Η επαφή με τη φύση επηρεάζει τις διατροφικές μας συνήθειες

Αν θέλουμε να βελτιώσουμε τη διατροφή μας και να προσθέσουμε σε αυτήν μεγαλύτερη ποικιλία φρούτων και λαχανικών, μια βόλτα στο πάρκο της γειτονιάς θα

Η επαφή με τη φύση επηρεάζει τις διατροφικές μας συνήθειες

Αν θέλουμε να βελτιώσουμε τη διατροφή μας και να προσθέσουμε σε αυτήν μεγαλύτερη ποικιλία φρούτων και λαχανικών, μια βόλτα στο πάρκο της γειτονιάς θα βοηθήσει.

«Η φύση πρέπει να είναι ο τέταρτος πυλώνας της υγείας, είναι εξίσου σημαντική με τη διατροφή, την άσκηση και τον καλό ύπνο, για τη διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής», έχει δηλώσει η γιατρός Melissa Lem, ιδρύτρια της πρωτοβουλίας PaRx, του πρώτου εθνικού προγράμματος του Καναδά για τη συνταγογράφηση της φύσης.

Advertisment

Ξεκινώντας από το δεδομένο ότι 1 με 2 ώρες επαφής με τα δέντρα, τα πουλιά, τα ρυάκια βελτιώνουν τη υγεία και ευεξία μας, διεπιστημονική έρευνα από το Πανεπιστήμιο Drexel εστίασε στο πώς η σύνδεσή μας με τον φυσικό κόσμο προάγει την ισορροπημένη διατροφή.

Η επαφή με τη φύση και η διατροφή μας

«Η σύνδεσή μας με τη φύση έχει συσχετιστεί θετικά με τη γνωστική, ψυχολογική και σωματική υγεία, και με την διαχείριση των προϊόντων και των υπηρεσιών των οικοσυστημάτων. Τα ευρήματά μας αναδεικνύουν τα πλεονεκτήματα και στις διατροφικές συνήθειες.

Βρήκαμε ότι τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα σύνδεσης με τη φύση ήταν πιθανότερο να ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή, που μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνει μεγαλύτερη ποικιλία τροφών και υψηλότερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών», δήλωσε η Brandy-Joe Milliron, αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Κολέγιο Επαγγελμάτων Νοσηλευτικής και Υγείας και επικεφαλής συγγραφέας της δημοσίευσης.

Advertisment

Πάνω από 300 ενήλικες από την περιοχή της Φιλαδέλφειας συμμετείχαν στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Health Promotion. Οι επιστήμονες αξιολόγησαν τη σύνδεσή τους με τη φύση, καθώς και των τροφών και ποτών που είχαν καταναλώσει την προηγούμενη μέρα.

Η Milliron υποστηρίζει ότι η μελέτη μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στις παρεμβάσεις που σκοπό έχουν την προαγωγή της υγείας. «Πρώτον, οι παρεμβάσεις που βασίζονται στη φύση μπορεί να βελτιώσουν τη σχέση μας μαζί της καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας και ενδεχομένως τη διατροφική μας πρόσληψη. Δεύτερον, ο συνδυασμός των διατροφικών παρεμβάσεων με δραστηριότητες στη φύση μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερες βελτιώσεις στη ποιότητα διατροφής».

«Μελλοντικά η έρευνα πρέπει να διερευνήσει τους τρόπους με τους οποίους διαφορετικές κοινότητες βιώνουν και εκτιμούν τη φύση. Πρέπει να εξεταστεί ο τρόπος που διαφορετικοί παράγοντες, όπως το περιβάλλον, ο πολιτισμός, η φυλή, η ιστορία, η κοινωνική συνοχή, επηρεάζουν τη σχέση κάθε κοινότητας με τη φύση και τη διατροφική πρόσληψη», δήλωσε ο Dane Ward, PhD, επίκουρος καθηγητής στο Κολλέγιο Τεχνών και Επιστημών και ο δεύτερος συγγραφέας της μελέτης.

Με πληροφορίες από ow.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο δήμος Χάλκης απέκτησε το δικό του «πράσινο» σκάφος | Κινείται εξ ολοκλήρου με ηλιακά πάνελ
Περιβάλλον: Η συχνότητα και το μέγεθος των ακραίων δασικών πυρκαγιών έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια
Το θαλασσινό νερό «κατατρώει» τον «Παγετώνα της Αποκάλυψης» | Οι φόβοι των επιστημόνων
«Καταψύχοντας» ξανά τη γη | Το σχέδιο των ειδικών για τη διάσωση της Αρκτικής

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση