Χειραγώγηση: Τι κάνουν όσοι επιλέγουν να μην πέσουν θύματα

Όλοι θα θέλαμε να ζούσαμε σε έναν κόσμο, όπου αποτελείται από ειλικρίνεια και όλοι θα είχαν τις καλύτερες προθέσεις απέναντί μας. Το ιδανικό όμως

Χειραγώγηση: Τι κάνουν όσοι επιλέγουν να μην πέσουν θύματα

Όλοι θα θέλαμε να ζούσαμε σε έναν κόσμο, όπου αποτελείται από ειλικρίνεια και όλοι θα είχαν τις καλύτερες προθέσεις απέναντί μας. Το ιδανικό όμως και το τέλειο δεν υφίσταται, οπότε σε αυτόν τον κόσμο σίγουρα θα συναντήσεις ανθρώπους, που θα σε εξαπατήσουν εσκεμμένα.

Ανθρώπους όπου είναι ίσως πολύ κοντά μας, ανθρώπους που ίσως γνωρίζουμε αρκετά χρόνια, ανθρώπους που προσποιούνται πως μας ξέρουν καλά και θέλουν το “καλό μας”

Advertisment

Πολλοί από εμάς μπορεί να έχουν νιώσει διαφορετικές πτυχές της χειριστικότητας, ακόμη και από ανθρώπους που “επιδιώκουν το καλό μας”. Ενοχές, αίσθημα προσωπικής ανεπάρκειας, “πλύση εγκεφάλου” με πολλά αβάσιμα λόγια, καταπίεση, έλλειψη προσωπικού χώρου και ορίων, εξαναγκασμοί, δόλος, είναι μερικά από όσα έρχονται ως απόρροια αυτής της τοξικότητας. Η τοξικότητα όμως κάποιες άλλες φορές έχει πιο καμουφλαρισμένη μορφή.

Ωστόσο, υπάρχουν πράγματα που κάνουν ορισμένοι άνθρωποι και μπορούν να μην πέσουν θύματα χειραγώγησης.

Όσοι λένε όχι στη χειραγώγηση προτιμούν την ακεραιότητα από το να είναι συνεχώς αρεστοί

Το να θέλει να είναι κάποιος αρεστός είναι ένα ανθρώπινο χαρακτηριστικό, που φέρνει πολλούς ανθρώπους συχνά σε μπελάδες. Κι αυτό γιατί οι πράξεις των άλλων καθορίζουν την ευτυχία σου, ακόμη και τις συμπεριφορές σου. Οι άνθρωποι που έχουν “ανοσία” στους χειριστικούς ανθρώπους εκτιμούν την ακεραιότητα, την αλήθεια και την ειλικρίνεια, λόγω του ότι δεν τους ενδιαφέρει να είναι αρεστοί. Προτιμούν να λένε πράγματα, που δεν θέλουν όλοι να ακούσουν και είναι πρόθυμοι να ακούσουν πράγματα από άλλους, που δεν είναι καλά όμως είναι αλήθεια. Κοιτάζουν πέρα από την τυπική ευγένεια, γνωρίζοντας ότι αυτό μπορεί συχνά να είναι ένα τέχνασμα, για να τους παραπλανήσουν από αυτό που πραγματικά συμβαίνει.

Advertisment

Παρατηρούν πράξεις όχι λόγια

Η χειραγώγηση συχνά βασίζεται στα λόγια. Κυρίως υποσχέσεις, κομπλιμέντα, προσβολές και σε πολλές περιπτώσεις λειτουργούν ως εσφαλμένες κατευθύνσεις.  Όσοι δεν πείθονται από υποσχέσεις ή δεν διαλύεται η αυτοεκτίμησή τους από λεκτικές επιθέσεις είναι γιατί, επιλέγουν να δίνουν βάση στις πράξεις και όχι στα όσα λέει ο καθένας, για να πετύχει τον σκοπό του.

Ακούνε πέρα από τις λέξεις

Όλοι επικοινωνούμε μεταξύ μας σε πολλά επίπεδα. Πολλοί το χάνουν αυτό, επειδή εστιάζουν κυρίως μόνο σε αυτά που λένε οι άλλοι ή πολλές φορές αφαιρούνται. Οι πραγματικά οξυδερκείς, ακούνε πέρα από τις λέξεις. Δηλαδή δεν εστιάζουν μόνο σε αυτές, αλλά και στη στάση σώματος και τη γενικότερη ενέργεια που συνοδεύουν τις λέξεις κάποιου.

Είναι ανεξάρτητοι και παράλληλα συνδεδεμένοι

Εκείνοι που παρασύρονται πιο εύκολα από τις κοινωνικές τάσεις και τα στερεότυπα είναι επιρρεπείς στη χειραγώγηση. Η διατήρηση μιας ασφαλούς απόστασης κρατά το μυαλό αιχμηρό. Παράλληλα, η ορατή περιθωριοποίηση από την κοινωνία, σε κάνει στόχο. Καλύτερα να κρύβεσαι σε κοινή θέα, παραμένοντας κοντά στον παλμό της κοινωνίας, για να είσαι πάντα ένα βήμα μπροστά.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η θαυματουργή δύναμη του υποσυνείδητου
Ξεπερνώντας την περιοριστική πεποίθηση του "δεν είμαι δημιουργικός/ή"
Υπάρχει μια πλευρά της προσωπικότητάς μας που παραμένει ξένη για εμάς, ενώ οι άλλοι μπορούν να τη δουν
Μαθαίνοντας να επιθυμούμε τα πράγματα όπως συμβαίνουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση