Η ψυχική υγεία δεν είναι το αντίθετο της ψυχικής ασθένειας…

“Αυτό είναι που ξεχωρίζει τους ανθρώπους που αναρρώνουν από την ψυχική υγεία”, είπε ο φίλος μου, “αναγκαστήκαμε να αφιερώσουμε χρόνο για να εξετάσουμε τον

Η ψυχική υγεία δεν είναι το αντίθετο της ψυχικής ασθένειας...

“Αυτό είναι που ξεχωρίζει τους ανθρώπους που αναρρώνουν από την ψυχική υγεία”, είπε ο φίλος μου, “αναγκαστήκαμε να αφιερώσουμε χρόνο για να εξετάσουμε τον εαυτό μας και τη ζωή μας. Συχνά αυτό μας κάνει πολύ υγιείς”. Τον κοίταξα, γνωρίζοντας ότι είχε δίκιο.

Μερικοί από τους πιο συνειδητοποιημένους και ψυχολογικά υγιείς ανθρώπους που έχω γνωρίσει είναι άνθρωποι που ζουν με προβλήματα ψυχικής υγείας. Πώς γίνεται αυτό;

Advertisment

Η ευημερία και η ψυχική υγεία είναι κάτι περισσότερο από την απουσία ψυχικής ασθένειας. Είναι ένα πολυδιάστατο φαινόμενο που περιλαμβάνει την αυτογνωσία, την αίσθηση του νοήματος, την υγεία των σχέσεων, τη ζωή σύμφωνα με τις αξίες του ατόμου, τη συναισθηματική έκφραση, τη ρύθμιση και πολλά άλλα. Ενώ μια κατάσταση ψυχικής υγείας μπορεί να επηρεάσει μέρη αυτών, είναι δυνατόν να έχει κανείς υψηλό επίπεδο ψυχολογικής ευημερίας ενώ παλεύει με ψυχική ασθένεια, όπως είναι δυνατόν να παλεύει πραγματικά σε αυτόν τον τομέα αλλά να μην έχει διαγνώσιμη κατάσταση ψυχικής υγείας.

Ενώ δεν ζουν όλοι με μια κατάσταση ψυχικής υγείας, ανά πάσα στιγμή όλοι μας βρισκόμαστε σε διαφορετικό βαθμό ψυχικής υγείας. Διαπραγματευόμαστε συνεχώς τις χαρές και τις προκλήσεις που προκύπτουν από την αλληλεπίδραση με τον εαυτό μας, τους άλλους και τον κόσμο. Υπάρχουν βήματα που όλοι μας μπορούμε να κάνουμε προς την κατεύθυνση της βελτίωσης.

Ακολουθούν 5 τρόποι με τους οποίους ο καθένας μπορεί να καλλιεργήσει την ψυχική υγεία:

Advertisment

Αναστοχασμός

Μερικές φορές οι μέρες περνούν χωρίς πολύ χρόνο για παύση. Ωστόσο, το να αφιερώνουμε χρόνο για να επεξεργαστούμε είναι το κλειδί για να βγάλουμε νόημα από τα πράγματα και να προχωρήσουμε προς αυτά που έχουν σημασία για εμάς. Αυτό μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, διαλογισμό, γραφή, καλλιτεχνική ημερογραφία ή συζήτηση. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να έχουμε χώρο, να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας και να προβληματιζόμαστε.

Ενεργοποίηση της περιέργειας

Η περιέργεια είναι ένας εξαιρετικός δείκτης ψυχολογικής ευεξίας. Όταν αισθανόμαστε ασφαλείς, εξερευνούμε. Παρομοίως, η ικανοποίηση της φυσικής επιθυμίας για μάθηση και εύρος στο περιβάλλον μας είναι καθοριστικής σημασίας για την υγεία μας. Η ενεργοποίηση της περιέργειας μπορεί να είναι τόσο απλή όσο το να περπατήσουμε σε ένα πάρκο στο οποίο δεν έχουμε πάει ποτέ ή να κοιτάξουμε ένα βιβλίο με εικόνες. Ή, θα μπορούσε να είναι μια μεγάλη ενέργεια, όπως διακοπές ή παρακολούθηση ενός πανεπιστημιακού μαθήματος. Υπάρχουν άπειροι τρόποι για να είμαστε περίεργοι.

Αφήνοντας τον εαυτό μας να νιώσει

Το συναίσθημα είναι κατά κάποιο τρόπο αναπόφευκτο. Μπορούμε να το απωθήσουμε, αλλά αυτό αναπηδά πίσω. Μερικές φορές αισθανόμαστε τόσο πολύ που δεν μπορούμε πλέον να πούμε τι αισθανόμαστε. Είναι σαν ένα είδος αγχωτικού χάους. Ωστόσο, συχνά οι άνθρωποι φοβούνται να νιώσουν. Ιδιαίτερα μετά από μια απώλεια ή μια δύσκολη στιγμή, μπορεί να αναρωτιόμαστε αν επιτρέψουμε στον εαυτό μας να νιώσει αν θα χαθούμε σε ένα ποτάμι δακρύων. Δεν θα το κάνουμε. Το να αφήσουμε το συναίσθημα να μας διαπεράσει και να το αντιμετωπίσουμε μας δίνει ανανέωση.

Σύνδεση με άλλους ανθρώπους

Ο χρόνος με άλλους σε ουσιαστική συζήτηση, δραστηριότητα ή και παρουσία είναι κάτι που όλοι χρειαζόμαστε. Αυτό είναι κάτι περισσότερο από μια απλή, πώς είσαι διάδρομος συζήτηση. Το να αφιερώνουμε χρόνο για να συνδεθούμε με τους ανθρώπους που έχουν σημασία για εμάς είναι το κλειδί για την ευημερία μας. Αν δυσκολεύεστε να σκεφτείτε κάποιον για να συνδεθείτε, να ξέρετε ότι δεν είστε μόνοι. Το να απευθυνθείτε σε παλιούς φίλους ή να κάνετε νέους φίλους μέσω κοινοτικών ομάδων, οργανώσεων υποστήριξης ή συγκεντρώσεων μπορεί να σας βοηθήσει να επανασυνδεθείτε.

Ευγένεια

Η εξάσκηση της καλοσύνης μας δίνει μια αίσθηση ευεξίας και σύνδεσης. Μια μετα-ανάλυση 27 μελετών που διερεύνησε τις επιδράσεις του αλτρουισμού στην ευτυχία διαπίστωσε με συνέπεια ότι οι πράξεις καλοσύνης συσχετίζονται θετικά με τις μετρήσεις της ευημερίας (Curry et al., 2018). Το να δίνουμε χαρά στους άλλους μας δίνει επίσης ευτυχία.

Jennifer Gerlach, LCSW

Βιβλιογραφία:

Curry, O. S., Rowland, L. A., Van Lissa, C. J., Zlotowitz, S., McAlaney, J., & Whitehouse, H. (2018). Happy to help? A systematic review and meta-analysis of the effects of performing acts of kindness on the well-being of the actor. Journal of Experimental Social Psychology, 76, 320-329.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Mεταϋλιστική Ψυχολογία | Ο ρόλος της πνευματικότητας στην ψυχολογική εμπειρία
Ο περίπλοκος ρόλος που παίζει η μοναξιά σε 26 παθήσεις | Τι έδειξε νέα μελέτη
Τα «έξυπνα» κινητά είναι το νέο τσιγάρο για τους εφήβους
The absent father effect | Η επίδραση του απόντα πατέρα στην κόρη

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση