Η Ελλάδα στους κορυφαίους ευρωπαϊκούς προορισμούς για κάμπινγκ και το 2024

Εφόσον είναι καλά προετοιμασμένοι, οι solo κατασκηνωτές δεν βρίσκουν κανέναν λόγο να μην μπορούν να ξεφύγουν από την καθημερινότητα, απολαμβάνοντας μόνοι τους τη φύση.

Η Ελλάδα στους κορυφαίους ευρωπαϊκούς προορισμούς για κάμπινγκ και το 2024

Εφόσον είναι καλά προετοιμασμένοι, οι solo κατασκηνωτές δεν βρίσκουν κανέναν λόγο να μην μπορούν να ξεφύγουν από την καθημερινότητα, απολαμβάνοντας μόνοι τους τη φύση.

Όπως αναφέρουν στις αναρτήσεις τους, το solo camping είναι μια από τις πιο υπέροχες εμπειρίες που μπορεί κανείς να βιώσει, καθώς συνδέεται με τον εαυτό του και τη φύση και μάλιστα με τρόπους που δεν φαντάζονταν ποτέ. Επίσης, πολλοί από τους κατασκηνωτές επισημαίνουν ότι, μεταξύ άλλων, με το κάμπινγκ μπορούν να γνωρίσουν περισσότερους προορισμούς, πολλές φορές με τα ίδια χρήματα που θα δαπανούσαν για αντίστοιχο αριθμό καφέδων.

Advertisment

Πράγματι, ένα μεγάλο μέρος της ολοένα και αυξανόμενης δημοφιλίας του κάμπινγκ, πιθανότατα οφείλεται σε ένα μείγμα οικολογικής συνείδησης και περιπέτειας, με γνώμονα τον προϋπολογισμό. Λόγω των παγκόσμιων οικονομικών συνθηκών, οι τιμές των ξενοδοχείων, των αεροπορικών και των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων σε αγαπημένους προορισμούς έχουν αυξηθεί σημαντικά, ενώ και οι βραχυχρόνιες μισθώσεις παρουσιάζουν εντυπωσιακή αύξηση- η Airbnb για παράδειγμα, σημειώνει αύξηση κατά 36% μεταξύ 2019 και 2023. Αυτό το «εκρηκτικό» μίγμα, είναι ένας σοβαρός λόγος που οδηγεί τους ταξιδιώτες στη φιλική προς το πορτοφόλι κατασκήνωση.

Πώς αντιμετωπίζουν την κατασκήνωση οι διαφορετικές γενιές

Πιθανώς δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι, η πιο σημαντική αύξηση στο ενδιαφέρον για κάμπινγκ, προέρχεται από τη νεότερη γενιά: Μετά την πανδημία, το 45% των Millennials (όσοι έχουν γεννηθεί μεταξύ 1981 και 1994) και το 44% του Gen Z (όσοι έχουν γεννηθεί μεταξύ 1995 και 2009) σημειώνουν το υψηλότερο επίπεδο ενδιαφέροντος μεταξύ των υποψήφιων νέων κατασκηνωτών. Αυτές οι δύο γενιές έχουν μεγαλώσει τόσο, ώστε να έχουν μια μικρή οικογένεια και εισόδημα που τους επιτρέπει να απολαμβάνουν ποιοτικό χρόνο αναψυχής.

Πάντως, τα κίνητρα και οι προτιμήσεις πίσω από κάθε συνήθεια κατασκήνωσης είναι μοναδικά. Στον αντίποδα των μοναχικών κατασκηνωτών που επιζητούν τη δημιουργική μοναξιά, οι ομαδικοί κατασκηνωτές τείνουν να δίνουν προτεραιότητα στην κοινωνική αλληλεπίδραση και τις κοινές εμπειρίες, χρησιμοποιώντας το κάμπινγκ ως ευκαιρία να αλληλοεπιδράσουν με άλλους ανθρώπους. Επιπλέον, πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η ομαδική κατασκήνωση προσελκύει κατά βάση μια ευρύτερη δημογραφική ηλικία, συμπεριλαμβανομένων των οικογενειών με μικρά παιδιά, ενώ η μοναχική κατασκήνωση προσελκύει κυρίως πιο ώριμα δημογραφικά στοιχεία.

Advertisment

Η συμπεριφορά των καταναλωτών στην κατασκήνωση παίζει επίσης ρόλο στην επιλογή της κατασκηνωτικής συνήθειας. Οι solo κατασκηνωτές είναι συνήθως πιο έμπειροι, με αυτοπεποίθηση και αίσθημα ανεξαρτησίας, ενώ οι ομαδικοί κατασκηνωτές είναι κατά κανόνα λιγότερο έμπειροι και βασίζονται στην τεχνογνωσία των συντρόφων τους. Επιπλέον, όσοι προτιμούν το solo κάμπινγκ έχουν πολλές φορές ισχυρότερη σύνδεση με τη φύση και να αναζητούν πιο απομακρυσμένα και απομονωμένα κάμπινγκ, ενώ όσοι προτιμούν το ομαδικό κάμπινγκ, δίνουν προτεραιότητα σε ανέσεις και εγκαταστάσεις, όπως ντους, παιδικές χαρές και άλλες ευκολίες.

Το χάσμα των γενεών στην κατασκήνωση αναψυχής είναι σχετικά σημαντικό, με διαφορετικές ηλικιακές ομάδες να προσεγγίζουν την κατασκήνωση με διαφορετικό τρόπο. Παράγοντες όπως το εισόδημα, η εκπαίδευση, ο τρόπος ζωής και η τεχνολογία, παίζουν ρόλο στο στυλ κάμπινγκ που επιλέγει η εκάστοτε γενιά.

Μια από τις πιο σημαντικές τάσεις μεταξύ των νεότερων γενιών, είναι η αυξανόμενη δημοτικότητα του «glamping», που είναι μια πιο πολυτελής μορφή κάμπινγκ από την παραδοσιακή. Το Glamping προσφέρει πολλές σύγχρονες ανέσεις, όπως άνετα κρεβάτια, κομψά καταλύματα και γκουρμέ γεύματα.

Αντίθετα, οι παλαιότερες γενιές φαίνεται να προτιμούν πιο παραδοσιακές μορφές κατασκήνωσης, όπως το κάμπινγκ με σκηνή και η κατασκήνωση με αυτοκινούμενα τροχόσπιτα. Συνεπώς, οι γενιές αυτές εκτιμούν την απλότητα και τη στενότερη σύνδεση με τη φύση, με λιγότερη έμφαση στις σύγχρονες ανέσεις και ανέσεις.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι παλαιότερες γενιές δεν αξιοποιούν τις τεχνολογικές εξελίξεις, εφόσον απολαμβάνουν την τεχνολογία που βελτιώνει την εμπειρία τους στο κάμπινγκ, όπως τα καινοτόμα κατασκηνωτικά εργαλεία.

Παρά αυτές τις διαφορές, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το κάμπινγκ αναψυχής παραμένει μια δημοφιλής υπαίθρια δραστηριότητα για όλες τις γενιές. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, το 1/4 των κατασκηνωτών της Βόρειας Αμερικής είναι μεταξύ 18 και 34 ετών, υπογραμμίζοντας πώς οι νεότερες γενιές εξακολουθούν να συμμετέχουν ενεργά σε δραστηριότητες κατασκήνωσης.

Σε τελική ανάλυση, η κατανόηση των κενών των γενεών στο ψυχαγωγικό κάμπινγκ είναι ζωτικής σημασίας για τις επιχειρήσεις, ώστε να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στη διαφορετική αγορά.

Κορυφαίοι προορισμοί για κάμπινγκ στην Ευρώπη

Όπως διαπιστώνεται στην ανάλυση 37 χωρών που διενήργησε ο πάροχος Camperguru με βάση τις κρατήσεις του, οι πιο δημοφιλείς προορισμοί μεταξύ των κατασκηνωτών στην Ευρώπη το προηγούμενο έτος, ήταν οι εξής: Τσεχία, σε ποσοστό 16%, Ελλάδα 15%, Κροατία 14%, Σλοβενία 11%, Σλοβακία 9%, Ελβετία 7%, Πολωνία 5%, Αυστρία 4%, Ιταλία 3% και Πορτογαλία 3%.

Περαιτέρω, η μέση διάρκεια παραμονής των κατασκηνωτών στα κάμπινγκ της Ευρώπης, είναι 5,60 διανυκτερεύσεις και ειδικότερα: 1 διανυκτέρευση 23%, 2 ή 3 διανυκτερεύσεις 38%, 4 έως 6 διανυκτερεύσεις 19%,7 και πλέον διανυκτερεύσεις 21%. Επίσης, ο κορυφαίος μήνας στις προτιμήσεις των κατασκηνωτών είναι ο Ιούλιος, ενώ το στυλ κάμπινγκ που προτιμάται, είναι παραλία και χαλάρωση κατά 19%, αθλητισμός, πεζοπορία και εξερεύνηση 16%, φύση και αγροκτήματα 14%, γαστρονομία 12%, ιστορία και μνημεία 11%, οινογνωσία 10%, οικογενειακή διασκέδαση 7%, διακοπές με κατοικίδια 7%, χειμερινά σπορ 4% και εξ αποστάσεως εργαζόμενοι 3%.

Το 2024, οι προορισμοί που θα ξεχωρίσουν για μοναχικό κάμπινγκ ή κάμπινγκ με συντροφιά, σύμφωνα με την έρευνα, είναι η Κροατία, η Τσεχία, η Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία και η Ελλάδα.

Solo Camping, ο «βασιλιάς» στις ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ, η σταθερή άνοδος στο μοναχικού κάμπινγκ συσχετίζεται άμεσα με τη σημαντική άνοδο του ελεύθερου κάμπινγκ. Σχεδόν τα 2/3 των κατασκηνωτών (65,8%) κατασκήνωσαν δωρεάν το 2023, ποσοστό που αυξήθηκε από 47,5% το 2021. Περαιτέρω, εκείνοι που κατασκήνωσαν μόνοι τους το 2023, είχαν 36% περισσότερες πιθανότητες να κατασκηνώσουν δωρεάν κάποια στιγμή μέσα στο έτος. Εξάλλου, το κάμπινγκ πάντα ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές στις ΗΠΑ με τα απέραντα εδάφη, και, αν και η πρώτη εμπειρία κατασκήνωσης, βιώνεται σε εκδρομή με φίλους ή οικογένεια, όταν γίνει κανείς έμπειρος κατασκηνωτής και συνειδητοποιήσει ότι μπορεί να κινηθεί μόνος του, η μοναχική απόλαυση της υπαίθρου γίνεται μια υπέροχη πραγματικότητα.

Πράγματι, φέτος, όπως διαπιστώνει και η εφαρμογή για διαθεσιμότητα κάμπινγκ Dyrt με 30 εκατ. επισκέψεις ετησίως, το solo camping συνεχίζει να έχει ανοδική τάση. Το 2023, το 29,8% των solo ταξιδιωτών κατασκήνωσαν μόνοι τους τουλάχιστον μία νύχτα, σύμφωνα με την Έκθεση Κάμπινγκ 2024.

Μάλιστα, ο αριθμός των solo κατασκηνωτών αυξάνεται σταθερά από 18,8% το 2021 και 24% το 2022 σε σχεδόν 30% πέρυσι.

Πρώτο βήμα του solo camping, η ασφάλεια

Η ασφάλεια είναι μία από τις βασικότερες πτυχές του solo camping, όπως είναι εξάλλου και για όλα τα μοναχικά ταξίδια. Τα κυριότερα σημεία που εντοπίζουν οι «βετεράνοι» του μοναχικού κάμπινγκ και που πρέπει να προσέξει ο ταξιδιώτης, ιδιαίτερα εάν σκοπεύει να κατασκηνώσει μόνος του για πρώτη φορά, είναι τα ακόλουθα:

Το κλειδί για μια επιτυχημένη μοναχική κατασκήνωση, είναι η επιλογή ενός αξιόπιστου σημείου. Να σημειωθεί ότι το ελεύθερο κάμπινγκ εκτός οργανωμένων εγκαταστάσεων δεν το επιτρέπει η ελληνική νομοθεσία. Και βέβαια ένα φυλασσόμενο κάμπινγκ είναι σίγουρα πολύ πιο ασφαλές. Ανεξαρτήτως σημείου, πάντως, απαιτείται ο έλεγχος ασφαλείας και συναγερμού του οχήματος, αν πρόκειται για αυτοκινούμενο τροχόσπιτο και η διασφάλιση της λειτουργίας του όταν αυτό απαιτείται. Εκτός των ανωτέρω, προφανώς ο μοναχικός κατασκηνωτής θα πρέπει να έχει μαζί του το κινητό του τηλέφωνο και απαραίτητα έγγραφα, όπως ταυτότητα ή διαβατήριο.

Σημαντικό είναι η οικογένεια ή οι στενοί φίλοι, να γνωρίζουν ακριβώς το πού βρίσκεται και για πόσο χρονικό διάστημα. Επίσης, καλό θα ήταν ο ταξιδιώτης να έχει κατεβάσει μία σχετική εφαρμογή που να τον ενημερώνει για πιθανές τοποθεσίες κάμπινγκ προσβάσιμες με αυτοκίνητο, να προσφέρει χάρτες εκτός σύνδεσης, θέσεις στάθμευσης όπου μπορεί να περάσει τη νύχτα και πληροφορίες για την υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας.

Προσοχή συνιστάται επίσης στην ασφαλή χρήση ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου στο κάμπινγκ, ενώ όταν πρόκειται για κάμπινγκ στο εξωτερικό, ο κατασκηνωτής θα πρέπει να ενημερώνεται για τους κανόνες που ισχύουν στην κάθε χώρα και να ακολουθεί τους κανονισμούς της εκάστοτε εγκατάστασης διαμονής.

Με πληροφορίες από www.travel.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Δράμα: Ξένοι φοιτητές γνώρισαν τον πολιτισμό της Ελλάδας μέσα από παραδοσιακές στολές
Όσα χρειάζεται να γνωρίζετε πριν πάρετε τον σκύλο σας στην παραλία
Έτσι θα είναι ο ποδηλατόδρομος-γίγας της Αθηναϊκής Ριβιέρας | Από Μοσχάτο έως Βουλιαγμένη
Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Μουσικές βραδιές με φόντο το ηλιοβασίλεμα | Με ελεύθερη είσοδο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση