας στο σύντροφό μας όταν εκείνος το έχει ανάγκη, να συζητάμε επί της ουσίας μαζί του και να δίνουμε έμφαση και στο πως “εκείνος” μπορεί να αισθάνεται. Έχετε προσέξει οτι στα εστιατόρια τα περίσσοτερα παντρεμένα ζευγάρια απλώς κάθονται και κοιτάζουν το χώρο αντί να κοιτάζονται και να μιλούν; Η συμμετοχή σε αγαπημένες δραστηριότητες του συντρόφου μας είναι επίσης ένας τρόπος ποιοτικού χρόνου και μια σημαντική πηγή κοινών αναμνήσεων.

Η τρίτη γλώσσα αγάπης είναι τα δώρα

Με τον όρο αυτό δεν εννοούμε απαραίτητα δώρα χρηματικής αξίας. Αναφερόμαστε στη πράξη της προσφοράς ως εκδήλωση οτι σκεφτήκαμε τον άλλο. Τα δώρα για πολλούς είναι οπτικά σύμβολα αγάπης. Μπορούν να αγοραστούν, να ανακαλυφθούν ή να κατασκευαστούν. Ένα τέτοιο δώρο θα μπορούσε να ήταν ένα σημείωμα πάνω στο τραπέζι “καλημέρα, σε αγαπώ”, ένα λουλούδι το οποίο θα κόψω να προσφέρω στη γυναίκα μου για να χαρεί ή κάτι άλλο χρηματικό. Το μεγαλύτερο όμως δώρο ιδιαίτερα σε περίοδο κρίσης είναι ο ίδιος μας ο εαυτός, η φυσική μας παρουσία.

https://enallaktikidrasi.com/2016/11/glosses-agapis-xamenoi-metafrasi/

Η τέταρτη γλώσσα αγάπης είναι οι πράξεις φροντίδας

Το να σκεφτούμε πώς μπορώ να ξεκουράσω τον σύντροφό μου ή να τον φροντίσω; Με το να τον/την βοηθήσω στις δουλειές του σπιτιού, να μαγειρέψω το αγαπημένο του/της φαγητό ή να έχω φροντίσει να έχει ζεστό νερό για μπάνιο όταν έρθει από τη δουλειά. Το σημαντικό εδώ είναι να τα κάνω όχι εξαναγκαστικά για να μη “γκρινιάζει” αλλά επειδή επιθυμώ να τον “ξελαφρώσω” δείχνοντάς του παράλληλα την αγάπη μου.

Η πέμπτη γλώσσα είναι η σωματική επαφή

Με αυτό δεν εννοούμε αποκλειστικά και μόνο την σεξουαλική επαφή αλλά και το άγγιγμα, τη σωματική εγγύτητα, την αγκαλιά και το φιλί.

Αυτό που χρειάζεται, λοιπόν, είναι να αφουγκραστούμε τη γλώσσα αγάπης του συντρόφου μας και να επιλέξουμε να τη μιλήσουμε ακόμα και αν είναι διαφορετική από τη δική μας. Ύστερα, τη σκυτάλη παίρνει ο νόμος της δράσης-αντίδρασης σύμφωνα με τον οποίο η συμπεριφορά του συντρόφου μας θα αλλάξει και δραστικά απέναντί μας. Οι άνθρωποι έχοντας τη δεξαμενή αγάπης τους γεμάτη, συμεριφέρονται διαφορετικά.

Όπως και στις ξένες γλώσσες που μαθαίνουμε όταν η μητρική μας είναι τα ελληνικά, παρατηρούμε μεγαλύτερη άνεση όσο πιο πολύ τη χρησιμοποιούμε. Το ίδιο ισχύει και με τις γλώσσες αγάπης. Ας δώσουμε λοιπόν αυτή την ευκαιρία στη σχέση μας ξεκινώντας από εμάς προς τον άλλο και ξεκινώντας τώρα!

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τι μπορούμε να κάνουμε όταν ένα παιδί λέει ψέματα
Ο έρωτας και οι σχέσεις που κρατάνε θέλουν δουλειά... θέλουν ανθρώπους που δεν τα παρατάνε
Πώς να διαχειρίζεστε σχέσεις με ανθρώπους που δεν πρόκειται να αλλάξουν
Γιατί ορισμένα ζευγάρια που είναι μαζί για πολλά χρόνια φαίνεται να «μισούν» ο ένας τον άλλον;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση