Πώς να ρυθμίσετε το βάρος σας τρώγοντας αληθινό φαγητό

Τα οφέλη της αληθινής τροφής για τον οργανισμό και την υγεία μας.

Πώς να ρυθμίσετε το βάρος σας τρώγοντας αληθινό φαγητό

Πώς να ρυθμίσετε το βάρος σας τρώγοντας αληθινό φαγητό

Γράφει η Μυρτώ – Μαρία Μυλωνά, Bsc, Πτ. Διατροφολόγος – Διαιτολόγος

Advertisment

Τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει πολύ έντονη στροφή των ανθρώπων, παρά την οικονομική κρίση, στο κομμάτι της υγείας και της ευεξίας. Η βιομηχανία των συμπληρωμάτων διατροφής και του αδυνατίσματος ανθεί αλλά παρόλα αυτά τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει έξαρση των αυτοάνοσων, χρόνιων και εκφυλιστικών νοσημάτων που σχετίζονται με τη διατροφή μας και το βάρος μας. Πώς γίνεται να ξοδεύουμε περισσότερα χρήματα και χρόνο για την ευεξία μας και το αποτέλεσμα να είναι αντίθετο; Πώς γίνεται ο σύγχρονος άνθρωπος να «λιμοκτονεί» τρώγοντας περισσότερο;

Αυτό που συμβαίνει στις ημέρες μας σε σχέση με τη τροφή και εν μέρει δικαιολογεί τα παραπάνω, είναι η αντιστροφή μεταξύ θερμιδικής πρόσληψης και πρόσληψης θρεπτικών συστατικών. Έτσι, αν και έχει αυξηθεί η διαθεσιμότητα των τροφίμων όσο ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας, εμφανίζουμε διατροφικές ελλείψεις γιατί τρώμε τροφές που δεν είναι αληθινές τροφές!

Και εξηγώ: Στη σύγχρονη εποχή έχουμε καταλήξει να πληρώνουμε περισσότερο τη συσκευασία του τροφίμου παρά το ίδιο το τρόφιμο. Ως παμφάγοι είμαστε ικανοί να φάμε οτιδήποτε αρκεί να έχει αλάτι ή ζάχαρη και… ωραίο περιτύλιγμα. Δεν είμαστε όμως πλασμένοι για να τρώμε συντηρητικά, ενισχυτικά γεύσης, χρωστικές ουσίες και μεταλλαγμένες τροφές. Καταναλώνουμε τροφές που αφενός είναι πλούσιες σε θερμίδες και έχουν αυξημένο τοξικό φορτίο, αφετέρου έχουν μειωμένη θρεπτική πυκνότητα, είναι χαμηλές σε θρεπτικά συστατικά. Τα «κενά» τρόφιμα όπως μπισκότα, κέικ, καραμέλες, τυποποιημένα φαγητά, επεξεργασμένα άλευρα κ.α. έχουν πάρει τη θέση των αληθινών, πραγματικών τροφών.

Advertisment

Διαβάστε επίσης: Πώς ο σύγχρονος άνθρωπος λιμοκτονεί τρώγοντας περισσότερο;

Ποιες είναι όμως αυτές οι αληθινές – πραγματικές τροφές; Είναι αυτό που όλοι καταλαβαίνουμε: η τροφή στη φυσική της μορφή, χωρίς επεξεργασία, χωρίς πρόσθετα χημικά ή συντηρητικά. Τα αληθινά τρόφιμα, τα αναγνωρίζουμε από πού προέρχονται και θα τα αναγνώριζε και η προγιαγιά μας. Είναι τρόφιμα μη επεξεργασμένα, χωρίς χημικά πρόσθετα και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Στην ουσία εννοούμε τις τροφές που έτρωγαν αποκλειστικά για χιλιάδες χρόνια, οι προγονοί μας.

Και πιο συγκεκριμένα: Αληθινές τροφές είναι τα φρέσκα λαχανικά και οι σαλάτες, τα χόρτα, το κρέας και το κοτόπουλο φυσικά σιτισμένα, βιολογικά ή ελευθέρας βοσκής, αυγά ελευθέρας βοσκής, ψάρι ανοιχτής θάλασσας, θαλασσινά, φρούτα, ξηροί καρποί, όσπρια (που έχουν μουλιάσει 24-48 ώρες ώστε να απομακρυνθούν οι αντιβιταμινικοί παράγοντες που περιέχουν), γαλακτοκομικά που έχουν υποστεί επαρκή ζύμωση όπως το σπιτικό γιαούρτι, το κεφίρ και τα τυριά μακράς ωρίμανσης (γραβιέρα, παρμεζάνα), τα καλά λίπη όπως το λάδι ελιάς, το λάδι καρύδας, το βιολογικό ή κατσικίσιο βούτυρο και τα πλήρη δημητριακά με χαμηλή περιεκτικότητα σε γλουτένη όπως κριθάρι, βρώμη, ζέα, ντίνκελ, κινόα και καμούτ.

Κάποια μόνο από τα οφέλη της κατανάλωσης ολόκληρων, αληθινών τροφίμων (που θα έπρεπε να είναι το 80- 90% της καθημερινής διατροφής μας) είναι τα παρακάτω:

Οι αληθινές τροφές έχουν αυξημένη θρεπτική πυκνότητα

Οι τροφές στη φυσική τους μορφή είναι θρεπτικές βόμβες. Παρέχουν στον οργανισμό μας τα απαραίτητα συστατικά για να επιδιορθώσει τις καθημερινές φθορές και να είμαστε υγιείς. Η φύση δεν χρειάζεται βοήθεια για να φτάσει στην τελειότητα. Έτσι μέσα στα τρόφιμα βρίσκονται όλες οι βιταμίνες, με τους συμπαράγοντές τους, τα ένζυμα και όλα τα συνεργατικά στοιχεία για να μπορέσουμε να απορροφήσουμε και να αξιοποιήσουμε τα θρεπτικά συστατικά. Αυτό δεν μπορεί να μας το δώσει ποτέ κανένα συμπλήρωμα διατροφής, όσο ακριβά και αν το πληρώσουμε. Και ας μη ξεχνάμε ότι οι άνθρωποι νοσούμε γιατί λείπουν από το σώμα μας θρεπτικά συστατικά, όχι επειδή μας λείπει «ασπιρίνη» ή «αντιβίωση».

Δείτε ακόμη: Πώς διαβάζουμε σωστά μία ετικέτα τροφίμων

Οι αληθινές τροφές μειώνουν την πιθανότητα ασθένειας (πάσης φύσεως), συμπεριλαμβανομένης και της παχυσαρκίας

Αυτό συμβαίνει γιατί περιέχουν από τη φύση τους αντιοξειδωτικά (συστατικά που απενεργοποιούν τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν βλάβη των κύτταρων), καλά λιπαρά, πολλές βιταμίνες και γενικά θρεπτικά συστατικά που βοηθούν το σώμα να επουλώνει και να επιδιορθώνει τις φθορές του και έχουν φυσική αντιφλεγμονώδη δράση. Έτσι και αλλιώς αποδεδειγμένα η φλεγμονή είναι το προεόρτιο όλων των παθολογικών καταστάσεων.

Οι αληθινές τροφές δεν περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης

Αχ αυτή τη ζάχαρη που έχουμε δαιμονοποιήσει για ινσουλινοαντίσταση, παχυσαρκία, διαβήτη, λιπώδες ήπαρ, καρδιαγγειακά νοσήματα. Ίσως δίκαια, ίσως άδικα. Τα φρούτα όμως ως φυσικές πηγές ζάχαρης περιέχουν πολύ νερό και φυτικές ίνες και έτσι το σώμα μας, αξιοποιεί αυτή τη ζάχαρη με τελείως διαφορετικό τρόπο από ότι αν τρώγαμε ένα γλυκό ή αναψυκτικό.

Οι αληθινές τροφές είναι ο καλύτερος σύμμαχος στην επίτευξη και διατήρηση του ιδανικού βάρους

Τρώγοντας φυσικές τροφές δεν χρειάζεται να μετράμε μερίδες, θερμίδες, γραμμάρια. Τρώμε όσο θέλουμε για να χορτάσουμε και αυτό συμβαίνει έτσι ακριβώς όπως το γράφω και βγαίνει από τα πλαίσια κάθε δίαιτας. Τρώγοντας πιο υγιεινές τροφές, η επιθυμητή απώλεια του βάρους έρχεται ως φυσική «παρενέργεια» της βελτίωσης της μεταβολικής υγείας. Μην ξεχνάτε ότι το σώμα μας δεν παχαίνει για να μας εκδικηθεί, παχαίνει για να μας προστατέψει από τα χειρότερα.

https://enallaktikidrasi.com/2017/01/pws-rythmisete-varos-trwgontas-alithino-fagito/

Η κατανάλωση αληθινού φαγητού μειώνει τα βουλιμικά επεισόδια για ζάχαρη και γενικά τα επεισόδια υπερφαγίας

Έρευνες επιβεβαιώνουν ότι όταν κάποιος καταναλώνει επεξεργασμένες τροφές (fast foods) που περιέχουν ενισχυτικά γεύσης, ζάχαρη και άλλα πρόσθετα, δημιουργείται εθισμός στις συγκεκριμένες τροφές και οδηγείται σε υπερφαγικά επεισόδια. Θέλει να καταναλώνει μόνο τέτοιες τροφές και το φυσιολογικό φαγητό δεν τον κάνει να νιώθει χαρά ή απόλαυση. Καταναλώνοντας πιο φυσικά τρόφιμα περιορίζεται –και μετά από λίγο καιρό εξαφανίζεται- η ασυγκράτητη επιθυμία για ζάχαρη. Τέλος, προσαρμόζεται η γεύση μας και νιώθουμε την γλύκα που έχουν τα φρούτα, την αλμύρα που έχουν τα λαχανικά.

Αντίθετα, όταν βομβαρδίζουμε τους γευστικούς μας κάλυκες με ζάχαρη και αλάτι (συστατικά που αναφέραμε παραπάνω ότι μας κάνουν ικανούς να φάμε και πλαστικά) τους απευαισθητοποιούμε και ουσιαστικά δε γευόμαστε το φαγητό που τρώμε. Και η αλήθεια είναι ότι η γεύση και το άρωμα των μη επεξεργασμένων τροφίμων είναι αναμφισβήτητη. Το αληθινό φαγητό είναι πραγματικά νόστιμο και μόλις η γεύση προσαρμοστεί σε αυτό, πραγματικά τα επεξεργασμένα, πρόχειρα φαγητά απλά δεν θα μπορείτε να τα συγκρίνετε.

Το αληθινό φαγητό είναι πιο οικονομικό και υποστηρίζει την εγχώρια οικονομία και τοπικούς παραγωγούς

Με πρόσχημα την οικονομική κρίση και τα χρήματα, πολλοί από εμάς προφασιζόμαστε ότι το φρέσκο φαγητό στοιχίζει περισσότερο. Αυτό ευσταθεί εν μέρει. Το 2013 μια μετανάλυση 27 μελετών από 10 χώρες βρήκε ότι το να τρώμε πιο υγιεινές τροφές κοστίζει περισσότερο περίπου 1,56 ευρώ την ημέρα (ή καλύτερα σε διατροφή 2000kcal). Αυτό όμως δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με το ελάχιστο των ιατρικών εξόδων που θα απαιτηθούν για τη διαχείριση χρόνιων ασθενειών (παχυσαρκία, διαβήτης), φαρμάκων, γιατρών, εξετάσεων. Έτσι λοιπόν αν το δούμε σφαιρικά θα λέγαμε ότι το πρόχειρο, μοντέρνο, επεξεργασμένο φαγητό μας κοστίζει διπλά και δυστυχώς όχι μόνο σε χρήματα…

Η πρόταση μου λοιπόν είναι απλή: ανεξάρτητα από τον τρόπο ζωής, ανεξάρτητα από το διατροφικό σχήμα που καθένας έχει επιλέξει να ακολουθήσει, ανεξάρτητα από το πορτοφόλι του καθενός, ανεξάρτητα από εξατομικεύσεις ή τυχόν παθολογικές καταστάσεις όλοι μα όλοι ως ανθρώπινο είδος ωφελούμαστε από τη κατανάλωση ΑΛΗΘΙΝΗΣ ΤΡΟΦΗΣ. Σε όλα τα επίπεδα. Τόσο απλά, τόσο ωραία.

Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό HOLISTIC LIFE

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν
Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις | Ιδανικό για όσους τρέχουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση