,

Η Επικέντρωση του Εγκεφάλου

Υπάρχουν δύο τύποι ανθρώπων. Εκείνοι που εξαρτούν την πορεία της ζωής τους από τους άλλους και εκείνοι που αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους και προχωρούν.

7 ανθυγιεινές συνήθειες που επαναλαμβάνετε και πώς να τις ξεπεράσετε

Από την Ομάδα Ψυχοσωματικής Νοημοσύνης

Φανταστείτε οτι είστε σε μία σκοτεινή θεατρική σκηνή και μια δέσμη φωτός εστιάζει πάνω στον ένα και μοναδικό ηθοποιό που βρίσκεται στο κέντρο αυτής της σκηνής. Το βλέμμα σας φυσιολογικά θα είναι εστιασμένο στον ηθοποιό. Οπουδήποτε στρέφεται η δέσμη φωτός, εκείνο το σημείο γίνεται το επίκεντρο της προσοχής σας. Αντίστοιχα και στη ζωή, έχουμε έναν ‘’εγκεφαλικό προβολέα’’, ο οποίος καθοδηγεί στο που επικεντρώνεται η προσοχή μας.
Ο προβολέας επικεντρώνεται προς τον εαυτό μας ή προς τον κόσμο γύρω μας; Ουσιαστικά, θεωρούμε τον εαυτό μας πρωταγωνιστή της ζωής μας ή εστιάζουμε περισσότερο την προσοχή μας στους ανθρώπους και στις καταστάσεις γύρω μας;

Advertisment

Οι άνθρωποι με τον προβολέα στραμμένο προς τον κόσμο, ερμηνεύουν τα γεγονότα της ζωής τους, ως αποτέλεσμα της μοίρας, της τύχης, της κοινωνίας και των πράξεων που οι άλλοι έκαναν. Λόγο του οτι ο προβολέας τους επικεντρώνεται έξω από αυτούς, δεν θεωρούν οτι οι δικές τους πράξεις και συμπεριφορές, είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για όσα συμβαίνουν στην ζωή τους. Συνεπώς βλέπουν τον εαυτό τους στο παρασκήνιο, ως αμέτοχους και ανήμπορους, για όσα τους συμβαίνουν. Έχουν την λανθασμένη πεποίθηση ότι δεν έχουν καμία ευθύνη για την ζωή τους και ότι όλα τα αρνητικά που τους έρχονται είναι αποτέλεσμα του πως συμπεριφέρονται οι άλλοι, ο άδικος κόσμος, οι κανόνες της κοινωνίας και η κακή τους τύχη, τα άστρα και τα ζώδια. Αυτό τους οδηγεί σε μια αέναη προσπάθεια να αλλάξουν τους άλλους, να συμμορφώσουν τον κόσμο, να αλλάξουν το πως λειτουργεί η κοινωνία. Για να αλλάξουν την τύχη τους, προσβλέπουν σε ένα “καλό” γάμο, μια “καλή” συνεργασία ή στον τυχαίο πλουτισμό.

Στην αντίπερα όχθη είναι τα άτομα που έχουν στραμμένο τον προβολέα προς αυτούς. Αναλαμβάνουν πλήρως την υπευθυνότητα και αναγνωρίζουν τον εαυτό τους ως πρωταγωνιστή των γεγονότων που εκτυλίσσονται στη ζωή τους.

Το προς τα που έχετε στρέψει τον προβολέα σας, καθορίζει την ικανότητά σας να υπερνικάτε δυσκολίες, να απολαμβάνετε τις ανθρώπινες σχέσεις και να ολοκληρώνετε τους στόχους σας. Η επικέντρωση του προβολέα σας, καθορίζει το πως αισθανόσαστε και το πως βιώνετε την κάθε στιγμή.
Άτομα που επικεντρώνονται έξω από τον εαυτό τους και εναποθέτουν στους άλλους την ευθύνη για την δικιά τους ζωή θα επισημάνουν, για παράδειγμα στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία, γεγονότα που δεν σχετίζονται με τις επιλογές τους και τις συμπεριφορές τους. Θα στρέψουν τον προβολέα σε καταστάσεις που βρίσκονται έξω από τον άμεσο έλεγχο τους. Θα αναφέρουν τους συνεργάτες και τους συναδέλφους τους ή τους προϊσταμένους τους, για τις συνωμοσίες και τις άδικες συμπεριφορές τους. Τις λάθος αποφάσεις που πήραν οι άλλοι και τους επηρέασαν αρνητικά. Την κατάσταση της οικονομίας και τις παράλογες απαιτήσεις των άλλων προς αυτούς και τέλος, όλα τα απρόοπτα και τις αναποδιές που τους έτυχαν και τους οδήγησαν στο σημείο που βρίσκονται σήμερα. Έχουν την άποψη οτι, η κακοτυχία είναι αυτή που καθόρισε την επαγγελματική τους πορεία.

Advertisment

Τα άτομα που επικεντρώνονται στον εαυτό τους και αναλαμβάνουν την ευθύνη της ζωής τους, εστιάζουν στις συγκεκριμένες επιλογές που έκαναν, οι οποίες καθόρισαν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία, όπως η επιλογή τους να ακολουθήσουν συγκεκριμένες σπουδές, η απόφαση τους να επενδύουν χρόνο και χρήμα στην προσωπική τους ανάπτυξη, η θετική τους στάση με τους συμμαθητές και τους συνεργάτες τους, η επιμονή και η υπομονή για το στόχο, η συνέπεια και η αξιοπιστία τους. Σημαντικό είναι οτι θα θυμηθούν και θα αναγνωρίσουν την υπευθυνότητά τους, σε οτι δεν πήγε όπως θα μπορούσε να πάει.

Η ζωική μας φύση, ας την ονομάσουμε «μαϊμού», είναι σχεδιασμένη να επικεντρώνει τον προβολέα συνεχώς προς τα έξω, εκεί όπου προέρχονται και οι κίνδυνοι στο ζωικό βασίλειο. Η μαϊμού στη ζούγκλα εστιάζει συνεχώς την προσοχή της σε κάθε πιθανό κίνδυνο όπως σε άλλα επικίνδυνα ζώα γι’ αυτήν. Συνεπώς αποδίδει τις ευθύνες σε εξωτερικούς κινδύνους και καταστάσεις, οι οποίοι βρίσκονται έξω από τον έλεγχό της. Για καθετί αρνητικό που μας έχει συμβεί ή μας συμβαίνει, η ‘’μαϊμού’’ μας, αποδίδει την αιτία σε εξωτερικούς παράγοντες: κακόβουλες συμπεριφορές, ατυχία, έλλειψη χρημάτων και υποστήριξη. Για κάθε αποτυχία και μη επιθυμητό αποτέλεσμα, η ‘’μαϊμού’’, κατηγορεί τους άλλους ενώ αντιθέτως, κάθε επιτυχία οφείλεται αποκλειστικά σ αυτήν.

Είναι σύνηθες, σε όσους έχει τα ινία του καραβιού η ‘’μαϊμού’’, να αλλάζουν συνεχώς την επικέντρωση του προβολέα τους. Να αναζητούν τα εύσημα για τα επιτεύγματα τους και να αποδίδουν στους γύρω τους τις ευθύνες, όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν ομαλά. Όταν κάποιος δεν μπορεί να αναλάβει την ευθύνη για αυτό που ζει, η ‘’μαϊμού’’ του, κατηγορεί τις καταστάσεις, τους γονείς και την κοινωνία με φράσεις όπως:

«αν ήταν αλλιώς οι καταστάσεις, θα είχα…»
«αν ήταν αλλιώς η κοινωνία τότε…»
«τι να κάνω που γεννήθηκα σε φτωχή οικογένεια …. »
«αν οι γονείς μου τότε έπρατταν αλλιώς εγώ τώρα θα ήμουν…»
«κληρονόμησα το γονίδιο της κακοτυχίας»
«εμένα το ’χει η μοίρα μου, να αποτυχαίνω»
«μόλις ξεκινήσω κάτι, πάντα αλλάζουν οι καταστάσεις»

Η Ομάδα Ψυχοσωματικής Νοημοσύνης θα πραγματοποιήσει σεμινάριο στην Αθήνα με θέμα “Η Δύναμη της Επικέντρωσης”.

Latest posts by Ψυχοσωματική Νοημοσύνη (see all)

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι εκπληκτικοί τρόποι με τους οποίους η μοναχικότητα μπορεί να γίνει αντίδοτο στη μοναξιά!
Δεν μπορούμε να σώσουμε τους άλλους από τον εαυτό τους
Η θαυματουργή δύναμη του υποσυνείδητου
Ξεπερνώντας την περιοριστική πεποίθηση του "δεν είμαι δημιουργικός/ή"

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση