, ,

Γιατί το IFS (Internal Family Systems) αλλάζει τα δεδομένα της ψυχικής υγείας; Συνέντευξη με τη Δέσποινα Πλουσίου

Η Δέσποινα Πλουσίου μιλάει για το Trauma2Therapy και τη θεραπεία εσωτερικών οικογενειακών συστημάτων IFS

Η Ελλάδα, με τη μοναδική της πολιτιστική κληρονομιά και τη σύγχρονη δυναμική της, έχει πλέον κατακτήσει μια ξεχωριστή θέση στη διεθνή σκακιέρα των μεγάλων διοργανώσεων. Σε αυτή την πορεία, το Trauma2Therapy ξεχωρίζει ως ένας παραδειγματικός διοργανωτής και εκπαιδευτικός οργανισμός που συμβάλλει ουσιαστικά στην προώθηση της ψυχικής υγείας. Το Trauma2Therapy ιδρύθηκε από τη Δέσποινα Πλουσίου, τον Κωνσταντίνο Πλούσιο και τη Σοφία Βασιλάκου, και έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη τόσο του ελληνικού όσο και του διεθνούς κοινού.

Οι ιδρυτές του Trauma2Therapy, Δέσποινα Πλουσίου, Σοφία Βασιλάκου και Κωνσταντίνος Πλούσιος

Στη συνέντευξη που ακολουθεί, η Δέσποινα Πλουσίου, ψυχολόγος, τραυματοθεραπεύτρια, απαντάει στον Μωυσή Σεργιάννη σχετικά με την προσέγγισή της στην τραυματοθεραπεία, το όραμα του Trauma2Therapy και τις μελλοντικές δράσεις, συμπεριλαμβανομένου του επερχόμενου σεμιναρίου του Internal Family Systems (IFS) που θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα στις 23 Μαΐου. Μέσα από αυτή την πρωτοποριακή προσέγγιση, το Trauma2Therapy συνεχίζει να προάγει την εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση, ανοίγοντας νέους δρόμους για την κατανόηση και θεραπεία του ψυχικού τραύματος.

Η Δέσποινα Πλουσίου με τον Ρίτσαρντ Σουόρτς, ιδρυτή της θεωρίας των Εσωτερικών Οικογενειακών Συστημάτων (IFS)

κα Πλουσίου γιατί ασχοληθήκατε με τη θεραπεία τραύματος;

Η απόφασή μου να ασχοληθώ με τη θεραπεία τραύματος είναι αποτέλεσμα τόσο προσωπικών αναζητήσεων όσο και επαγγελματικών κινήτρων. Πολλοί θεραπευτές, όπως και εγώ, μπαίνουμε στον χώρο της ψυχολογίας με μια βαθιά ενστικτώδη ανάγκη να επουλώσουμε τα δικά μας τραύματα. Όπως το αρχέτυπο σύμβολο του τραυματισμένου θεραπευτή Κένταυρου Χείρωνα, έτσι και εμείς διαλέξαμε αυτό το επάγγελμα γιατί είμαστε οι ίδιοι τραυματισμένοι. Αυτός ο συμβολισμός έχει καθοριστική σημασία για την προσέγγισή μου στην ψυχοθεραπεία. Όταν ήρθα σε πρώτη επαφή με την τραυματοθεραπεία, αισθάνθηκα ότι συγκεκριμένα κομμάτια του εσωτερικού μου παζλ, που για δεκαετίες φαίνονταν ασύνδετα, άρχισαν να ενώνονται, αποκαλύπτοντας τις απαντήσεις σε αναπάντητα παρελθοντικά ερωτήματα και δίνοντας επιτέλους σαφές νόημα στη ζωή μου. Το νόημα είναι αυτό που τελικά μας απελευθερώνει. Αυτό επιτυγχάνει η τραυματοθεραπεία: μας απελευθερώνει από την ψυχική στρέβλωση.

 Όσο για την επαγγελματική πτυχή, επί δυόμισι δεκαετίες το επαγγελματικό μου ταξίδι στον κόσμο της ψυχοθεραπείας με έχει οδηγήσει σε νέα, συναρπαστικά, επιστημονικά εδάφη και ανακαλύψεις. Συμμετέχοντας κάθε χρόνο για 27 συνεχή χρόνια στο διεθνές ετήσιο συνέδριο του Psychotherapy Networker στην Ουάσιγκτον, είχα τη μοναδική ευκαιρία να δω και να ζήσω τη γέννηση και την εξέλιξη της σπουδαίας και πρωτοποριακής συνέργειας μεταξύ ψυχοθεραπείας και νευροεπιστήμης. Η χρήση τεχνολογιών όπως το FMRI και το PET scan μάς έχει προσφέρει πρωτόγνωρη εικόνα της δραστηριότητας του ανθρώπινου εγκεφάλου, αποκαλύπτοντας τις βαθιές επιδράσεις που μπορεί να έχουν στη δομή του οι επαναλαμβανόμενες αντίξοες παιδικές εμπειρίες.

Κάθε συνάντηση με τους κορυφαίους ψυχολόγους και ερευνητές που έχουν αφιερώσει την καριέρα και τη ζωή τους στην κατανόηση και επούλωση των ολέθριων τραυματικών συμπτωμάτων, όπως ο Bessel Van der Kolk, η Deb Dana, ο Frank Anderson, ο Dick Schwartz, ο Peter Levine, η Pat Ogden και ο Stephen Porges, με γεμίζει ευγνωμοσύνη και αποτελεί πηγή επιστημονικής ανανέωσης και τεράστιας πνευματικής έμπνευσης. Η τραυματοθεραπεία, η σπουδαία απόρροια της σύμπραξης νευροεπιστήμης και ψυχολογίας, με τον προσανατολισμό της στην επούλωση του τραυματισμένου εγκεφάλου και νευρικού συστήματος, έχει αποδειχθεί ισχυρό θεραπευτικό εργαλείο, φέρνοντας ελπίδα και έμπρακτη αλλαγή στη ζωή πολλών ανθρώπων. Το μείζον αυτό άλμα στην κατανόηση και θεραπεία ψυχολογικών τραυμάτων ανοίγει νέους δρόμους για την επιστημονική κοινότητα και προσφέρει σημαντική προοπτική για το μέλλον της ψυχοθεραπείας.

Η Δέσποινα Πλουσίου και η Σοφία Βασιλάκου με τον Bessel Van Der Kolk στο διεθνές συνέδριο τραύματος στη Βοστώνη των ΗΠΑ.

Γνωρίσαμε το Trauma2Therapy τον Σεπτέμβριο του 2023, όταν καλέσατε τον κορυφαίο επιστήμονα Dr. Bessel Van Der Kolk στο Αμερικανικό Κολέγιο Ελλάδος. Τώρα φέρνετε την εκπαίδευση του IFS στην Ελλάδα και γνωρίζω ότι έχετε πολλά σχέδια για το άμεσο μέλλον. Φαίνεται πραγματικά ότι έχετε πάθος. Ποιο είναι όμως το όραμά σας;

Το Trauma2Therapy ιδρύθηκε με την πεποίθηση ότι η εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση στον τομέα της τραυματοθεραπείας μπορούν να αλλάξουν ζωές. Σκοπός μας είναι να παρέχουμε πρόσβαση σε διεθνώς ενημερωμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη εκπαίδευση, εστιασμένη στο σύνθετο ψυχικό τραύμα και τις καταστροφικές πολυδιάστατες συνέπειες του Complex-PTSD. Από την ιστορική εκδήλωση με τον Dr. Bessel Van Der Kolk στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος τον Σεπτέμβριο του 2023 έως την εισαγωγή της εκπαίδευσης IFS στην Ελλάδα, δείχνουμε συνεχώς το πάθος μας για πρόοδο και καινοτομία.

Πάνω από 500 άτομα παρακολούθησαν το masterclass του Bessel Van Der Kolk στο Αμερικανικό Κολέγιο Ελλάδος τον Σεπτέμβριο του 2023.

Το όραμά μας είναι να διασφαλίσουμε ότι κάθε επαγγελματίας υγείας (ψυχικής και μη), καθώς και κάθε άτομο που επιθυμεί να βελτιώσει την κατανόησή του γύρω από το σύνθετο ψυχικό τραύμα, θα έχει πρόσβαση σε εκπαίδευση υψηλού επιπέδου. Μέσω εξειδικευμένων εργαστηρίων, εργασιών, σεμιναρίων και ομιλιών, στοχεύουμε στη διάδοση γνώσεων που μπορούν να προσφέρουν στους θεραπευτές τα εργαλεία για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα ολέθρια συμπτώματα του ψυχικού τραύματος, μεταμορφώνοντας την ποιότητα ζωής των πελατών τους. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια δυναμική κοινότητα που μοιράζεται και υποστηρίζει την επικαιροποιημένη, ενημερωμένη, έγκυρη και ολοκληρωμένη προσέγγιση στην ψυχοθεραπεία. Παράλληλα, ενθαρρύνουμε τη διάχυση αυτής της γνώσης στο ευρύτερο κοινό, κάτι που συμβάλλει στην αποστιγματοποίηση των θεμάτων ψυχικής υγείας και την ενίσχυση της κοινωνικής συνείδησης γύρω από το τραύμα και τη θεραπεία του.

Στιγμιότυπα από το κορυφαίο Masterclass του Bessel Van Der Kolk στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος.

Επιπλέον, στόχος μας είναι να προάγουμε τη δημιουργία ασφαλών χώρων όπου τα άτομα μπορούν να εκφράσουν, να μοιραστούν και να επεξεργαστούν τις προσωπικές τους εμπειρίες σχετικά με το ψυχικό τραύμα, ενισχύοντας την αμοιβαία υποστήριξη και τη θεραπευτική πρόοδο. Μέσα από αυτή την κοινότητα, ελπίζουμε να αναδείξουμε τη δύναμη της συνεργασίας και της συλλογικής εμπειρίας προς μια πιο υγιή και ουσιαστικά συνδεδεμένη κοινωνία, έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής με γνώση και συμπόνια.

Ας μιλήσουμε λίγο για το IFS (Internal Family Systems). Τι είναι ακριβώς; Και γιατί γίνεται τόσος λόγος στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη για αυτή τη προσέγγιση;

Είμαστε ενθουσιασμένοι που φέρνουμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα την επίσημη εκπαίδευση Pre-Level One του Internal Family Systems, με εκπαιδεύτρια τη διεθνώς αναγνωρισμένη Dr. Alexia Rothman.

Δείτε περισσότερα για την ερχόμενη εκπαίδευση εδώ

Η μέθοδος των Εσωτερικών Οικογενειακών Συστημάτων (IFS) βασίζεται στην ιδέα ότι η ψυχή του ατόμου είναι πολλαπλή και ότι αποτελείται από υποπροσωπικότητες ή «κομμάτια» στη γλώσσα του IFS, το καθένα με δικές του προθέσεις, συναισθήματα και πεποιθήσεις. Αυτά τα κομμάτια αλληλεπιδρούν όπως ακριβώς και τα μέλη της οικογένειάς μας. Όλα τα κομμάτια πλαισιώνονται από την ύπαρξη ενός κεντρικού «Εαυτού». Ο Εαυτός, σύμφωνα με τη θεωρία IFS, είναι η εσωτερική θεραπευτική πηγή αγάπης που μένει αλώβητη μέσα μας ανεξάρτητα από το τραυματικό μας παρελθόν, όσο βαρύ και αν είναι, όσο ακραία και αν είναι τα κομμάτια μας. Ο Εαυτός χαρακτηρίζεται από ιδιότητες όπως συμπόνια διαύγεια και κατανόηση και λειτουργεί ως το συμπονετικό πλαίσιο που αποτελεί το ευρύχωρο σπίτι αγάπης για τα κομμάτια μας, έτσι ακριβώς όπως είναι στο εδώ και τώρα. Η θεραπεία IFS μάς βοηθά να βρούμε τον δρόμο προς αυτή τη μαγική πηγή θεραπείας και αγάπης που εδράζεται μέσα σε όλους μας, οδηγώντας το σύστημά μας στη θεραπεία μέσω της επούλωσης και της ενσωμάτωσης αυτών των υπέροχων, πολύτιμων κομματιών.

Η μέθοδος IFS έχει αποκτήσει μεγάλη δημοτικότητα τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη γιατί είναι μια προσέγγιση που δεν δαιμονοποιεί συμπτώματα και συμπεριφορές. Δεν δίνει διαγνώσεις. Δεν κατηγορεί. Αντίθετα τα προσκαλεί σε γνωριμία. Η μέθοδος αυτή έχει επίκεντρο την καρδιά, είναι αυτό που λέμε «αγαπησιάρικη». Η τόσο ανοιχτή, στοχευμένη και άμεση αναγνώριση, η αυθεντική επικοινωνία και η ενσωμάτωση αυτών των πληγωμένων, μοναχικών, φοβισμένων ή θυμωμένων κομματιών αποτελεί μια πολύ βαθιά και δυνατή διαδικασία που τις περισσότερες φορές οδηγεί σε μια πρωτόγνωρη αίσθηση ολοκλήρωσης. Το να γνωρίζουμε σε βάθος και να προσφέρουμε στα κομμάτια μας ένα νέο, ασφαλές και σταθερό σπίτι αγάπης είναι μια μεταμορφωτική εμπειρία και ένα σπουδαίο εσωτερικό ταξίδι στην αστείρευτη πηγή μας. Είναι μια συμπονετική και τρυφερή διαδικασία με έντονη αίσθηση παρουσίας του θεραπευτή ως διαμεσολαβητή ανάμεσα στον πελάτη και τον ίδιο του τον Εαυτό. Ο θεραπευτής διατηρεί ασφαλές το πλαίσιο ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζει και ενθαρρύνει τον θεραπευόμενο να συναντήσει και να γνωρίσει τα τραυματισμένα κομμάτια του, καθώς και τον απόλυτο θεραπευτή: τον ίδιο του τον Εαυτό.

Η μέθοδος IFS αποτελεί αλλαγή παραδείγματος στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε και αντιμετωπίζουμε τα ψυχικά τραύματα, ακόμα και τα πιο τα βαριά συμπτώματα που οδηγούν σε παραβατικές συμπεριφορές ή σε αυτοτραυματισμό, παρέχοντας στους θεραπευτές ισχυρά εργαλεία που τους επιτρέπουν να βοηθούν ουσιαστικά τους πελάτες τους να ανακτήσουν εμπράκτως τη ζωή τους, επουλώνοντας το παρελθόν και αφήνοντας πίσω τα τραύματά τους.

Έχει επιστημονική βάση η μέθοδος IFS;

Το IFS είναι μια ερευνητικά τεκμηριωμένη προσέγγιση, η οποία στηρίζεται όχι μόνο στην εμπειρία και την κλινική πρακτική, αλλά και σε ενεργή επιστημονική έρευνα. Περιλαμβάνει στοιχεία από τις νευροεπιστήμες που συνδέουν τη μέθοδο IFS με τις αρχές της νευροπλαστικότητας και της θεωρίας Δεσμού . Οι έρευνες δείχνουν ότι το IFS μπορεί να βοηθήσει στην αναδιοργάνωση και επούλωση των εγκεφαλικών δομών που έχουν πληγεί από επαναλαμβανόμενες αντίξοες παιδικές εμπειρίες. Οι τεχνικές της μεθόδου βοηθούν στην αποκατάσταση της νευρικής λειτουργίας μέσω της επαναρρύθμισης των νευρωνικών διαδρομών που έχουν διαταραχθεί λόγω του τραύματος. Επιδιώκουν να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα μέσω της βαθιάς κατανόησης των στρατηγικών επιβίωσης που ανέπτυξε το άτομο ως αποτέλεσμα των τραυματικών εμπειριών που αναφέραμε παλιά ως «συμπτώματα»). Αυτό οδηγεί στην ενδυνάμωση του ατόμου να διαχειρίζεται και να επεξεργάζεται τα συναισθήματά του με ασφαλείς και αποτελεσματικούς τρόπους, χωρίς να χρειάζεται να καταφεύγει στις αρχέγονες άμυνες φόβου. Η εφαρμογή της μεθόδου έχει αποδειχθεί ικανή να μειώσει σημαντικά τα συμπτώματα ποικίλων ψυχικών διαταραχών, πολλές από οποίες στο παρελθόν αντιμετωπίζονταν κυρίως με ψυχιατρικές αγωγές.

Η εκπαίδευση που φέρνετε στις 23 Μαΐου απευθύνεται μόνο σε επαγγελματίες υγείας;

Η μέθοδος IFS είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια μη παθολογικού χαρακτήρα ψυχοθεραπεία που χρησιμοποιείται σε ένα κλινικό περιβάλλον. Είναι ένας επαναστατικός τρόπος κατανόησης τόσο του εαυτού μας, όσο και των φιλικών, οικείων και επαγγελματικών σχέσεων που μας πλαισιώνουν. Επαγγελματίες από διαφορετικά υπόβαθρα, όπως για παράδειγμα αστυνομικοί, νομικοί, καθηγητές, δάσκαλοι, προπονητές ζωής και θρησκευτικοί ηγέτες, coaches, body workers, μάνατζερ και άτομα σε θέσεις ηγεσίας, μπορούν να χρησιμοποιήσουν το IFS και να ωφεληθούν από αυτό. Η προσέγγιση των Εσωτερικών Οικογενειακών Συστημάτων έχει ως στόχο να προσφέρει ένα μεταμορφωτικό πλαίσιο όχι μόνο στους θεραπευτές αλλά και σε πολλά ακόμα επαγγέλματα. Η αποστολή του IFS είναι να φέρει περισσότερη ηγεσία Εαυτού στον κόσμο.

Γιατί να πληρώσει κάποιος τόσα χρήματα (600€+) για να εκπαιδευτεί στο IFS;

Η επίσημη εκπαίδευση IFS Level 1 που προσφέρει το ινστιτούτο IFS κοστίζει 3.400-4.000 δολάρια. Παρά την υψηλή τιμή, το ενδιαφέρον για τη συμμετοχή είναι τεράστιο. Οι εκπαιδεύσεις αυτού του είδους έχουν υψηλό κόστος κυρίως λόγω της στοχευμένης εξειδίκευσης και της άμεσης οικονομικής απόσβεσης, καθώς η μέθοδος είναι εξαιρετικά δημοφιλής σε ανθρώπους που αναζητούν θεραπεία κυρίως για ψυχικά τραύματα. Οι εκπαιδευτές είναι συχνά κορυφαίοι ερευνητές ή κλινικοί με πολυετή εμπειρία και πρωτοπόρες συνεισφορές στην επιστημονική κοινότητα, πράγμα που καθιστά την προσφορά τους πολύτιμη. Επιπλέον, η οργάνωση τέτοιων εκπαιδεύσεων συχνά περιλαμβάνει σημαντικές δαπάνες, όπως ταξιδιωτικά έξοδα, διαμονή και άλλα λογιστικά και διοικητικά κόστη. Οι εκπαιδευτές που το Trauma2Therapy επιλέγει να φιλοξενεί στην Ελλάδα είναι διακεκριμένοι διεθνώς, με μεγάλες αμοιβές και σημαντικές δαπάνες, όπως κόστη μεταφοράς, διαβίωσης, μετάφρασης και άλλων υπηρεσιών. Παρ’ όλα αυτά, προσπαθούμε πάντα να προσαρμόζουμε το κόστος της εκπαίδευσης στις ελληνικές οικονομικές συνθήκες, πολύ πιο χαμηλά από τις αντίστοιχες τιμές του εξωτερικού, φροντίζοντας απλώς να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα της προσπάθειάς μας, γιατί πιστεύουμε ότι αυτοί οι εκπαιδευτές προσθέτουν σημαντική αξία στην εκπαίδευση των Ελλήνων επαγγελματιών ψυχικής υγείας.

Όλοι στο Trauma2Therapy έχουμε ως προτεραιότητα μας να κάνουμε αυτές τις εκπαιδεύσεις διεθνούς βεληνεκούς όσο το δυνατό πιο προσιτές μέσω διαπραγματεύσεων με τους συγκεκριμένους εκπαιδευτές για τις αμοιβές τους, εξηγώντας τους τις εγχώριες οικονομικές συνθήκες. Πολλοί ομιλητές κατανοούν αυτή την πραγματικότητα και προσφέρουν έκπτωση στις αμοιβές τους. Αυτό μας βοηθά να μειώσουμε το κόστος για τους συμμετέχοντες χωρίς να θυσιάζεται η ποιότητα της εκπαίδευσης. Επίσης, αξιοποιούμε την τεχνολογία και στο προσεχές μέλλον θα προσφέρουμε εναλλακτικές όπως διαδικτυακές εκπαιδεύσεις, που μειώνουν τα λειτουργικά κόστη και καθιστούν την εκπαίδευση προσβάσιμη σε ευρύτερο κοινό.

H Λέξι Ρόθμαν είναι Lead Certified Trainer του IFS και βοηθός του Δρ Ρίτσαρντ Σουόρτς, ιδρυτή της μθεόδου.

Αν έχω καταλάβει σωστά, η εκπαίδευση αυτή ονομάζεται Pre-Level One. Παρ’ όλα αυτά οι συμμετέχοντες θα μπορούν να εργαστούν με την προσέγγιση μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης. Πώς γίνεται αυτό;

Όπως είπαμε νωρίτερα, παρά την υψηλή τιμή, το ενδιαφέρον σε Ευρώπη και Αμερική για εκπαίδευση στη μέθοδο IFS είναι τεράστιο. Η επίσημη εκπαίδευση IFS Level One, λόγω της υψηλής ζήτησης και της περιορισμένης διαθεσιμότητας, υιοθετεί τη διαδικασία επιλογής εκπαιδευομένων μέσω κλήρωσης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πολυετή αναμονή. Η θεραπεία μέσω του μοντέλου IFS είναι μια ιδιαιτέρως πολύπλοκη προσέγγιση που ξεπερνά την απλή επιφανειακή κατανόηση. Παρόλο που τα βιβλία του Richard Schwartz παρέχουν μια εξαιρετική θεωρητική βάση, η πρακτική εφαρμογή της μεθόδου απαιτεί βαθύτερη, πολυεπίπεδη κατανόηση και εξάσκηση, που δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσω μόνο της αυτοδιδακτικής μελέτης. Η εκπαίδευση Pre-Level One είναι ιδιαίτερα σημαντική για όσους επιθυμούν να ενσωματώσουν το IFS στην κλινική τους πρακτική, καθώς τους παρέχει τις απαραίτητες δεξιότητες και τεχνικές για να αρχίσουν να χρησιμοποιούν το IFS με ακεραιότητα, αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα. Αυτό είναι δυνατό ακόμη και χωρίς την ολοκλήρωση της επίσημης εκπαίδευσης Level One του ινστιτούτου. Η τετραήμερη βασική εκπαίδευση που προσφέρεται σε χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής αποσκοπεί στην υποστήριξη των ενδιαφερόμενων, παρέχοντάς τους εκτενείς επεξηγήσεις και οδηγίες. Αυτή η εκπαίδευση είναι πλούσια σε περιεχόμενο και σχεδιασμένη έτσι ώστε να ενισχύει τις ικανότητες των θεραπευτών με ολοκληρωμένες και αναλυτικές οδηγίες. Παρέχει σαφείς κατευθύνσεις και βαθιά κατανόηση των θεραπευτικών εργαλείων και πρακτικών του IFS, διασφαλίζοντας ότι οι επαγγελματίες θα είναι εξοπλισμένοι με τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες για την επιτυχημένη εφαρμογή αυτής της επαναστατικής θεραπευτικής τεχνικής με ακρίβεια, αυτοπεποίθηση και ευαισθησία.

Είπατε ότι μετά την εκπαίδευση θα δημιουργηθεί η πρώτη ελληνική κοινότητα IFS και θα υπάρχει και κάποια μορφή ευρετηρίου όπου θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να βρίσκουν επαγγελματίες θεραπευτές. Πιστεύετε ότι υπάρχει ζήτηση για τη συγκεκριμένη μέθοδο;

Η ίδρυση μιας ελληνικής κοινότητας για το Internal Family Systems (IFS) αποτελεί καίριο στόχο για τη διασφάλιση συνεχούς υποστήριξης και εκπαίδευσης των Ελλήνων θεραπευτών. Αυτό το εγχείρημα είναι κομβικής σημασίας, καθώς επιτρέπει τη διαρκή ενημέρωση και την εξέλιξη των επαγγελματικών δεξιοτήτων των συνεργατών μας μέσω προηγμένων τεχνικών και επιστημονικών γνώσεων. Διαμέσου της κοινότητας IFS, οι θεραπευτές έχουν την ευκαιρία να ενισχύσουν το επαγγελματικό τους προφίλ, αντλώντας από ένα δίκτυο αμοιβαίας στήριξης και συνεχούς μάθησης.

Το directory θα λειτουργήσει μέσα από την επίσημη πλατφόρμα του Trauma2Therapy, όπου το κοινό θα μπορεί να βρίσκει αξιόπιστους, καταρτισμένους θεραπευτές IFS στην Ελλάδα. Αυτό θα εγγυηθεί την εμπιστοσύνη και την ασφάλεια εκείνων που αναζητούν τη συγκεκριμένη θεραπευτική μέθοδο και των καταρτισμένων στο IFS επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Στόχος μας είναι να προσφέρουμε διαφανή και εύκολη πρόσβαση σε θεραπευτικές υπηρεσίες που υποστηρίζονται από τη μεθοδολογία IFS.

Όσο για τη «ζήτηση» της συγκεκριμένης μεθόδου, ένα έχω να σας πω. Όλοι οι ψυχοθεραπευτές IFS παγκοσμίως έχουν λίστες αναμονής λόγω έλλειψης διαθεσιμότητας. Ελπίζω ότι καταλαβαίνετε το μέγεθος της ζήτησης και της αποτελεσματικότητας της συγκεκριμένης θεωρίας. Όσο για τη χώρα μας, έχω παρατηρήσει ένα διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη θεραπεία IFS. Δυστυχώς, στην Ελλάδα είμαστε μόνο πέντε θεραπευτές IFS και το πρόγραμμα όλων μας είναι ασφυχτικά γεμάτο. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι ένα τέτοιο ευρετήριο θα είναι πολύτιμη παραπομπή για τους εγχώριους ενδιαφερόμενους.

Κλείνοντας, θα ήθελα να μας αποκαλύψετε, εάν είναι φυσικά δυνατό, κάποια από τα επόμενα σχέδιά σας.

Το Trauma2Therapy ιδρύθηκε με κύριο στόχο την παροχή έγκυρης και ενημερωμένης εκπαίδευσης στον τομέα της τραυματοθεραπείας. Η δράση μας εστιάζεται στην αφύπνιση του κοινού και των επαγγελματιών υγείας, ψυχικής και μη, για την κατανόηση και αντιμετώπιση του σύνθετου τραύματος, δηλαδή του Complex-PTSD.

Κάθε πρόγραμμα εκπαίδευσης είναι βασισμένο στις πιο πρόσφατες ερευνητικές νευροεπιστημονικές μελέτες, προσαρμοσμένο για να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες θεραπευτικές ανάγκες. Η εκπαίδευση κοινού και επαγγελματιών είναι κρίσιμη για τη δημιουργία μιας ευαισθητοποιημένης και ενημερωμένης κοινωνίας που μπορεί να αναγνωρίζει και να αντιμετωπίζει τα καθηλωτικά συμπτώματα του σύνθετου τραύματος με συμπόνια και στήριξη. Παρέχουμε πρόσβαση σε επιστημονικές πηγές και πόρους που βοηθούν τα άτομα να κατανοήσουν τις ολέθριες συνέπειες του σύνθετου ψυχικού τραύματος σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, προάγοντας την ανθεκτικότητα και την ψυχική υγεία στην κοινότητα. Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι κάθε επαγγελματίας ψυχικής υγείας και κάθε άτομο που ενδιαφέρεται να κατανοήσει καλύτερα το σύνθετο ψυχικό τραύμα και τις συνέπειές του στην ποιότητα της ενήλικης ζωής και στη βιωσιμότητα της κοινωνίας έχει πρόσβαση σε εκπαίδευση υψηλής ποιότητας. Αυτό ενισχύει την ευρύτερη κοινότητα ψυχικής υγείας και βοηθά στην ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών προσεγγίσεων στη θεραπεία του σύνθετου ψυχικού τραύματος.

Όσο για το μέλλον, έχουμε πολύ συναρπαστικά σχέδια για τα επόμενα χρόνια. Στοχεύουμε να φέρουμε την Αισθητηριοκινητική Ψυχοθεραπεία (Sensorymotor Psychotherapy), μια πρωτοπόρα προσέγγιση που δημιούργησε η Pat Ogden. Αυτή η εκπαίδευση ασχολείται με τον τρόπο που το σώμα κρατάει τόσο την εμπειρία του ψυχικού τραύματος όσο και τους τρόπους επούλωσής του και βοηθά τους θεραπευτές να ενσωματώσουν σωματικές τεχνικές στην κλινική τους πρακτική. Επιπλέον, σχεδιάζουμε να οργανώσουμε ένα διεθνές Trauma and IFS Retreat στη Σύρο με τον νευροεπιστήμονα Frank Anderson, έναν από τους κορυφαίους ειδικούς στη θεραπεία IFS, γνωστό για την ερευνητική δουλειά του σε θέματα σύνθετου τραύματος. Τέτοιου είδους σημαντικές εκπαιδεύσεις αποτελούν μέρος της δέσμευσής μας να προσφέρουμε στους Έλληνες θεραπευτές πρόσβαση σε εκπαίδευση διεθνούς επιπέδου.

Δείτε περισσότερα για την επερχόμενη εκπαίδευση του IFS στην Ελλάδα εδώ

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Έρευνα: 2 στους 3 Έλληνες παραδέχονται ότι χαζεύουν άσκοπα στα social media
Συναισθηματική χαρτογράφηση σώματος: Ποια μέρη του σώματος επηρεάζουν τα συναισθήματά μας;
Έρευνα: Οι ψυχικές διαταραχές μπορούν να «μεταδοθούν» μέσα στις παρέες των νέων
Κατάθλιψη: Το απροσδόκητο σωματικό σύμπτωμα που μαρτυρά την ψυχική διαταραχή

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση