Αυτοαμφιβολία: 12 βήματα – οδηγοί που θα σας βοηθήσουν να την ξεπεράσετε

Η αμφιβολία για τον εαυτό μπορεί να είναι ένα τρομερό εμπόδιο στο δρόμο προς την επιτυχία και την προσωπική ολοκλήρωση. Είναι αυτή η γκρινιάρικη

Αυτοαμφιβολία: 12 βήματα – οδηγοί που θα σας βοηθήσουν να την ξεπεράσετε

Η αμφιβολία για τον εαυτό μπορεί να είναι ένα τρομερό εμπόδιο στο δρόμο προς την επιτυχία και την προσωπική ολοκλήρωση. Είναι αυτή η γκρινιάρικη φωνή που αντηχεί μέσα στο κεφάλι σας και η οποία αμφισβητεί τις ικανότητες και την αξία σας. Όλοι βιώνουν αμφιβολία για τον εαυτό τους κάποια στιγμή στη ζωή τους, αλλά αυτό δεν χρειάζεται να ελέγχει τη μοίρα σας. Η ζωή είναι γεμάτη αλλαγές και μολονότι ο νους μας είναι εκ φύσεως προσανατολισμένος στις εμπειρίες ασφάλειας, ελέγχου και κριτικής, κι επομένως δεν του αρέσουν οι αστάθειες, το μόνο σταθερό στη Φύση είναι οι αλλαγές. Εντούτοις, όμως, οτιδήποτε κι αν σας παρουσιάζεται στο δρόμο σας, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι έχετε τη δύναμη να τα καταφέρετε.

Ο νους μπορεί να αμφισβητεί ενίοτε αυτήν την ικανότητα και με μεγάλη ευκολία ανασύρει παρελθοντικές εμπειρίες σαν αποδείξεις για αυτό ή ακόμη να προβάλλει άγχη και ανασφάλειες για κάτι στο μέλλον. Η αμφιβολία είναι σαν ένα φάντασμα που σας καταδιώκει και εάν την αφήσετε να σας πλημμυρίζει τότε μπορεί να είναι κατακλυσμιαία και πολλές φορές περισσότερο βλαβερή από ότι η πραγματικότητα. Ουσιαστικά αυτό που φοβάστε δεν συμβαίνει στις πλείστες των περιπτώσεων, αλλά το μυαλό προσπερνά αυτά τα εμπειρικά δεδομένα και λειτουργεί πιο επιλεκτικά, κυρίως με την εστίαση στα αρνητικά στοιχεία.

Advertisment

Η αμφιβολία δεν είναι σίγουρα ποτέ ένας καλός σύμβουλος και συνεπώς είναι σημαντική η αντιμετώπισή της ή καλύτερα η αλλαγή του προσήμου της σε θετικό. Αυτή η μεταστροφή είναι στο χέρι σας και παρακάτω ακολουθούν μερικά βήματα – οδηγοί για να σας βοηθήσουν σε αυτήν τη διαδικασία της υπέρβασης των αμφιβολιών.

1. Κατανόηση της Αυτοαμφιβολίας

    Πριν βουτήξετε σε στρατηγικές για να υπερβείτε την αμφιβολία για τον εαυτό σας, είναι απαραίτητο να κατανοήσετε τι είναι και γιατί συμβαίνει. Η αμφιβολία για τον εαυτό είναι η έλλειψη της αίσθησης ασφάλειας και αυτοπεποίθησης, δυσκολία εμπιστοσύνης στις ικανότητες, τις αποφάσεις ή την αξία κάποιου, δηλαδή την αυταξία. Συχνά προέρχεται από μια αίσθηση ανασφάλειας στο σπίτι, με την μητέρα και το οικογενειακό περιβάλλον και συνοδεύεται από ποικίλους φόβους και από τον φόβο της αποτυχίας, την τελειομανία ή κάποιες παρελθούσες αρνητικές εμπειρίες.

    Η αναγνώριση της πηγής της αμφιβολίας για τον εαυτό σας είναι το πρώτο βήμα προκειμένου να την ξεπεράσετε. Μπορείτε να θυμηθείτε πότε ξεκίνησε χρονικά, έστω κατά προσέγγιση. Τι συνέβαινε τότε στη ζωή σας; Πώς ήταν η σχέση με τη μητέρα σας; Μήπως υπήρχε μια τραυματική για εσάς εμπειρία στο σχολείο ή στο σπίτι; Τι αποφάσεις λάβατε τότε σχετικά με την αυταξία σας; Τι συναισθήματα νιώθατε όταν θέλατε να εκφραστείτε ελεύθερα; Μήπως θέλατε να λάβετε την έγκριση των άλλων και την αγάπη και αποδοχή μέσω της δικής σας συγκράτησης και παραίτησης; Μήπως ξεκινήσατε να συγκρίνετε την αξία σας με βάση τα εξωτερικά κριτήρια και τους άλλους ανθρώπους; Μήπως υπήρξε κάποιο σοκ στη ζωή σας; Μήπως επίσης είχατε κάποιο σύμπτωμα υγείας κι έπειτα κλονίστηκε η εμπιστοσύνη σας στο σώμα ή και στους οικείους σας;

    Advertisment

    2. Πρόκληση αρνητικής αυτο-ομιλίας

    Ο εσωτερικός διάλογος που έχουμε με τον εαυτό μας δεν σταματά να επηρεάζει σημαντικά την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή μας, όπως και τη συνολική εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας. Προκαλέστε την αρνητική αυτοομιλία εντοπίζοντας και αμφισβητώντας παράλογες πεποιθήσεις και σκέψεις. Αντικαταστήστε την αυτοκριτική με αυτοσυμπόνια και εποικοδομητικές αυτοεπιβεβαιώσεις. Ο νους μας είναι προγραμματισμένος ήδη από τα παιδικά μας χρόνια και δη σε τρεις βασικές κατηγορίες που αφορούν την αίσθηση της ασφάλειας και την αντίδραση με φόβο, συναισθήματα και τη δύναμη ή τον έλεγχο.

    Έτσι όταν δεν εκπληρώνονται αυτές οι απαιτήσεις των αντίστοιχων προγραμματισμών, η αρνητική αυτοαναφορικότητα του νου είναι γεγονός και μάλιστα ο νους προβάλλει συνεχώς στο μέλλον αρνητικά γεγονότα και πιθανά μέλλοντα. Οι αντιλήψεις μας λειτουργούν μέσω φίλτρων που συνδέονται με το συναίσθημα του φόβου ή της ανασφάλειας, με την άσκηση κριτικής και απόρριψης και με αρνητικά συναισθήματα.

    Ο τρόπος μου μιλάμε στον εαυτό μας αντανακλά τις πεποιθήσεις μας για τον εαυτό μας και τον κόσμο και είναι σημαντικό να αντιληφθούμε ότι μέσα από την αυτοαμφισβήτηση τιμωρούμε τον εαυτό μας, ενώ αν τον αγαπάμε μπορούμε να τον ενθαρρύνουμε και να εκφράσουμε την αγάπη μας με λόγια και με πράξεις διαμέσου της ανιδιοτελούς αποδοχής και συμπόνοιας. Επιπροσθέτως αλλάζουμε τα αρνητικά προγράμματα με θετικά, το ίδιο ισχύει για τις λέξεις, τις αντιλήψεις και τις πεποιθήσεις μας, τις αλλάζουμε σε θετικές και παρατηρούμε πώς αλλάζει η αυτοπεποίθησή μας προς το βέλτιστο.

    3. Θέστε τους δικούς σας στόχους που είναι ρεαλιστικοί για εσάς

    Ο καθορισμός εφικτών, ρεαλιστικών στόχων είναι ζωτικής σημασίας για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης. Χωρίστε τους μεγαλύτερους στόχους σε μικρότερα, διαχειρίσιμα βήματα. Κάθε επιτυχημένο βήμα που κάνετε ενισχύει την αυτοπεποίθησή σας και αποδεικνύει ότι είστε ικανοί να προοδεύσετε. Είναι σημαντικό να βάλετε εσείς τους δικούς σας στόχους με βάση τις δικές σας αξίες, τα πιστεύω και τις ανάγκες σας, ενόσω παρατηρείτε να θέσετε τους στόχους με βάση ό,τι εσείς επιτρέπετε στον εαυτό σας να πιστέψει ότι είναι δυνατόν.

    Επίσης να θέτετε στόχους που πραγματικά θέλετε και όχι στόχους με βάση τα πιστεύω, τα θέλω ή τις αξίες των άλλων, πχ της οικογενείας σας κοκ. Μπορείτε να κάνετε ένα χρονοδιάγραμμα με βάση το οποίο θα ξεκινήσετε να κάνετε τα δικά σας μικρά ή μεγαλύτερα βήματα, στον δικό σας χρόνο και παρατηρήστε συνεχώς την όλη διαδικασία ενθαρρύνοντάς σας και εστιάζοντας στις αλλαγές όσο μικρές κι αν είναι, ενισχύοντας τις αντιλήψεις ότι κινείστε προς τους στόχους σας και τα καταφέρνετε μια χαρά. Να αγαπάτε τον εαυτό σας άνευ όρων είτε τα καταφέρνετε, είτε όχι και να θυμάστε ότι μπορείτε πάντα να ξεκινήσετε εκ νέου τα βήματά σας.

    4. Αγκαλιάστε την αποτυχία ως ευκαιρία μάθησης

    Η ανασφάλεια της επιτυχίας και ο φόβος της αποτυχίας έχουν ένα κοινό έναυσμα για την αυτοαμφιβολία. Ωστόσο, κάθε εμπειρία είναι μια ευκαιρία για μάθηση και ανάπτυξη. Αντί να βλέπετε τις αποτυχίες ως προσωπικά ελαττώματα, δείτε τις ως πολύτιμες εμπειρίες που συμβάλλουν στην εξέλιξή σας. Ο Wayne Dyer συνήθιζε να λέει ότι: “Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αποτυχία από την επιτυχία” και με αυτό εννοούσε ότι μέσα από την αποτυχία μαθαίνουμε συνεχώς κάτι και μέσω αυτής πλησιάζουμε στην επιτυχία.

    Έτσι μπορείτε να επιλέξετε να εστιάζετε στα θετικά της κάθε εμπειρίας και στο τι αποκομίσατε από αυτήν, ενώ αναπροσαρμόζετε τη δράση σας και εμπλουτισμένοι με εμπειρίες και γνώση κινείστε στην επιτυχία με μεγαλύτερη σιγουριά και ωριμότητα. Η εξέλιξή σας ούτως ή άλλως επισυμβαίνει επομένως πέρα από μερικές καθυστερήσεις και αλλαγές στην πορεία σας θα φτάσετε έστω και λίγο αργότερα στον προορισμό σας με ασφάλεια και με στυλ. Απλώς να το θυμίζετε αυτό στον εαυτό σας όποτε κρίνετε αναγκαίο και να κινείστε συνειδητα όσο περισσότερο γίνεται.

    5. Καλλιεργήστε και ενθαρρύνετε μια νοοτροπία ανάπτυξης

    Αναπτύξτε μια νοοτροπία ανάπτυξης πιστεύοντας στην ικανότητά σας να βελτιώνεστε μέσω συνειδητών σκέψεων, αντιλήψεων, πεποιθήσεων και δράσεων μάθησης. Αποδεχτείτε και καλωσορίστε τις προκλήσεις ως ευκαιρίες για την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων και γνώσεων. Μια νοοτροπία ανάπτυξης ενθαρρύνει την ανθεκτικότητα απέναντι στην αυτο-αμφιβολία. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάθε σκέψη και κάθε εμπειρία σας ως υλικό προκειμένου να ενισχύσετε τον προγραμματισμό του νου σας ενθαρρύνοντας τις αντιλήψεις ότι αναπτύσσεστε και μαθαίνετε, αφού κάθε φορά πηγαίνετε όλο και καλύτερα, βελτιώνεστε και συνεχίζετε να μαθαίνετε να είστε πιο αποτελεσματικοί.

    Εστιάστε σε όσα σας δείχνουν ότι βελτιώνεστε αντί σε όσα σας λένε το αντίθετο. Δεν πρόκειται για αυθυποβολή, αντιθέτως χρησιμοποιείτε θετικό πρόσημο και πρόγραμμα στον τρόπο της σκέψης σας, αλλάζοντας τη νοοτροπία και τη συμπεριφορά σας φέρνοντας όλο και περισσότερες επιτυχίες στη ζωή σας και αυτές με τη σειρά τους θα σας ενθαρρύνουν να συνεχίσετε καθώς θα γνωρίζετε ότι είστε ήδη καθοδόν στη σωστή πορεία.

    6. Αναζητήστε υποστήριξη και σχόλια

    Εμπιστευτείτε τους φίλους, την οικογένεια ή τους συμβούλους για την αμφιβολία σας για τον εαυτό σας. Μπορούν να προσφέρουν πολύτιμες γνώσεις, ενθάρρυνση και μια διαφορετική προοπτική για τις ικανότητές σας. Η εποικοδομητική ανατροφοδότηση που προέρχεται από τους άλλους μπορεί να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε τα δυνατά σας σημεία και φυσικά μπορείτε ακόμη να εκπλαγείτε όταν διαπιστώσετε πώς σας αντιλαμβάνονται οι άλλοι.

    Ίσως ακόμη να δείτε ότι η δική τους αντίληψη είναι διαφορετική για τον εαυτό σας από ότι ήταν η δική σας, ενώ μπορείτε να βοηθηθείτε να κάνετε ευκολότερα αλλαγές μέσα από μια νέα προοπτική και διαύγεια. Επίσης είναι σημαντικό όταν είσθε σε μια διαδικασία να ενθαρρύνετε τον εαυτό και την αυτοπεποίθησή σας να βρίσκεσθε με ανθρώπους οι οποίοι κατανοούν τι κάνετε, όπως επίσης και τις ανάγκες σας και σας ενθαρρύνουν με τη στάση και τα λόγια τους.

    Μπορείτε πάντα να συναναστρέφεστε και άλλους ανθρώπους, αλλά εάν δεν είναι ενθαρρυντικοί, είτε επικρίνουν, είτε ακόμη σας αποθαρρύνουν, καλό είναι να επιλέγετε την αυταξία σας και να επιτρέπετε στον εαυτό σας να ακούσει μεν τη δική τους οπτική, αλλά εάν δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητά σας μπορείτε να επιλέγετε να βρίσκεσθε με ανθρώπους στο ίδιο μήκος κύματος με την ενίσχυση της εμπιστοσύνης αντί των αυτοαμφιβολιών.

    Δεν μιλάμε εδώ, βέβαια, για μια ανάπτυξη εγωιστικού τύπου, απλώς συστήνεται όταν χρειάζεται να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή σας να είσθε σε ένα κλίμα οικειότητας και γόνιμης ανάπτυξης εν μέσω ανθρώπων που αγαπάτε, σας αγαπούν και που εμπιστεύεστε. Έτσι ανοίγει ταχύτερα ο δρόμος προς μια ομαλή βελτίωση με θεαματικά αποτελέσματα.

    7. Ασκηθείτε στην Αυτοφροντίδα

    Η αμφιβολία για τον εαυτό σας συχνά εντείνεται όταν παραμελείτε τη φροντίδα του εαυτού σας. Δώστε προτεραιότητα στη σωματική και συναισθηματική σας ευεξία μέσω της άσκησης, μιας ισορροπημένης διατροφής, του επαρκούς ύπνου και των τεχνικών χαλάρωσης, όπως είναι το Mindfullness ή ο διαλογισμός. Νους υγιής εν σώματι υγιεί είναι στυλοβάτες που συμβάλλουν σε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και φυσικά συμπαρασύρουν σε μια ενίσχυση όλα τα επίπεδα μας, το νοητικό, συναισθηματικό, πνευματικό κοκ.

    Η μέριμνα εαυτού είναι ένα δείγμα αυταξίας, αναγνωρίζετε ότι είσθε σημαντικοί και ότι δίνετε αξία στον εαυτό σας, κάνοντας όσα χρειάζεστε σωματικά, νοητικά, πνευματικά, συναισθηματικά κλπ. Η αυτοπεποίθησή σας, όμως, θα πρέπει να συνδέεται με την ικανοποίηση που εσείς νιώθετε, φερειπείν μέσα από τη βελτίωση της σωματικής κατάστασης ή την διαύγεια και τη χαρά που φέρνει μια διαλογιστική πρακτική ή ακόμη την απόλαυση να διαθέτετε προσωπικό χρόνο για τη χαλάρωση, την ψυχαγωγία ή την αυτοβελτίωση και ανάπτυξή σας.

    Εάν είσθε σοβαροί σε σχέση με τον στόχο σας, καλό θα είναι να βάλετε σε προτεραιότητα τη μέριμνα εαυτού και να δώσετε την αξία στον εαυτό σας δίνοντάς σας τον απαραίτητο χρόνο για να είσθε καλύτερα και έτσι δείχνετε και στους άλλους ότι τολμάτε να διαχειρίζεσθε τον προσωπικό σας χρόνο για εσάς. Αυτό είναι μια μεγάλη πράξη αυτογνωσίας, ενίσχυσης της αυτοπεποίθησης και της αυτοβελτίωσης σε κάθε επίπεδο.

    8. Χρησιμοποιήστε δημιουργικό οραματισμό για να δημιουργήσετε την ευτυχία και την επιτυχία

    Η οπτικοποίηση είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και φυσικά δεν πρόκειται για καλλιέργεια ψευδαισθήσεων, άλλωστε αυτό έχει αποδειχθεί ακόμη και επιστημονικά πώς ο οραματισμός μπορεί να λειτουργήσει όχι απλώς θετικά, αλλά να δημιουργήσει νέες επιθυμητές πραγματικότητες. Οραματισθείτε τον εαυτό σας να πετυχαίνει στις προσπάθειές σας.

    Δημιουργήστε λεπτομερείς νοητικές εικόνες των επιτευγμάτων σας και των θετικών συναισθημάτων που σχετίζονται με αυτά. Η οπτικοποίηση μπορεί να ενισχύσει την αυτοπεποίθηση και το κίνητρό σας και όταν ασκείστε σε αυτήν είναι σαν να φυτεύετε έναν σπόρο τον οποίο έπειτα καλό είναι να εξασκηθείτε να εμπιστεύεστε ότι θα ανθίσει, όπως ακριβώς θα κάνατε και με ένα φυτό ποτίζοντάς το και περιμένοντας με θετική προσμονή την ανάπτυξή του.

    9. Βγείτε από τη ζώνη άνεσής σας

    Η υπέρβαση των ορίων σας και να τολμάτε σε νέες περιοχές εμπειρίας μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε την αμφιβολία για τον εαυτό σας. Η έξοδος από τη ζώνη άνεσής σας είναι κάτι που σας εκθέτει σε νέες εμπειρίες και σε περισσότερες ευκαιρίες για ανάπτυξη. Κάθε επιτυχία σε αχαρτογράφητη περιοχή ενισχύει την αυτοπεποίθησή σας. Όταν αναλαμβάνετε να κάνετε κάτι το νέο ουσιαστικά επιλέγετε να ενισχύσετε τη δύναμή σας και την εμπιστοσύνη ότι μπορείτε να τα καταφέρετε ακόμη και αν δεν είχατε ποτέ πριν μια ανάλογη εμπειρία ή γνώση. Όπως λέει και ένα κινεζικό ρητό: “το σπουργίτι μολονότι είναι μικρό πετάει ψηλά και αυτό επειδή εμπιστεύεται τα φτερά του αντί για τα κλαδιά του δέντρου που κάθεται”. Το να παραμένετε σε κάτι το οικείο ακόμη και όταν δεν σας ωφελεί ή δεν κάνει για εσάς συντελεί σε μια ατέρμονη επανάληψη που σας επιβαρύνει περισσότερο από όσα σας προσφέρει κάτι πέρα από μια ψευδαίσθηση σταθερότητας. Ανοίξτε τα φτερά σας και εμπιστευτείτε τον άνεμο της προσωπικής σας δύναμης και την πνοή της ζωής!

    10. Γιορτάστε κάθε μικρή νίκη

    Αναγνωρίστε και γιορτάστε τα επιτεύγματά σας, όσο ασήμαντα και αν σας φαίνονται. Το να γιορτάζετε μικρές νίκες ενισχύει την αυτοεκτίμησή σας και σας υπενθυμίζει τις δυνατότητές σας. Με τον καιρό, αυτοί οι συμβολικοί εορτασμοί χτίζουν ένα θεμέλιο εμπιστοσύνης και εγκαινιάζουν νέες στάσεις και συμπεριφορές όπως και μια νέα νοοτροπία. Μπορείτε να ξεκινήσετε να μιλάτε επιδοκιμαστικά ενθαρρύνοντας τον εαυτό σας, φυσικά όχι σε πλαίσιο φαντασιακής έξαρσης, αλλά πάντοτε να είσθε βέβαιοι ότι δεν υπάρχει κάποια εξωτερική κλίμακα αξιολόγησης για το τι θεωρείται άξιο εορτασμού και επιτυχία. Εσείς επιλέγετε για εσάς τη δική σας κλίμακα αξιολόγησης και όταν ακόμη δεν τα καταφέρνετε σε κάτι όπως θα θέλατε, μπορείτε να αναγνωρίσετε τι είναι αυτό που αποκομίσαστε ως μάθημα και να γιορτάσετε την επόμενη επιτυχία που είναι βέβαιον ότι έρχεται στο δρόμό σας προεξοφλώντας έτσι ήδη το αποτέλεσμα. Η επιτυχία δεν είναι κάτι που θα έρθει αργότερα, αλλά γιορτάστε εδώ και τώρα σαν να έχετε ήδη επιτύχει!

    11. Ασκηθείτε στην αυτοσυμπόνια

    Αντιμετωπίστε τον εαυτό σας με την ίδια καλοσύνη και κατανόηση που θα προσφέρατε σε έναν φίλο που αντιμετωπίζει αμφιβολίες για τον εαυτό του. Η αυτοσυμπόνια περιλαμβάνει την αναγνώριση των ατέλειών σας χωρίς σκληρή αυτοκριτική. Σας βοηθά να αποδεχτείτε τον εαυτό σας και να εμπιστευτείτε το ταξίδι σας. Πρακτικά ίσως διαπιστώσετε ότι σας είναι πιο εύκολο να δείξετε κατανόηση και να αποδέχεστε τους άλλους ανθρώπους από ότι τον εαυτό σας. Έτσι είναι εξαιρετικά σημαντικό να αποδεχτείτε τον εαυτό σας έτσι όπως είστε τώρα, δίχως όρους και να αγαπάτε ανιδιοτελώς τον εαυτό σας ασχέτως επιτυχιών ή αποτυχιών ή ατελειών ή οτιδήποτε άλλο.

    Η εμπερίεξη του εαυτού σας δηλαδή το να “χωράτε” τον ίδιο σας τον εαυτό να τον αποδέχεστε, να τον αγαπάτε και να του φέρεστε με καλοσύνη και συμπόνοια ακόμη και όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν όπως τα θέλετε. Είσθε σε μια διαδικασία μάθησης και ανάπτυξης και έτσι είναι ανώφελο έως βλαβερό το να κρίνετε αυστηρά τον εαυτό σας, να τον πιέζετε ή να τον ελέγχετε με καταπιεστικές σκέψεις, λέξεις, αντιλήψεις και συμπεριφορές. Ασκηθείτε στην αυταγάπη και αυτοσυμπόνοια συγχωρώντας τον εαυτό σας και δείχνοντας με τις πράξεις σας την έκφραση της απεριόριστης αγάπης προς εσάς!

    12. Μάθετε από τα πρότυπα

    Προσδιορίστε πρότυπα που αντιμετώπισαν αμφιβολίες για τον εαυτό τους και κατάφεραν την επιτυχία. Μελετήστε τις βιογραφίες ή τις ιστορίες τους, τα ταξίδια τους και τις στρατηγικές που χρησιμοποίησαν για να ξεπεράσουν τις προκλήσεις. Η κατανόηση ότι ακόμη και επιτυχημένα άτομα έχουν πολεμήσει την αυτοαμφιβολία μπορεί να είναι κάτι που παρέχει έμπνευση, ενθάρρυνση και μας αναπτερώνει τις ελπίδες. Εμένα προσωπικώς μου άρεσε ήδη από όταν ήμουν στο δημοτικό να διαβάζω βιογραφίες ανθρώπων που θαύμαζα και με γέμιζαν δέος οι ιστορίες της ζωής τους και αυτό που διαπίστωνα με έκπληξη – διότι δεν ήταν αναμενόμενο σε εκείνην την ηλικία – ήταν ότι πολλές φορές αυτοί οι “ήρωες” στα μάτια μου ήταν άνθρωποι οι οποίοι είχαν περάσει πολλές δυσκολίες στη ζωή τους και πάραυτα δεν λύγισαν.

    Η ανθρώπινη φύση είναι απέραντη και όταν διαβάζετε για τους άλλους που τα κατάφεραν τότε μπορείτε να επιλέξετε να διδαχθείτε από τις ιστορίες της επιτυχίας τους, όσο και από την επιμονή τους να τα καταφέρουν. Επίσης είναι καλό να θυμάστε πάντοτε ότι αρκεί ένας άνθρωπος να καταφέρει κάτι προκειμένου να μας δείξει τι δυνατότητες έχουν οι άνθρωποι. Εάν κάποιος τα έχει καταφέρει τότε μπορείτε και εσείς και όπως έλεγε και ένας αγαπημένος μου συγγραφέας, Ο Richard Bach έγραφε στο βιβλίο του: “Οι ψευδαισθήσεις ενός περιπλανώμενου Μεσσία”: “δεν υπάρχει κανένα όνειρο και τίποτε που να μην μπορείτε να επιτύχετε, απλώς ίσως χρειαστεί να δουλέψετε για αυτό”!

    Σε αυτήν την πορεία προς την επιτυχία σας, όμως, υπάρχουν πάντα φωτεινά παραδείγματα ανθρώπων που τα κατάφεραν και σίγουρα είναι σαν οδηγοί για τους υπόλοιπους δείχνοντας το δρόμο, εάν ένας τα κατάφερε τότε όλοι μπορούν και φυσικά έχετε περισσότερες ικανότητες και δυνατότητες από όσο φαντάζεσθε! Εμπιστευτείτε τον εαυτό σας και ξεδιπλώστε τη μοναδικότητα της υπάρξεώς σας ακολουθώντας με εμπιστοσύνη τα όνειρά σας, η τύχη βοηθά τους τολμηρούς και ο τολμών νικά!

    Προκαλώντας την αρνητική αυτοσυζήτηση, θέτοντας ρεαλιστικούς στόχους, αγκαλιάζοντας την αποτυχία και αναζητώντας υποστήριξη, μπορείτε σταδιακά να μειώσετε την επιρροή της αυτοαμφιβολίας στη ζωή σας. Αγκαλιάστε τη διαδικασία της ανακάλυψης του εαυτού σας και της αυτοενδυνάμωσης και ανεβάστε την αυτοπεποίθησή σας στα άπειρα ύψη. Είστε πιο ικανοί από όσο νομίζετε και οι δυνατότητές σας είναι απεριόριστες!

    Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

    Σχετικά θέματα

    6 φράσεις που ενισχύουν την αυτοεκτίμηση του παιδιού σας
    Επιστρέψατε από τις διακοπές; 7 τρόποι για να μην σας κυριεύσει το άγχος στη δουλειά με το «καλημέρα»
    "Οι άνδρες δεν κλαίνε" - Οι επιπτώσεις από την απομάκρυνση από τα συναισθήματα στην επιχειρηματική απόδοση
    Ενσυναίσθηση: Πώς να είμαστε ουσιαστικά κοντά σε κάποιον που μας χρειάζεται

    Πρόσφατα Άρθρα

    Εναλλακτική Δράση