,

Προεκλαμψία: Νέο τεστ αίματος εντοπίζει τον κίνδυνο από το πρώτο τρίμηνο της κύησης

Ανάμεσα στους κινδύνους που απειλούν μια γυναίκα στην εγκυμοσύνη περιλαμβάνεται και η προεκλαμψία, με συμπτώματα όπως η αυξημένη αρτηριακή πίεση, τα υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης

Προεκλαμψία: Νέο τεστ αίματος εντοπίζει τον κίνδυνο από το πρώτο τρίμηνο της κύησης

Ανάμεσα στους κινδύνους που απειλούν μια γυναίκα στην εγκυμοσύνη περιλαμβάνεται και η προεκλαμψία, με συμπτώματα όπως η αυξημένη αρτηριακή πίεση, τα υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης στα ούρα ή άλλα σημάδια βλάβης οργάνων.

Αυτή την απειλητική πάθηση θα μπορούσε να προβλέψει ένα νέο αιματολογικό τεστ στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για το πρώτο τεστ στις Ηνωμένες Πολιτείες που μπορεί να χρησιμοποιηθεί μεταξύ 11 και 14 εβδομάδων κύησης για τον προσδιορισμό του κινδύνου προεκλαμψίας πριν από τις 34 εβδομάδες κύησης.

Advertisment

«Δίνοντας στους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης ένα ακόμη εργαλείο για την αξιολόγηση του κινδύνου προεκλαμψίας στις έγκυες με αντικειμενικούς βιοδείκτες, συμβάλλουμε στην προώθηση της προγεννητικής φροντίδας και στη βελτίωση των αποτελεσμάτων για τις μητέρες και τα μωρά τους», δήλωσε ο επικεφαλής ιατρικός και επιστημονικός διευθυντής της εταιρίας που ανέπτυξε το τεστ, δρ Brian Caveney.

Το νέο τεστ μετρά τον κίνδυνο προεκλαμψίας με ευαισθησία έως και 90% και ακρίβεια 90%, σύμφωνα με την εταιρία που το ανέπτυξε. Το τεστ λειτουργεί με τη μέτρηση τεσσάρων βιοδεικτών που σχετίζονται με τον κίνδυνο προεκλαμψίας. Η τιμή του είναι περίπου 240 δολάρια στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, το νέο τεστ δεν αλλάζει την κλινική καθοδήγηση σχετικά με την προεκλαμψία, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (ACOG) και ορισμένοι γιατροί αμφιβάλλουν για τον βαθμό που θα μπορούσε πραγματικά να βοηθήσει. «Προς το παρόν δεν είναι σαφές πόσο χρήσιμο θα είναι το συγκεκριμένο τεστ για την ακριβή πρόβλεψη του κινδύνου εμφάνισης προεκλαμψίας και αν είναι κατάλληλο για όλες τις έγκυες ασθενείς» τόνισε ο Δρ Christopher Zahn, προσωρινός διευθύνων σύμβουλος του (ACOG).

Advertisment

«Πριν από την επιτυχή εφαρμογή ενός διαγνωστικού τεστ, πρέπει να υπάρχει μια τεκμηριωμένη παρέμβαση είτε για την πρόληψη είτε για τη μείωση των επιπτώσεων της νόσου. Προς το παρόν δεν έχουμε δεδομένα για το πώς μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος για μια έγκυο ασθενή που προβλέπεται να έχει προεκλαμψία από μια εξέταση αίματος στην αρχή της εγκυμοσύνης σε αντίθεση με τους κλινικούς παράγοντες», πρόσθεσε ο Zahn.

Επί του παρόντος, δεν υπάρχει θεραπεία για την προεκλαμψία, εκτός από τον τοκετό, αν και οι σοβαρές περιπτώσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν με φάρμακα, όπως αυτά για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Ως κατάσταση, εμφανίζεται συνήθως μετά τις 20 εβδομάδες της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με την Cleveland Clinic και θα μπορούσε να απειλήσει τη ζωή τους.

Μια άλλη ειδικός αναγνωρίζει ότι η συμβολή του τεστ θα είναι καθοριστική. Η Ελένη Τσίγκα, διευθύνουσα σύμβουλος του Ιδρύματος Προεκλαμψίας των ΗΠΑ, δήλωσε ότι ένα τέτοιο τεστ θα μπορούσε να είχε αλλάξει «σημαντικά» την εμπειρία της πρώτης εγκυμοσύνης της, αν υπήρχε το 1998. Η CEO διαγνώστηκε με προεκλαμψία μόλις 11 εβδομάδες πριν από την ημερομηνία του τοκετού και η κόρη της γεννήθηκε νεκρή μετά από επιπλοκές της πάθησης.

Με πληροφορίες από www.ygeiamou.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

H εύκολη κίνηση που μακραίνει τη ζωή και σώζει την καρδιά – Kάντε την καθημερινά
Έρευνα: Τα μικροπλαστικά έχουν περάσει στο σπέρμα των περισσότερων ανδρών
Νέο τεστ προβλέπει την άνοια 9 χρόνια πριν από τα πρώτα συμπτώματα
Ο ρόλος του φύλου στη διάγνωση του αυτισμού: Νέα επιστημονικά ευρήματα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση