,

Οι 2 “μυστικές γλώσσες” με τις οποίες επικοινωνούμε όταν βρισκόμαστε σε μία στενή σχέση

Η γλώσσα γεννιέται από την ανάγκη – την ανάγκη να επικοινωνήσουμε, την ανάγκη να συνδεθούμε. Σε όλο τον κόσμο, οι γλώσσες έχουν προκύψει από

Οι 2 "μυστικές γλώσσες" με τις οποίες επικοινωνούμε όταν βρισκόμαστε σε μία στενή σχέση

Η γλώσσα γεννιέται από την ανάγκη – την ανάγκη να επικοινωνήσουμε, την ανάγκη να συνδεθούμε. Σε όλο τον κόσμο, οι γλώσσες έχουν προκύψει από αυτά τα βασικά ανθρώπινα ένστικτα. Η καθεμία μπορεί να έχει τη δική της ιστορία, αλλά όλες μοιράζονται την ίδια προέλευση: την επιθυμία να καταλάβουν και να γίνουν κατανοητές. Μπορεί να νομίζετε ότι η δημιουργία νέων γλωσσών ανήκει στο παρελθόν, αλλά στην πραγματικότητα συμβαίνει κάθε μέρα.

Αν είστε σε μια σχέση, πιθανότατα έχετε γίνει μέρος αυτής της διαδικασίας χωρίς καν να το συνειδητοποιήσετε. Από τη γλυκιά «μωρουδιακή ομιλία» και τα αστεία παρατσούκλια μέχρι τις επινοημένες λέξεις που μόνο εσείς και ο σύντροφός σας καταλαβαίνετε – αυτοί οι μοναδικοί τρόποι ομιλίας δεν είναι απλώς οι περίεργες και ενοχλητικές ιδιορρυθμίες που νομίζετε ότι είναι. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για γνήσιες γλώσσες -που γεννήθηκαν από την αγάπη.

Advertisment

Δείτε πώς δημιουργούνται αυτές οι ιδιωτικές γλώσσες και πώς μας φέρνουν πιο κοντά απ’ ό,τι θα μπορούσαν ποτέ οι λέξεις της μητρικής μας γλώσσας.

1. «Μωρουδιακή ομιλία»

Όσο ντροπιαστικό κι αν είναι να το παραδεχτείτε, δεν είναι αφύσικο για τα ζευγάρια να χρησιμοποιούν baby talk στην άνεση και την ιδιωτικότητα του κοινού τους χώρου. Στην πραγματικότητα, το 75% των ζευγαριών σε μια μελέτη από το περιοδικό Personal Relationships παραδέχτηκαν (ανώνυμα) ότι χρησιμοποιούν baby talk με τους συντρόφους τους.

    Σύμφωνα με τους συγγραφείς, η baby talk -γνωστή και ως «motherese» ή «parentese»- αναγνωρίζεται ως ένα ιδιαίτερο μοτίβο ομιλίας και έχει μελετηθεί εκτενώς στο πλαίσιο των αλληλεπιδράσεων μητέρας-παιδιού. Μιλάει αργά, με επαναλαμβανόμενες συλλαβές και τραγουδιστικούς, υψηλούς τόνους και χρησιμεύει καλά ως μέσο για να σχηματίσουν οι γονείς στενές ψυχολογικές σχέσεις με τα μωρά τους.

    Advertisment

    Ωστόσο, η αποτελεσματικότητά του στη διευκόλυνση της προσκόλλησης δεν τελειώνει με τους γονείς και τα μωρά – επεκτείνεται και στις ρομαντικές σχέσεις. Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα ζευγάρια που έκαναν χρήση κάποιου είδους baby talk μέσα στη σχέση τους διατήρησαν πολύ υψηλότερα επίπεδα προσκόλλησης, καθώς και χαμηλότερα επίπεδα αποφυγής, σε σχέση με τα ζευγάρια που δεν το έκαναν.

    Αν και μπορεί να είναι αξιοπερίεργο για τους ξένους να το βλέπουν, όσοι έχουν μακροχρόνιες σχέσεις μπορούν να βεβαιώσουν την μαλακτική επίδραση που μπορεί να έχει η αγάπη και η παρηγοριά. Και όταν νιώθουμε πραγματικά γαλήνιοι με κάποιον, οι μωρουδιακές κουβέντες μπορεί να έρθουν φυσικά.

    Σύμφωνα με τον Dean Falk, καθηγητή ανθρωπολογίας, σε συνέντευξή του στο The Cut, «είναι λίγο πολύ ενστικτώδες να μιλάμε στους αγαπημένους μας με τον τρόπο που μας μιλούσαν οι πρώτες μας αγάπες (οι μητέρες μας)». Και πρόσθεσε: «Το μουσικό μέρος της μωρουδιακής ομιλίας (ή αλλιώς “μουσικός λόγος”) είναι σε μεγάλο βαθμό προϊόν της δεξιάς πλευράς του εγκεφάλου μας και μεταφέρει συναισθήματα ή συγκινήσεις, όπως ακριβώς η μουσική αποκαλείται μερικές φορές “η γλώσσα της αγάπης”».

    2. Γλώσσες που αφορούν συγκεκριμένα ζευγάρια

    Σύμφωνα με έρευνα από το Journal of Social and Personal Relationships, οι μοναδικές γλώσσες που ομιλούνται μεταξύ των συντρόφων δεν είναι καθόλου σπάνιες- παρατηρούνται εκτενώς και χρησιμεύουν για να τονίσουν την κοινή ταυτότητα ενός ζευγαριού. Οι συγγραφείς εξηγούν εύγλωττα ότι «τα παντρεμένα ζευγάρια δημιουργούν μια “κουλτούρα των δύο” στην οποία αναδύεται ένας ιδιότυπος τρόπος επικοινωνίας που προσφέρεται για αυξημένη οικειότητα». Αξίζει να σημειωθεί ότι η μελέτη διαπίστωσε ότι όσο περισσότερο χρησιμοποιούνταν η ειδική για το ζευγάρι γλώσσα στις σχέσεις, τόσο υψηλότερο ήταν το επίπεδο ικανοποίησης από τη σχέση τους σε σύγκριση με τους άλλους.

      Με απλά λόγια, η μοναδικότητα της γλώσσας που μιλάτε με τον σύντροφό σας αντιπροσωπεύει τη μοναδικότητα του δεσμού σας και, με τη σειρά της, ενσταλάζει μια αίσθηση συνοχής. Όσο περισσότερο χρόνο περνάτε ο ένας με τον άλλον, τόσο περισσότερους μοναδικούς τρόπους θα βρείτε για να επικοινωνείτε μεταξύ σας με τον δικό σας ξεχωριστό τρόπο – όπως ακριβώς και κάθε άλλη γλώσσα. Όπως εξηγεί η Cynthia Gordon, καθηγήτρια γλωσσολογίας, σε συνέντευξή της στο The Atlantic, «κάθε ομάδα ανθρώπων που έχει εκτεταμένη επαφή με την πάροδο του χρόνου και θεωρεί τον εαυτό της ξεχωριστό, θα έχει κάποιες εξειδικευμένες χρήσεις της γλώσσας».

      Και αν εσείς και ο σύντροφός σας ζείτε μαζί, πιθανότατα το γνωρίζετε αυτό από πρώτο χέρι. Η Suzanna Weiss -στο άρθρο της στο The Cut για τις ενοχλητικές ιδιωτικές γλώσσες που μιλούν τα ζευγάρια- μοιράστηκε την εμπειρία της σχετικά με αυτό: «Λίγους μήνες μετά την έναρξη της σχέσης μας, ο φίλος μου και εγώ αρχίσαμε να προσθέτουμε αστεία ηχητικά συλλαβές στις αρχές των λέξεων. Η αγκαλιά έγινε ‘higgle hug’, το κρεβάτι έγινε ‘bibble bed’, ο σκύλος έγινε ‘diggle dog’ και ούτω καθεξής, ακολουθώντας αυτόν τον ανείπωτο κανόνα ‘iggle/ibble’». Και συνέχισε: «Νομίζαμε ότι ήμασταν οι μόνοι περίεργοι που το έκαναν αυτό, τότε ένας φίλος μας είπε ότι αυτός και ο σύζυγός του λένε “huggle” αντί για “huggle”».

      Η λειτουργία των μυστικών γλωσσών των ζευγαριών

      Αυτού του είδους οι ιδιωτικές γλώσσες υπάρχουν σε κάθε νοικοκυριό, σε κάθε συντροφική σχέση -και δεν υπάρχουν δύο ίδιες. Ίσως πρόκειται για μια λέξη που προφέρατε λάθος μια φορά και τώρα εσείς και ο σύντροφός σας τη χρησιμοποιείτε αποκλειστικά για να αναφερθείτε στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Ή ίσως σας αρέσει κι εσάς να προσθέτετε αστείες, παιδικές συλλαβές στις λέξεις για να τις κάνετε δικές σας.

      Αυτές οι λέξεις που εσείς και ο σύντροφός σας δημιουργείτε, όσο παιχνιδιάρικες ή ανόητες κι αν φαίνονται, αποτελούν απόδειξη του δεσμού που μοιράζεστε – και μάλιστα ισχυρού. Αντικατοπτρίζουν την άνεση, την ασφάλεια και την οικειότητα που χαρακτηρίζουν τη σχέση σας -ιδιότητες που σας επιτρέπουν να αφήσετε την άμυνά σας να πέσει και να είστε ο πιο αυθεντικός, ανόητος εαυτός σας ο ένας με τον άλλον.

      Όπως εξηγεί μια μελέτη από το περιοδικό Human Communication Research, «η ιδιωματική επικοινωνία όχι μόνο ορίζει μια σχέση ως μοναδική, αλλά και σηματοδοτεί την πολύτιμη ατομικότητα κάθε συντρόφου. Τα παρατσούκλια, για παράδειγμα, δίνουν στον σύντροφο την ευκαιρία να εκφράσει στον άλλον ότι θεωρείται «μοναδικός στο είδος του»».

      Είτε μιλάτε με «χιγκλ» αυτό είτε με «μπιμπλ» εκείνο, είτε χρησιμοποιείτε χαϊδευτικά ονόματα που θα σας έκαναν να κοκκινίσετε δημοσίως, να ξέρετε ότι αυτές οι ιδιωτικές γλώσσες κάθε άλλο παρά ενοχλητικές είναι. Είναι η λεκτική εκδήλωση μιας μοναδικής σύνδεσης, που μόνο εσείς και ο σύντροφός σας μπορείτε να κατανοήσετε πλήρως. Το γεγονός ότι έχετε καθόλου αυτές τις λέξεις είναι ένα σημάδι του πόσο ξεχωριστή είναι η σχέση σας.

      Ένα μεγάλο μέρος της επικοινωνίας μας είναι τυποποιημένο και απρόσωπο, αλλά αυτές οι οικείες ανταλλαγές είναι μια υπενθύμιση ότι η ίδια η αγάπη είναι κάθε άλλο παρά συνηθισμένη. Αγκαλιάστε την παραδοξότητα της γλώσσας της αγάπης σας, ανεξάρτητα από το πόσο αξιοπερίεργη μπορεί να φαίνεται. Είναι, άλλωστε, το δομικό στοιχείο της «κουλτούρας των δύο» σας – ζωντανή απόδειξη της στοργής και της κατανόησης που κάνουν τη συνεργασία σας πραγματικά μοναδική.

      Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

      Σχετικά θέματα

      Τα σημάδια που δείχνουν ότι μία σχέση έχει τελειώσει
      Γιατί πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν να επιστρέφουν σε έναν σύντροφο που τους φέρεται άσχημα;
      Η «κρίση του Gaslighting»: Κατανόηση των επιπτώσεων της συναισθηματικής κακοποίησης
      Η φράση που καταστρέφει τις σχέσεις, σύμφωνα με ψυχολόγο του Χάρβαρντ

      Πρόσφατα Άρθρα

      Εναλλακτική Δράση