,

Το παράξενο περπάτημα που απογειώνει τις καύσεις, δυναμώνει το μυαλό και βελτιώνει την ισορροπία

Με 33.6 εκατομμύρια posts “Walking Backwards” (ανάποδο περπάτημα) και άλλα 22,5 εκατ. Walking Backwards on Treadmill (ανάποδο περπάτημα στον διάδρομο), η τάση που μας

Το παράξενο περπάτημα που απογειώνει τις καύσεις, δυναμώνει το μυαλό και βελτιώνει την ισορροπία

Με 33.6 εκατομμύρια posts “Walking Backwards” (ανάποδο περπάτημα) και άλλα 22,5 εκατ. Walking Backwards on Treadmill (ανάποδο περπάτημα στον διάδρομο), η τάση που μας θέλει να πηγαίνουμε πλάτη στον δρόμο αποδεικνύεται ιδιαιτέρως δημοφιλής μεταξύ των TikTokers, κερδίζει όμως και επαγγελματίες από τον χώρο της σωματικής άσκησης λόγω των σημαντικών οφελών της για την υγεία.

Η τεχνική πρωτοεφαρμόστηκε στην αρχαία Κίνα, ενώ υπάρχουν αναφορές από τις αρχές του 19ου αιώνα για ανθρώπους που περπατούσαν με την πλάτη για πολλά χιλιόμετρα. Τι παραπάνω, ωστόσο, προσφέρει αυτή η ανορθόδοξη παραλλαγή της απλούστερης ενδεχομένως σωματικής άσκησης;

Advertisment

Οφέλη του ανάποδου περπατήματος

Η Janet Dufek, ειδικός Εμβιομηχανικής -επιστήμη που μελετά τα βιολογικά συστήματα και ιδίως το κινητικό σύστημα του ανθρώπινου με χρήση των νόμων της μηχανικής- από το Πανεπιστήμιο της Νεβάδα στις ΗΠΑ με 20ετή έρευνα στην ανάποδη κίνηση, διαπίστωσε με την ομάδα της ότι μόλις 10-15 λεπτά την ημέρα επί τέσσερις εβδομάδες βελτίωσαν την ελαστικότητα της ποδοκνήμης. Το ανάποδο περπάτημα ανακουφίζει από τον πόνο στη μέση και τον προλαμβάνει ενδυναμώνοντας τους μυς της πλάτης, που εξασφαλίζουν σταθερότητα και την ευελιξία στη σπονδυλική στήλη.

Ιδιαίτερα κερδισμένοι από το ανάποδο περπάτημα θα βγουν οι ηλικιωμένοι, οι νέοι και τα άτομα με παχυσαρκία, οστεοαρθρίτιδα ή αναρρώσαντες από εγκεφαλικό επεισόδιο με προβλήματα βάδισης. Πρόσφατη μελέτη το ανέδειξε ως ιδανική εναλλακτική για άτομα που υποφέρουν από πόνους στα γόνατα, καθώς η αντίστροφη κίνηση επιβαρύνει κυρίως τις αρθρώσεις των αστραγάλων και ενεργοποιεί άλλες μυϊκές ομάδες.

Τέλος, πέρα από τη μεγαλύτερη καύση θερμίδων, είναι σύμμαχος και του εγκεφάλου: ολλανδική μελέτη το συνέδεσε με ταχύτερους χρόνους απόκρισης στη δοκιμασία Stroop, ένα τεστ προσοχής που ανιχνεύει την επιλεκτική συγκέντρωση σε μια πληροφορία με ταυτόχρονο αποκλεισμό άλλων ερεθισμάτων που πιθανώς παρεμβάλλουν, πιθανώς λόγω της προσαρμογής του εγκεφάλου στην εκτέλεση αντικρουόμενων ενεργειών.

Advertisment

Δεν σας πάει το ανάποδο;

Αν δεν σας ταιριάζει το παραπάνω, υπάρχουν πολλές ακόμα εναλλακτικές με σημαντικά οφέλη για τον οργανισμό:

Περπάτημα στην άμμο ή το τραχύ έδαφος μιας παραλίας. «Μετρά» για διπλάσια άσκηση συγκριτικά με το παραδοσιακό περπάτημα, ενισχύει δύναμη και αντοχή, βελτιώνει την ισορροπία, εγγυάται καλύτερο ύπνο και βοηθά στον έλεγχο της φλεγμονής μεταξύ πολλών ακόμα ευεργετικών ιδιοτήτων, τις οποίες μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Rucking. Πρόκειται για άσκηση στρατιωτικού τύπου που περιλαμβάνει περπάτημα μιας απόστασης κουβαλώντας παράλληλα ένα βαρύ σακίδιο (rucksack + walking). Είναι ανερχόμενη τάση fitness, γνωστή σε όσους αναζητούν ιδιαίτερους και πρωτότυπους τρόπους εκγύμνασης. Ανακαλύψτε την εδώ.

Silent walking. Το σιωπηλό περπάτημα, που αγαπήθηκε από τους χρήστες του TikTok για τις αγχολυτικές της ιδιότητες, θέλει το περπάτημα χωρίς περισπασμούς αλλά με απόλυτη ησυχία ώστε να γίνει μια εμπειρία που θα μας επιτρέψει να συνδεθούμε με το «εδώ και τώρα», μακριά από το άγχος των επιδόσεων και της καθημερινότητας που μας αποσυνδέει εντέλει από τον εαυτό μας.

Με πληροφορίες από www.ygeiamou.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η απλή άσκηση που δυναμώνει όλο το σώμα χωρίς να καταπονεί τις αρθρώσεις
Το Δέκαθλο των 100: Οι σημαντικότερες δραστηριότητες που «πρέπει» να μπορείτε να κάνετε για την υπόλοιπη ζωή σας
Πόσα βήματα την ημέρα χρειάζονται για να χάσει κανείς βάρος;
Οι δραστηριότητες μέσα στη μέρα ωφελούν τους ηλικιωμένους περισσότερο από την άσκηση

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση