, ,

12 μύθοι για το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και στοιχεία που κάθε γυναίκα χρειάζεται να γνωρίζει

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι μια συνηθισμένη ορμονική πάθηση που επηρεάζει το 10% των γυναικών που βρίσκονται σε αναπαραγωγικές ηλικίες. Οι γυναίκες με πολυκυστικές

12 μύθοι για το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και στοιχεία που κάθε γυναίκα χρειάζεται να γνωρίζει

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι μια συνηθισμένη ορμονική πάθηση που επηρεάζει το 10% των γυναικών που βρίσκονται σε αναπαραγωγικές ηλικίες. Οι γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες (PCOS) εμφανίζουν υψηλά επίπεδα ανδρικών ορμονών που ονομάζονται ανδρογόνα, όπως επίσης και υψηλά επίπεδα ινσουλίνης, μιας ορμόνης που ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα.

Αλλά επειδή αυτή η πάθηση δεν έχει κατανοηθεί πλήρως από τον κόσμο – ακόμα και από ορισμένους γιατρούς – η παραπληροφόρηση μπορεί να επηρεάσει τη διάγνωση και τη θεραπεία και τελικά να εμποδίσει μια γυναίκα από το να ζήσει μια ποιοτική ζωή.

Advertisment

12 μύθοι για το PCOS και επιβεβαιωμένα στοιχεία που χρειάζεται να γνωρίζουμε

1. Μύθος: Χρειάζεται να έχετε πολυκυστικές ωοθήκες για να έχετε και το σύνδρομο

Νομίζετε ότι η ονομασία σας δίνει και στοιχεία για την πάθηση, αλλά εδώ δεν συμβαίνει αυτό. Ο όρος «σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών» είναι εσφαλμένος. Πολλές γυναίκες με αυτό το σύνδρομο δεν έχουν κύστες στις ωοθήκες και αν έχουν κύστες, δεν σημαίνει ότι έχουν και σύνδρομο.

Η εστίαση δίνεται αλλού: στις μεταβολικές και αναπαραγωγικές ανωμαλίες, που είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της πάθησης. Για να διαγνωστεί το σύνδρομο, μια γυναίκα χρειάζεται να συμπληρώνει δύο από τα τρία συμπτώματα: υψηλά επίπεδα ανδρογόνων (σημάδια περιλαμβάνουν ακμή, τριχόπτωση και υπερτρίχωση), ακανόνιστη έμμηνο ρύση ή πολλαπλές κυστικές ωοθήκες.

2. Μύθος: Οι πάσχουσες εμφανίζουν τριχοφυΐα εκεί που δεν θέλουν

Ένα συνηθισμένο σύμπτωμα του PCOS: υπερτρίχωση, που είναι η ανώμαλη ανάπτυξη τριχών στις γυναίκες. Λόγω των υψηλών επιπέδων ανδρογόνων, οι γυναίκες με PCOS μπορεί να εμφανίσουν ανεπιθύμητη τριχοφυΐα στο άνω χείλος, στο πηγούνι ή στο στήθος. Αλλά δεν εμφανίζουν όλες οι γυναίκες αυτό το ίδιο σύμπτωμα. Η εθνικότητα μπορεί να έχει σχέση με αυτό το σύμπτωμα, υποθέτουν οι ενδοκρινολόγοι.

Advertisment

3. Μύθος: Δεν μπορείτε να μείνετε έγκυες αν έχετε PCOS

Το PCOS είναι μια συχνή αιτία στειρότητας. Το ορμονικό πρόβλημα επηρεάζει την ικανότητα των ωοθηκών να απελευθερώσουν το ωάριο που μπορεί να γονιμοποιηθεί. Αλλά και πάλι μπορείτε να μείνετε έγκυες, τόσο με τον φυσικό τρόπο, όσο και με θεραπείας γονιμότητας. Δυστυχώς, είναι λάθος να αποκαρδιώνουν τις γυναίκες με το σενάριο της στειρότητας και υπάρχουν πάμπολλα παραδείγματα που δείχνουν πόσο λάθος είναι αυτό.

Αν έχετε σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και θέλετε να κάνετε οικογένεια, το μήνυμα εδώ είναι μην αποθαρρύνεστε αν κάποιος σας πει ότι δεν είναι δυνατό. Ένας καλά πληροφορημένος ειδικός θα σας βοηθήσει να τα καταφέρετε.

4. Μύθος: Αν ο έμμηνος κύκλος σας είναι ακανόνιστος, τότε έχετε PCOS

Υπάρχουν τόσοι πολλοί λόγοι που μπορεί να έχετε ακανόνιστο κύκλο και το σύνδρομο είναι απλά ένας από αυτούς. Ένας κανονικός κύκλος είναι ανάμεσα στις 21 και 35 μέρες. Αν θηλάζετε, αν ακολουθείτε ακραία δίαιτα ή υπερπροπονείστε, αν έχετε εμφανίσει κάποια φλεγμονή, αν έχετε προβλήματα με τον θυρεοειδή σας ή ινομύωμα, τότε μπορεί να έχετε και ακανόνιστο κύκλο. Το στρες επίσης είναι σημαντικός παράγοντας. Το μάθημα: Αν ο κύκλος σας είναι λιγότερο από 22 μέρες ή περισσότερες από 34 μέρες, τότε μιλήστε με τον γυναικολόγο σας, ώστε να βρείτε την αιτία.

5. Μύθος: Αν δεν θέλετε να κάνετε παιδιά, τότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το PCOS

Το PCOS δεν επηρεάζει μόνο τη γυναικεία γονιμότητα• μπορεί να επηρεάσει την μακροχρόνια ευεξία μιας γυναίκας για το υπόλοιπο της ζωής της. Έχει συνδεθεί με διαβήτη τύπου 2, με υπέρταση, με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, με υπνική άπνοια, με κατάθλιψη και άγχος και με καρκίνο του ενδομητρίου. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί η κάθε περίπτωση.

6. Μύθος: Όσες γυναίκες έχουν PCOS είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες

Υπάρχει μια παρανόηση που λέει ότι στερεοτυπικά μια γυναίκα με το σύνδρομο, είναι και υπέρβαρη. Όμως, η αλήθεια είναι ότι η κάθε γυναίκα επηρεάζεται διαφορετικά. Το να αξιολογούμε την κατάσταση με βάση το βάρος έχει δύο κινδύνους: οι λεπτές γυναίκες θα αγνοηθούν και μια υπέρβαση γυναίκα με ακανόνιστη περίοδο μπορεί να διαγνωστεί λάθος με PCOS.

7. Μύθος: Χρειάζεται υπέρηχος για να διαγνωστεί κανείς με PCOS

Επειδή η παρουσία πολλαπλών κυστικών ωοθηκών δεν αποτελεί προαπαιτούμενο για το PCOS, ο γιατρός δεν χρειάζεται να σας κάνει υπέρηχο. Αλλά μπορεί να είναι απαραίτητο, αν δεν πληρείτε τα κριτήρια της υπερτρίχωσης ή των ακανόνιστων περιόδων, αλλά και πάλι υποπτεύεστε PCOS.

8. Μύθος: Οι γυναίκες με PCOS μπορούν να χάσουν βάρος όπως και όλοι οι υπόλοιποι

Είναι αλήθεια ότι η απώλεια ενός λογικού ποσοστού βάρους – 7% ας πούμε – μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του έμμηνου κύκλου. Αλλά δεν είναι πάντα εύκολο. Πολλές γυναίκες με PCOS ότι όσο κι αν γυμνάζονται και προσέχουν τη διατροφή τους, δεν χάνουν βάρος. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν. Αλλά είναι πιθανό να μη γίνεται με την ίδια ευκολία. Εξάλλου, τώρα πια γνωρίζουμε ότι η απώλεια βάρους είναι πιο περίπλοκη από τη μείωση ή την καύση απλά θερμίδων. Για παράδειγμα, η χλωρίδα του εντέρου παίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό. Χρειάζεται διαφορετική και προσεκτικότερη προσέγγιση.

[toggle title="Πηγές"]

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4525389/

https://www.pcoschallenge.org/what-is-pcos/

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/amenorrhea/symptoms-causes/syc-20369299

https://www.pcosaa.org/gettingpregnant

https://academic.oup.com/jcem/article/98/12/4565/2833703

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ανήκετε στο 10% των σπάνιων ανθρώπων παγκοσμίως; Είναι απλό να το διαπιστώσετε
11 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα για την νόσο του Πάρκινσον | Τα πρώιμα συμπτώματα
Πώς τα αντικαταθλιπτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου
Ποιες οφθαλμικές παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν τα βακτήρια του εντέρου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση