Έρευνες δείχνουν ότι η κλασική μουσική μειώνει τους καρδιακούς παλμούς και τον ρυθμό αναπνοής των νεογέννητων. Επίσης μειώνει τα επίπεδα στρες, ενώ μελέτες δείχνουν ότι το άκουσμα βαλς ή κονσέρτων βοηθά στην εγκεφαλική ανάπτυξη των βρεφών, ιδιαίτερα εκείνων που έχουν γεννηθεί πρόωρα.
Το φαινόμενο Μozart
Κάνει όμως η κλασική μουσική τα παιδιά πραγματικά πιο έξυπνα, όπως υποστηρίζουν πολλοί; Η άποψη αυτή είναι ευρέως γνωστή ως «το φαινόμενο Mozart» και εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε επιστημονική μελέτη του Francis Rauscher που δημοσιεύτηκε το 1993. Σύμφωνα με τον Rauscher, οι συμμετέχοντες που άκουγαν τη Σονάτα για δυο πιάνα σε Ρε μείζονα την οποία συνέθεσε ο Mozart το 1781, σημείωσαν καλύτερα αποτελέσματα σε τεστ λογικής σε σχέση με εκείνους που άκουγαν άλλου είδους ή καθόλου μουσική.
Advertisment
Τα ευρήματα της έρευνας αναδημοσιεύτηκαν σε εφημερίδες και περιοδικά ανά τον κόσμο και συμπυκνώθηκαν στην εξής πρόταση: η κλασική μουσική κάνει τα παιδιά πιο έξυπνα. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν αντικατοπτρίζει τα πραγματικά αποτελέσματα της μελέτης η οποία αφορούσε ένα συγεκριμένο διάστημα και κατά την οποία τα παιδιά έκαναν μόνο τεστ συλλογισμού.
Τα οφέλη της μουσικής για τα παιδιά
Και ενώ στην ουσία η επίδραση συγκεκριμένα της κλασικής μουσικής στην ανάπτυξη των παιδιών μακροπρόθεσμα δεν είναι γνωστή, αυτό που ξέρουμε είναι ότι ακούγοντας και παίζοντας μουσική τα παιδιά επωφελούνται σημαντικά σε πολλά επίπεδα.
Πιο συγκεκριμένα, η μουσική:
- Διεγείρει τον εγκέφαλο και βοηθά στη δημιουργία νέων συνδέσεων μεταξύ των νευρώνων
- Υποστηρίζει την ανάπτυξης του λόγου και της γλώσσας
- Ενισχύει τις δεξιότητες που αφορούν στην επίλυση μαθηματικών προβλημάτων και στην ανάγνωση
- Βελτιώνει τις κινητικές δεξιότητες
Όσο για το εάν υπάρχει καλύτερη μουσική για τα βρέφη, οι ειδικοί αναφέρουν ότι η κάθε μουσική είναι ωφέλιμη για τα παιδιά είτε είναι κλασική, είτε ροκ, είτε ποπ και ειδικά αυτή που έχει και κάποιον ρυθμό που επιτρέπει τον συνδυασμό μουσικής και κίνησης.
Advertisment
Με πληροφορίες από www.mothersblog.gr