,

Πίνουν απαστερίωτο γάλα μολυσμένο με H5N1 για να αποκτήσουν ανοσία στον ιό

Οι λάτρεις του νωπού γάλακτος είναι αποφασισμένοι να εκτεθούν στον ιό της γρίπης των πτηνών H5N1 πίνοντας μολυσμένο και μη παστεριωμένο αγελαδινό γάλα. Ο

Πίνουν απαστερίωτο γάλα μολυσμένο με H5N1 για να αποκτήσουν ανοσία στον ιό

Οι λάτρεις του νωπού γάλακτος είναι αποφασισμένοι να εκτεθούν στον ιό της γρίπης των πτηνών H5N1 πίνοντας μολυσμένο και μη παστεριωμένο αγελαδινό γάλα.

Ο Mark McAfee, ο οποίος ίδρυσε το Ινστιτούτο Νωπού Γάλακτος, δήλωσε στην εφημερίδα Los Angeles Times ότι έχει κατακλυστεί από τηλεφωνήματα από «πελάτες που ζητούν γάλα με H5N1 επειδή θέλουν να αποκτήσουν ανοσία».

Advertisment

Πρόκειται για μια πεποίθηση που έρχεται σε αντίθεση με πλήθος επιστημονικών στοιχείων, καθώς εδώ και πάνω από 100 χρόνια γνωρίζουμε την ικανότητα της παστερίωσης να αντιμετωπίζει τα μικρόβια και άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς.

Και η ιδέα ακούγεται ακόμα πιο ανόητη, δεδομένου ότι υπάρχουν πολλά που δεν γνωρίζουμε ακόμη για την τρέχουσα εξάπλωση του ιού H5N1. Το πρώτο περιστατικό εμφάνισης του ιού σε αγελάδες γαλακτοπαραγωγής στις ΗΠΑ αναφέρθηκε τον Μάρτιο, ενώ έχουν υπάρξει μολύνσεις σε θηλαστικά σε όλη την Ασία, τη Βόρεια Αμερική, τη Νότια Αμερική και την Ευρώπη.

Ο ιός H5N1 εντοπίστηκε σε 36 κοπάδια γαλακτοπαραγωγών βοοειδών σε εννέα πολιτείες των ΗΠΑ, αλλά οι επιστήμονες δεν τον έχουν εντοπίσει ακόμη σε δείγματα παστεριωμένου γάλακτος

Advertisment

Ενώ οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι ο ιός είναι δυνατόν να μεταδοθεί από θηλαστικό σε θηλαστικό, ο κίνδυνος για τον άνθρωπο δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητός. Και το να επιδιώκει κανείς σκόπιμα να μολυνθεί από τον ιό πίνοντας νωπό-απαστερίωτο γάλα – κάτι με το οποίο διαφωνούν αυστηρά τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ –είναι σίγουρα μια κακή ιδέα

«Σαν ρωσική ρουλέτα»

«Η σκόπιμη κατανάλωση νωπού γάλακτος με την ελπίδα να αποκτήσετε ανοσία στη γρίπη των πτηνών είναι σαν να παίζετε ρωσική ρουλέτα με την υγεία σας», δήλωσε ο ερευνητής του Πανεπιστημίου Ντέιβις της Καλιφόρνια, Μάικλ Πέιν.

«Η σκόπιμη προσπάθεια να μολύνετε τον εαυτό σας με ένα γνωστό παθογόνο έρχεται σε αντίθεση με όλες τις ιατρικές γνώσεις και την κοινή λογική».

Ο ιός εντοπίστηκε σε 36 κοπάδια γαλακτοπαραγωγών βοοειδών σε εννέα πολιτείες των ΗΠΑ, αλλά οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη βρει στοιχεία επιβίωσης του ιού σε δείγματα παστεριωμένου γάλακτος.

Μέχρι στιγμής, υπάρχει ένα κρούσμα εργαζόμενου σε γαλακτοκομείο στο Τέξας που μολύνθηκε. Τα συμπτώματά του δεν επεκτάθηκαν πέρα από μια μέτρια περίπτωση επιπεφυκίτιδας.

«Κάθε φορά που αποκτά ένα νέο είδος θηλαστικού-ξενιστή, όπως οι αγελάδες, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος μετάδοσης στον άνθρωπο και μειωμένης ανθρώπινης ανοσίας», δήλωσε στο περιοδικό Nature η περιβαλλοντική επιδημιολόγος Τζέσικα Λάιμπλερ του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.

Σκοτώνει τις γάτες

Μια μελέτη εξέτασε επίσης νεκρές γάτες σε γαλακτοβιομηχανίες στο Τέξας και το Κάνσας που είχαν μολυνθεί από τον ιό, γεγονός που υποδηλώνει ότι το νωπό γάλα μπορεί να είναι επικίνδυνο για άλλα θηλαστικά. Η έρευνα είναι παρόμοια με μια άλλη μελέτη στην οποία γάτες μολύνθηκαν από τον ιό.

«Αν και δεν έχουν υπάρξει γνωστές περιπτώσεις μετάδοσης του ιού H5N1 στον άνθρωπο από το νωπό γάλα, είναι σίγουρα πιθανό να συμβεί, και πρόκειται για έναν εξαιρετικά θανατηφόρο ιό όχι μόνο για τις γάτες αλλά και για τους ανθρώπους», δήλωσε πρόσφατα ο πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμωδών Νοσημάτων της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, Σον Ο’ Λίρι.

Με πληροφορίες από cnn.gr | AP Photo/JoNel Aleccia

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

4 είδη ουσιών στα τρόφιμα που «ξεγελούν» τον εγκέφαλό μας
Οι ιδανικοί χυμοί φρούτων για να δροσιστείτε τις ημέρες του καύσωνα
Χρήσιμα διατροφικά tips για να επιβιώσουμε στον καύσωνα
Πώς συντηρούνται οι ντομάτες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση