Διαταραχή μετατραυματικού στρες: Με ποιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα εκδηλώνεται

Το μετατραυματικό στρες είναι ένα κλινικό σύνδρομο (PTSD = Post Traumatic Stress Disorder) που εμφανίζεται σε έναν άνθρωπο μετά από μια τραυματική εμπειρία, ένα

Διαταραχή μετατραυματικού στρες: Με ποιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα εκδηλώνεται

Το μετατραυματικό στρες είναι ένα κλινικό σύνδρομο (PTSD = Post Traumatic Stress Disorder) που εμφανίζεται σε έναν άνθρωπο μετά από μια τραυματική εμπειρία, ένα σοκ, δηλαδή ένα γεγονός το οποίο προκάλεσε σωματική/ψυχολογική βλάβη ή ήταν απειλητικό, φέρνοντάς τον αντιμέτωπο με το θάνατο.

Το γεγονός μπορεί να αφορά είτε το ίδιο το άτομο είτε να ήταν μάρτυρας, π.χ. τροχαίου, ληστείας, απαγωγής.

Advertisment

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, τα άτομα με διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD) αντιμετωπίζουν υπερτριπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν βρουξισμό, γνωστό και ως τρίξιμο των δοντιών.

Το ποσοστό των ανθρώπων που τρίζουν τα δόντια τους ενώ είναι ξύπνιοι, κυμαίνεται από 8% έως 30%.

Στη μελέτη συμμετείχαν 76 Βραζιλιάνοι ενήλικες (38 με διάγνωση PTSD και 38 χωρίς) και διαπιστώθηκε πολύ μεγαλύτερη συχνότητα τριξίματος των δοντιών κατά τη διάρκεια της ημέρας στα άτομα που παρουσίαζαν PTSD.

Advertisment

«Η μελέτη μας έδειξε ότι η διαταραχή μετατραυματικού στρες μπορεί να εκδηλωθεί από το στόμα, με βρουξισμό και υψηλότερο επίπεδο πόνου μετά από κλινική οδοντιατρική εξέταση. Αυτό απαιτεί κοινή δράση από ψυχιάτρους, ψυχολόγους και οδοντιάτρους για τον έλεγχο και τη θεραπεία και των δύο παθήσεων υγείας», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Ana Cristina de Oliveira Solis του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο.

«Η στοματική υγιεινή δεν βρέθηκε να σχετίζεται με το πρόβλημα», ανέφερε η Solis.

«Η περιοδοντική εξέταση, η οποία περιελάμβανε μέτρηση της βακτηριακής πλάκας και της αιμορραγίας των ούλων (ή αιμορραγία κατά την εξέταση), έδειξε ότι οι ασθενείς με PTSD και οι μάρτυρες είχαν παρόμοιο επίπεδο στοματικής υγείας. Ωστόσο, οι ασθενείς με PTSD παρουσίασαν περισσότερο πόνο μετά την εξέταση», πρόσθετε.

Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι το τρίξιμο των δοντιών και ο αυξημένος πόνος στα δόντια θα μπορούσαν να είναι προειδοποιητικά σημάδια για PTSD, ανέφεραν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Clinical Oral Investigations.

Με πληροφορίες από onmed.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Νέο τεστ προβλέπει την άνοια 9 χρόνια πριν από τα πρώτα συμπτώματα
Τσίμπημα από μέδουσα, δράκαινα, αχινό |Πρώτες Βοήθειες για αποτελεσματική αντιμετώπιση
Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας| Τι να κάνετε αν σας τσιμπήσει φίδι
Έρευνα διαπιστώνει ότι η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά και τον ύπνο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση