Η διαίσθησή σας είναι αληθινή. Να πώς να την αναπτύξετε προς όφελός σας

Αγνοήσατε ποτέ ένα προαίσθημα; Όλοι μας το έχουμε κάνει. Μερικές φορές η συνέπεια είναι ασήμαντη, άλλες φορές – ας πούμε παντρεύεστε κάποιον που ξέρατε

Η διαίσθησή σας είναι αληθινή. Να πώς να την αναπτύξετε προς όφελός σας

Αγνοήσατε ποτέ ένα προαίσθημα; Όλοι μας το έχουμε κάνει. Μερικές φορές η συνέπεια είναι ασήμαντη, άλλες φορές – ας πούμε παντρεύεστε κάποιον που ξέρατε ότι δεν ήταν κατάλληλος για εσάς – μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τη ζωή σας.

Όταν παίρνετε αποφάσεις, πρέπει να ακούτε το ένστικτό σας ή να στηρίζεστε μόνο στη λογική; Παρόλο που η κοινωνία συχνά αποκαλεί τη διαίσθηση μαγική σκέψη, νέες μελέτες δείχνουν ότι πρόκειται για μια καλά συντονισμένη μορφή νόησης που αξίζει να προσέξουμε και έχει σχεδιαστεί για να μας σώσει τη ζωή.

Advertisment

Η ιστορία της Lynn: Λιν: Η βασίλισσα της ανατροπής

Η Lynn Tilton έχασε τον πατέρα της όταν ήταν έφηβη και βίωσε από πρώτο χέρι τι μπορεί να κάνει σε μια οικογένεια η απώλεια του κύριου τροφοδότη του εισοδήματος. Μπήκε στο Γέιλ με υποτροφία για τένις, παντρεύτηκε ενώ φοιτούσε στο Γέιλ, έμεινε έγκυος λίγο μετά την αποφοίτησή της και σύντομα έγινε ανύπαντρη μητέρα. Ήταν η δεκαετία του ’80 και ξεκίνησε μια καριέρα στη Wall Street για να στηρίξει το παιδί της. Επιτυχημένη οικονομικά αλλά καθημερινά σεξουαλικά παρενοχλούμενη, σχεδίαζε να συνταξιοδοτηθεί νεαρή όταν θα είχε βγάλει αρκετά χρήματα. Αλλά όταν το έκανε, είχε ένα όνειρο που άλλαξε τα πάντα. Ένα όραμα που της ήρθε ως διαίσθηση και άλλαξε την πορεία της ζωής της και των εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που θα άγγιζε η ζωή της.

Στο όνειρό της, ο μακαρίτης ο πατέρας της εμφανίστηκε και της είπε: “Δεν είναι αυτό που είχα στο μυαλό μου για σένα”.

Η Lynn συνειδητοποίησε ότι έπρεπε να κάνει τη ζωή της να αφορά κάτι περισσότερο από τον εαυτό της και να αφιερώσει το υπόλοιπο της καριέρας της στο να διασφαλίσει ότι οι άλλοι δεν θα χρειαστεί να περάσουν τα δεινά που πέρασε εκείνη και η οικογένειά της όταν πέθανε ο πατέρας της.

Advertisment

Η Lynn ίδρυσε την Patriarch Partners, μια εταιρεία που αγόραζε οργανισμούς στα πρόθυρα της χρεοκοπίας -εταιρείες που οι εταιρείες συμβούλων και άλλοι είχαν εγκαταλείψει εντελώς- και τις ανέτρεπε.

Επειδή ακολούθησε τη διαίσθησή της αντί να την καταπνίξει ως μαγική ή παράλογη σκέψη, η Turnaround Queen, όπως είναι πλέον γνωστή η Lynn, έγινε ιδιοκτήτρια της μεγαλύτερης επιχείρησης που ανήκει σε γυναίκες στην Αμερική, ενώ κάποια στιγμή επέβλεπε 700.000 υπαλλήλους των οποίων τις θέσεις εργασίας είχε σώσει.

Η Λιν δεν είναι η μόνη. Το ογδόντα πέντε τοις εκατό των διευθύνοντων συμβούλων χρησιμοποιούν τη διαίσθηση κατά τη λήψη αποφάσεων. Και για καλό λόγο.

Ενώ οι περισσότεροι από εμάς είχαμε στην ζωή μας ένστικτο, ένστικτο ή διαίσθηση, μαθαίνουμε να τα απορρίπτουμε ως παράλογα. Ωστόσο, οι έρευνες υποστηρίζουν ότι η διαίσθηση είναι μια κομψή, καλοκουρδισμένη και απίστευτα γρήγορη μορφή αντίληψης για την οποία είμαστε καλωδιωμένοι και η οποία μπορεί να μας βοηθήσει να πάρουμε καλύτερες αποφάσεις.

Η επιστήμη της διαίσθησης και γιατί ο στρατός την ερευνά

Ο επιλοχίας Martin Ritchburg βρισκόταν σε ένα internet café σε μια στρατιωτική βάση στο Ιράκ και μιλούσε με τη σύζυγό του στην πατρίδα, όταν είχε ένα περίεργο προαίσθημα για έναν άνδρα που μπήκε στο καφέ. Ο Ritchburg έσωσε τις ζωές 17 ανθρώπων εκείνη την ημέρα, επειδή το προαίσθημά του ήταν σωστό και ο άνδρας είχε τοποθετήσει βόμβα.

Αφηγήσεις όπως αυτή και άλλες ώθησαν τον αμερικανικό στρατό να διερευνήσει τη διαίσθηση και μάλιστα να έχει προγράμματα εκπαίδευσης για την περαιτέρω ανάπτυξή της.

Μια μορφή διαίσθησης είναι άκρως γνωστική. Θα μπορούσατε να τη θεωρήσετε ως υπερσυνείδηση. Ο αξιωματικός του Σώματος Πεζοναυτών Maurice Chipp Naylon, συγγραφέας του βιβλίου The New Ministry of Truth, περιέγραψε τις εμπειρίες του στο Αφγανιστάν. Μοιράστηκε μαζί μου ότι η εκπαίδευση του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ για κυνηγούς μάχης είναι ένας τρόπος με τον οποίο το Σώμα Πεζοναυτών έχει επισημοποιήσει τη διδασκαλία του να ακονίζεις το ένστικτό σου. Περιλαμβάνει το να γίνεις οξύς παρατηρητής.

Εκπαιδεύετε τις ικανότητες παρατήρησης για αποκλίσεις από τον κανόνα στο περιβάλλον σας. Όταν ο Chipp βρισκόταν στο Αφγανιστάν για περιπολία, για παράδειγμα, το να παρατηρήσει ότι μια συνήθως πολυσύχναστη παιδική χαρά ήταν άδεια θα υποδήλωνε μια απόκλιση από τον κανόνα και θα ήταν σημάδι πιθανού κινδύνου.

Μια άλλη μορφή διαίσθησης είναι περισσότερο μια αίσθηση. Ο νευροεπιστήμονας Joseph Mikels, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο DePaul, μελετά τη διαίσθηση περισσότερο ως συναισθηματική ή ενστικτώδη αίσθηση. Άλλωστε, όταν μιλάμε για τη διαίσθησή μας, συχνά μιλάμε γι’ αυτήν ως κάτι που νιώθουμε σωστό ή που νιώθουμε ότι δεν είναι σωστό.
Το άρθρο συνεχίζεται μετά τη διαφήμιση

Ο Kushal, ένας trader στη Wall Street, είχε μόλις μπει σε έναν από τους δίδυμους πύργους στις 11/9. Οι εντολές ενός φρουρού ήταν να παραμείνει στο κτίριο. Πολλά συνέβαιναν και ο Kushal δεν είχε χρόνο να σκεφτεί λογικά για το τι έπρεπε να κάνει. Έπρεπε να πάρει μια απόφαση και μάλιστα γρήγορα. Το ένστικτό του του έλεγε να τρέξει. Ακολούθησε τη διαίσθησή του και όχι τη διαταγή του φρουρού και έσωσε τη ζωή του δευτερόλεπτα πριν καταρρεύσει το κτίριο, κάτι που κατέγραψε στο βιβλίο του On a Wing and a Prayer.

Η έρευνα του Mikels δείχνει ότι σε καταστάσεις -όπως αυτή του Kushal- όπου τα πράγματα είναι περίπλοκα, θα πάρετε μια καλύτερη απόφαση ακολουθώντας το συναίσθημά σας. Διαπίστωσε ότι αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, των οποίων οι γνωστικές ικανότητες μπορεί να μην είναι πάντα τόσο έντονες όσο των νεότερων, δείχνοντας ότι η διαίσθηση είναι ακόμη πιο σημαντική με την ηλικία.

Πρέπει να ακολουθείτε πάντα το ένστικτό σας;

Όταν πήρα συνέντευξη από τη Lynn, The Turnaround Queen, σχετικά με την εμπειρία της με τη διαίσθηση για την έρευνά μου, μοιράστηκε: “Σίγουρα κινούμαι με βάση τη διαίσθησή μου. Αλλά η διαίσθηση χωρίς διάνοια είναι σαν να αγοράζεις ένα αεροπλάνο χωρίς πρόωση. Κάνω την ανάλυση, αλλά η απόφασή μου προέρχεται από τον τόπο της γνώσης μου. Δεν μπορείς να απενεργοποιήσεις τη διαίσθησή σου”.

Και επειδή ακολούθησε τη διαίσθησή της, έσωσε εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες της εργατικής τάξης από το να υποκύψουν στην ανεργία.

Ο Joe Mikels δίνει καλές συμβουλές παρόμοιες με αυτές της Lynn. Δεδομένης της έρευνάς του σχετικά με τη διαίσθηση και το πώς μπορεί να σας βοηθήσει να πάρετε μια καλύτερη απόφαση σε πολύπλοκες καταστάσεις, λέει ότι φροντίζει να τη “συμβουλεύεται” και να τη λαμβάνει υπόψη του μαζί με όλες τις άλλες πληροφορίες που έχει.

Ενισχύστε τη διαίσθησή σας

Πώς μπορείτε να εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας στη διαίσθηση; Οι διαισθητικές σκέψεις ή οι στιγμές a-ha είναι πιο πιθανό να έρθουν όταν ο εγκέφαλός σας βρίσκεται σε κατάσταση άλφα-κυμάτων, δηλαδή δεν είστε συγκεντρωμένοι σε κάτι, ούτε τόσο χαλαροί που θα μπορούσατε να αποκοιμηθείτε. Βρίσκεστε σε μια διαλογιστική κατάσταση του μυαλού σας. Το να διαθέτετε χρόνο και χώρο για τις στιγμές των κυμάτων άλφα θα σας βοηθήσει να έχετε πρόσβαση σε αυτές:

  • Διαλογισμός. Έρευνες δείχνουν ότι ο διαλογισμός σας κάνει πιο δημιουργικούς και διορατικούς. Ο διαλογισμός αυξάνει επίσης την ευαισθητοποίησή σας.
  • Η φύση. Η έρευνα δείχνει ότι είναι πιο πιθανό να καταλήξετε σε καινοτόμες ιδέες αφού περάσετε χρόνο στη φύση
  • Διακοπές και αποσύνδεση. Βρείτε χρόνο για να είστε εκτός συσκευών και σε μια πιο χαλαρή κατάσταση. Παρόλο που μπορεί να αισθάνεστε αδρανείς, ο εγκέφαλός σας βρίσκεται στην πραγματικότητα σε ενεργή λειτουργία επίλυσης προβλημάτων.
  • Αναπνεύστε. Μάθετε να χρησιμοποιείτε την αναπνοή σας, μπορείτε να μειώσετε σημαντικά τα επίπεδα άγχους σας και να καλλιεργήσετε μια πιο ήρεμη, πιο διαλογιστική κατάσταση του νου- προετοιμασμένοι για διαισθητικές ιδέες.

Emma Seppälä, Ph.D.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

6 φράσεις που ενισχύουν την αυτοεκτίμηση του παιδιού σας
Επιστρέψατε από τις διακοπές; 7 τρόποι για να μην σας κυριεύσει το άγχος στη δουλειά με το «καλημέρα»
"Οι άνδρες δεν κλαίνε" - Οι επιπτώσεις από την απομάκρυνση από τα συναισθήματα στην επιχειρηματική απόδοση
Ενσυναίσθηση: Πώς να είμαστε ουσιαστικά κοντά σε κάποιον που μας χρειάζεται

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση