,

Φάρος Χανίων: Ένας από τους παλαιότερους φάρους που έχει γίνει σήμα αναγνώρισης της πόλης σ’ όλο τον κόσμο (βίντεο)

Ο Φάρος Χανίων βρίσκεται στην είσοδο του λιμανιού των Χανίων, στο νησί της Κρήτης, Ελλάδα. Χτίστηκε το 1864 στη θέση του αρχικού φάρου από

Φάρος Χανίων: Ένας από τους παλαιότερους φάρους που έχει γίνει σήμα αναγνώρισης της πόλης σ’ όλο τον κόσμο (βίντεο)

Ο Φάρος Χανίων βρίσκεται στην είσοδο του λιμανιού των Χανίων, στο νησί της Κρήτης, Ελλάδα. Χτίστηκε το 1864 στη θέση του αρχικού φάρου από τους Ενετούς. Αποτελεί διατηρητέο αρχαιολογικό χώρο στην Ελλάδα από το 1962. Είναι ένας από τους παλαιότερους φάρους όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Πάνω από 5 αιώνες στέκεται ο φάρος του παλιού λιμανιού των Χανίων. Ο φάρος που έχει γίνει σήμα αναγνώρισης της πόλης σ’ όλο τον κόσμο. Η ιστορία του συνδέεται με την ιστορία του λιμανιού. Ο Φάρος των Χανίων ήταν αρχικά ένας ναυτικός σταθμός που δημιουργήθηκε από τους Ενετούς που θα προστάτευε την πόλη από επερχόμενους Τούρκους ή πειρατές. Το 1645, οι Τούρκοι πήραν τον έλεγχο της πόλης, κατά τη διάρκεια του οποίου ο φάρος έμεινε ερειπωμένος. Τα αιγυπτιακά στρατεύματα, που βοηθούσαν την Οθωμανική Αυτοκρατορία στην προστασία της Κρήτης, ανοικοδόμησαν τον φάρο το 1864, μόνο η βάση του αρχικού φάρου παραμένει. Τον Μάιο του 1915 εγκαταστάθηκε ένα σταθερό λευκό φως, που σηματοδοτεί ότι είναι επίσημος φάρος στο ελληνικό δίκτυο. Ο φάρος υπέστη ζημιές στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ανακαινίστηκε το 2006.

Advertisment

Ο πύργος έχει 21 μ. ύψος, ενώ το ύψος από την επιφάνεια της θάλασσας είναι 26 μ. και το φως του θα μπορούσε να φανεί από απόσταση 7 μιλίων. Είναι χτισμένος πάνω σε μία οκταγωνική βάση με ένα 16-γώνιο μεσαίο τμήμα και η τελική διατομή του είναι κυκλική. Το υλικό κατασκευής της βάσης έχει την ίδια προέλευση και ποιότητα με τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την ενετική οχύρωση της πόλης.

Ο φάρος είναι το κύριο αξιοθέατο στο παλιό λιμάνι των Χανίων, ειδικά όταν είναι φωτισμένος κατά τη διάρκεια της νύχτας και αποτελεί ένα από τα αγαπημένα σημεία για περπάτημα για τους ντόπιους και τους επισκέπτες.

Advertisment

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αχέροντας: Οι μυθικές Πύλες του Άδη και του κάτω κόσμου (βίντεο)
Οι 2 "μυστικές γλώσσες" με τις οποίες επικοινωνούμε όταν βρισκόμαστε σε μία στενή σχέση
Πάργα: Η νύμφη της Ηπείρου, με το μεσαιωνικό κάστρο, το γραφικό Νησί της Παναγιάς και τις κοσμοπολίτικες παραλίες (βίντεο)
Σχολικά bazaars από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» σε όλη την Ελλάδα!

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση