5 τρόφιμα που μας κάνουν να ιδρώνουμε πιο εύκολα – Ποια μας ξεδιψούν

Με το πρώτο κύμα καύσωνα να έχει ήδη κάνει την εμφάνισή του, το τελευταίο πράγμα που θέλουμε είναι ακόμα έναν επιβαρυντικό παράγοντα, εκτός από

5 τρόφιμα που μας κάνουν να ιδρώνουμε πιο εύκολα – Ποια μας ξεδιψούν

Με το πρώτο κύμα καύσωνα να έχει ήδη κάνει την εμφάνισή του, το τελευταίο πράγμα που θέλουμε είναι ακόμα έναν επιβαρυντικό παράγοντα, εκτός από τις υψηλές θερμοκρασίες, που θα μας κάνει να ιδρώνουμε. Ένας από αυτούς είναι τα τρόφιμα και τα ποτά που καταναλώνουμε.

«Η εφίδρωση μετά το φαγητό ή το ποτό μπορεί να διαφέρει για τον καθένα, αλλά συχνά εμφανίζεται γύρω από το πρόσωπο, το λαιμό ή το μέτωπο. Οι άνθρωποι ιδρώνουν για να βοηθήσουν στην ψύξη του σώματος, καθώς έτσι ρυθμίζεται η θερμοκρασία», εξηγεί η Yasi Ansari, εγγεγραμμένη διαιτολόγος-διατροφολόγος και εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας.

Advertisment

Αν και τα τρόφιμα και τα ποτά μπορούν να επηρεάσουν διαφορετικά τον κάθε οργανισμό, υπάρχουν κάποια που είναι πιο πιθανό να ενεργοποιήσουν τους ιδρωτοποιούς αδένες, όπως τα παρακάτω:

Πικάντικα τρόφιμα

Παρότι τα καυτερά τρόφιμα προτιμώνται σε χώρες με θερμότερα κλίματα, όπως η Ινδία ή η Ταϊλάνδη, ενισχύουν την εμφάνιση του ιδρώτα, λόγω της καψαϊκίνης, επισημαίνει η Amy Kimberlain, εγγεγραμμένη διαιτολόγος και εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας: «Η καψαϊκίνη συνδέεται με τους νευρικούς υποδοχείς, οι οποίοι μεταδίδουν σήματα στον εγκέφαλό μας, και αυτό μεταφράζεται ως θερμότητα. Το σώμα μας, ως αποτέλεσμα, προσπαθεί να δροσιστεί και έτσι ιδρώνουμε» εξηγεί. Ωστόσο, και σε αυτή την περίπτωση, δεν αντιλαμβάνονται όλοι το ίδιο την ένταση ενός καυτερού φαγητού.

Καυτά τρόφιμα και ποτά

Η Amy Kimberlain σημειώνει ότι η κατανάλωση ενός ζεστού καφέ ή η κατανάλωση ενός ζεστού μπολ σούπας αυξάνει την εσωτερική θερμοκρασία του σώματός σας. Όταν η θερμοκρασία αυξάνεται, οι έκκρινοι αδένες απελευθερώνουν ιδρώτα, που δροσίζει το σώμα σας όταν εξατμίζεται, σύμφωνα με την Mayo Clinic.

Advertisment

Αλκοόλ

Κόντρα στην κοινή πεποίθηση, μια κρύα μπίρα το καλοκαίρι δε θα μας ξεδιψάσει όσο νομίζουμε. Το αλκοόλ προκαλεί αύξηση του καρδιακού ρυθμού και διευρύνει τα αιμοφόρα αγγεία στο δέρμα. Αυτός είναι και ο λόγος που τα πρόσωπα ορισμένων ανθρώπων κοκκινίζουν μετά την κατανάλωση μπύρας, κρασιού ή κοκτέιλ.

«Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει εξάψεις στο δέρμα και να αυξήσει τη θερμοκρασία του σώματος αρχικά, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερο ιδρώτα. Όσο συνεχίζεται η κατανάλωση χωρίς τη συνοδεία κάποιου φαγητού, ενδεχομένως να οδηγήσει σε χαμηλότερα σάκχαρα στο αίμα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε νευρικότητα, τρέμουλο και εφίδρωση» συμπληρώνει η Δρ Ansari.

Καφεΐνη

Τα τρόφιμα και τα ποτά που περιέχουν καφεΐνη, όπως ο καφές, το μαύρο τσάι και τα ενεργειακά ποτά, διεγείρουν το κεντρικό νευρικό σύστημα, το οποίο ενεργοποιεί τους ιδρωτοποιούς αδένες. «Εάν μάλιστα πρόκειται για ένα ζεστό φλιτζάνι καφέ, η θερμότητα συμβάλλει εξίσου στην αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος και στην απελευθέρωση του ιδρώτα – πρόκειται επομένως για ένα διπλό χτύπημα», δήλωσε η Δρ Kimberlain.

Κρέας

Υπάρχει μια θεωρία που υποστηρίζει ότι η πέψη των κρεάτων με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες απαιτεί περισσότερο χρόνο και ενέργεια για να διασπαστούν από τον οργανισμό και επομένως αυξάνει την εφίδρωση, σύμφωνα με την Δρα Ansari. Αυτό συνήθως συμβαίνει μετά από την κατανάλωση σημαντικής ποσότητας κρέατος από ανθρώπους που μπορεί να δυσκολεύονται περισσότερο να χωνέψουν τις ζωικές πρωτεΐνες, πρόσθεσε η Kimberlain.

Ωστόσο, δεν υπάρχει επιστημονική διαπίστωση ως προς το γιατί συμβαίνει η εφίδρωση λόγω του κρέατος, οπότε χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες.

Τα τρόφιμα που μειώνουν την εφίδρωση

Εκτός από την υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής, οι ειδικοί συνιστούν να παραμένουμε ενυδατωμένοι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Στην ενυδάτωση του οργανισμού συμβάλλουν και διαφορετικά τρόφιμα, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό όπως το καρπούζι, τα αγγούρια και το μαρούλι.

Άλλες τροφές που μπορούν να μειώσουν την εφίδρωση είναι το γιαούρτι, το γάλα, το τυρί και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα πλούσια σε ασβέστιο, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, σύμφωνα με την Δρα Kimberlain. Αντίστοιχα, και τα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες δεν ενισχύουν την εφίδρωση, επειδή ενισχύουν την πέψη και το σώμα δεν καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια.

Με πληροφορίες από www.ygeiamou.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πόσο εύκολα χάνουμε κιλά τρώγοντας μόνο πρωτεΐνες | Τι αλλάζει στο μικροβίωμα
4 είδη ουσιών στα τρόφιμα που «ξεγελούν» τον εγκέφαλό μας
Οι ιδανικοί χυμοί φρούτων για να δροσιστείτε τις ημέρες του καύσωνα
Χρήσιμα διατροφικά tips για να επιβιώσουμε στον καύσωνα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση