Ο ρόλος του φύλου στη διάγνωση του αυτισμού: Νέα επιστημονικά ευρήματα

Το φύλο του παιδιού παίζει καθοριστικό ρόλο στη διάγνωση του αυτισμού, με τα κορίτσια που ανήκουν στο φάσμα συχνά να υποδιαγιγνώσκονται. Αυτό συμβαίνει κυρίως

Ο ρόλος του φύλου στη διάγνωση του αυτισμού: Νέα επιστημονικά ευρήματα

Το φύλο του παιδιού παίζει καθοριστικό ρόλο στη διάγνωση του αυτισμού, με τα κορίτσια που ανήκουν στο φάσμα συχνά να υποδιαγιγνώσκονται. Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή τα κορίτσια καταφέρνουν να καλύψουν τα σημάδια του αυτισμού, μια συμπεριφορά γνωστή ως masking. Επιπλέον, παρατηρούνται διαφορές στην ανάπτυξη του εγκεφάλου μεταξύ αγοριών και κοριτσιών ηλικίας 2-13 ετών που ανήκουν στο φάσμα.

Μελέτη στο Molecular Psychiatry: Διαφορές στο πάχος του φλοιού του εγκεφάλου

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Molecular Psychiatry, το πάχος του εξωτερικού στρώματος του εγκεφάλου, του φλοιού, ποικίλει ανάλογα με το φύλο. Τα αποτελέσματα είναι σημαντικά, καθώς η αναλογία διαγνώσεων αυτισμού μεταξύ αγοριών και κοριτσιών είναι 4 προς 1, και λίγες μελέτες έχουν εστιάσει στην ανάπτυξη του φλοιού στα κορίτσια με αυτισμό.

Advertisment

Ο ρόλος του φλοιού στην εγκεφαλική λειτουργία

Ο φλοιός αποτελείται από διάφορα στρώματα με εκατομμύρια νευρώνες που πυροδοτούνται συγχρονισμένα, επιτρέποντας τη σκέψη, τη μάθηση, την επίλυση προβλημάτων, τη δημιουργία μνημών και τη βίωση συναισθημάτων. Μέχρι την ηλικία των 2 ετών, ο φλοιός πυκνώνει γρήγορα καθώς δημιουργούνται νέοι νευρώνες. Μετά την κορύφωση, ο φλοιός αρχίζει να λεπταίνει.

Διαφορές στην ανάπτυξη του φλοιού

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι αυτή η διαδικασία λέπτυνσης είναι διαφορετική στα παιδιά με αυτισμό σε σχέση με τα τυπικά παιδιά, αλλά δεν είχε εξεταστεί αν τα αγόρια και τα κορίτσια στο φάσμα παρουσιάζουν τις ίδιες διαφορές. Η Δρ Christine Wu Nordahl, επικεφαλής της μελέτης, σημειώνει ότι η υποδιάγνωση του αυτισμού στα κορίτσια οφείλεται, εν μέρει, στις συμπεριφορικές τους διαφορές, αλλά υπάρχουν και βιολογικές διαφορές.

Επιστημονική έρευνα και αποτελέσματα

Η ερευνητική ομάδα μελέτησε εγκεφαλικές τομογραφίες 290 παιδιών με αυτισμό (202 αγόρια και 88 κορίτσια) και 139 παιδιών τυπικής ανάπτυξης (79 αγόρια και 60 κορίτσια). Οι μαγνητικές τομογραφίες πραγματοποιήθηκαν σε τέσσερις χρονικές περιόδους μεταξύ των ηλικιών 2 και 13 ετών. Βρέθηκε ότι τα κορίτσια με αυτισμό είχαν παχύτερο φλοιό στην ηλικία των 3 ετών σε σχέση με τα τυπικά κορίτσια, ενώ οι διαφορές στα αγόρια με αυτισμό ήταν λιγότερο έντονες.

Advertisment

Βιολογικές διαφορές και διαγνωστικές προκλήσεις

Επιπλέον, τα κορίτσια με αυτισμό παρουσίασαν ταχύτερους ρυθμούς λέπτυνσης του φλοιού μέχρι τη μέση παιδική ηλικία. Οι διαφορές αυτές παρατηρήθηκαν σε πολλαπλά νευρωνικά δίκτυα. Ο Δρ Derek Andrews σημειώνει ότι οι διαφορές ήταν μεγαλύτερες στις μικρότερες ηλικίες, κάτι που αποτέλεσε έκπληξη για τους επιστήμονες.

Αναγκαιότητα διαχρονικών μελετών

Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν την ανάγκη για διαχρονικές μελέτες που περιλαμβάνουν και τα δύο φύλα, σύμφωνα με τη Δρ Christine Wu Nordahl. Οι διαφορές στην ανάπτυξη του εγκεφάλου μεταξύ αγοριών και κοριτσιών στο φάσμα αυτισμού αποτελούν κρίσιμο κομμάτι της κατανόησης και της διάγνωσης της διαταραχής.

Συμπεράσματα

Η έρευνα δείχνει ότι οι διαφορές στη διάγνωση του αυτισμού μεταξύ των φύλων οφείλονται τόσο σε συμπεριφορικούς όσο και σε βιολογικούς παράγοντες. Αυτά τα ευρήματα ενισχύουν την ανάγκη για προσεκτικότερη αξιολόγηση των κοριτσιών που ανήκουν στο φάσμα αυτισμού και τη σημασία της διαφοροποίησης στις διαγνωστικές προσεγγίσεις ανά φύλο.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η στάση πριν τον ύπνο που καταπολεμά τον πόνο στον αυχένα και την αϋπνία (βίντεο)
Μικροβίωμα εντέρου: Πώς επηρεάζει τη συμπεριφορά μας
Αιμορροΐδες: Γαστρεντερολόγος δίνει 5 σωτήρια tips που ανακουφίζουν | Οι συνήθειες που πρέπει να «κόψετε»
Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση