Η νόσος του Πάρκινσον ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη και οι πιο επικίνδυνες ομάδες για να νοσήσουν είναι οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών, δυσκολεύοντας την καθημερινή τους κινητικότητα που εξελίσσεται σε αστάθεια, ακαμψία των άκρων, τρόμο και αρκετές άλλες ψυχικές διαταραχές διαφόρων τύπων άγχους και κατάθλιψης.
Νέα επιστημονική μελέτη επιχειρεί να συνδέσει την νόσο με την εντερική χλωρίδα.
Advertisment
Σύμφωνα με την έρευνα στους πάσχοντες με Πάρκινσον διαπιστώθηκε ύπαρξη των παθογόνων μικροβίων (Escherichia coli, Klebsiella pneumonia και Klebsiella quasipneumoniae) σε πολύ μεγάλη συγκέντρωση στο έντερο.
Σε άλλη έρευνα Αμερικανοί και Βρετανοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το 30% των βακτηρίων αυτών του εντέρου παρουσιάζουν διαφορετική σύνθεση.
Η νόσος του Πάρκινσον εξελίσσεται πλέον σε μια από της μεγαλύτερες νευροεκφυλιστικές παθήσεις, όπως αναφέρει η Dr. ΗAyse Demirkan από το Πανεπιστήμιο του Surrey, με τα ποσοστά αναπηρίας και θανάτων να παρουσιάζουν κάθετη αύξηση συγκριτικά με άλλες νευροεκφυλιστικές παθήσεις σε επίπεδο να έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία 25 χρόνια.
Advertisment
Τα στοιχεία αυτά έχουν θορυβήσει την επιστημονική κοινότητα λόγω απουσίας των κατάλληλων σκευασμάτων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πάθησης.
Στην νέα επιστημονική έρευνα πήραν μέρος 490 ασθενείς με Πάρκινσον και 234 που δεν παρουσίαζαν καμία πάθηση σε νευρολογικό επίπεδο. Από όλους τους συμμετέχοντες έγινε λήψη κοπράνων με ταυτόχρονη λήψη του ιατρικού τους ιστορικού.
Όσοι έπασχαν από Πάρκινσον οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι, ποσοστό 30% από το σύνολο παρουσίαζε διαφορετική δομή στα γονίδια τους στα βακτήρια και σε βιολογικές οδούς. Παράδειγμα το παθογόνο βακτήριο Bifidobacterium dentium, που είναι υπεύθυνο για λοιμώξεις και δημιουργίας αποστήματος στον εγκέφαλο. Η ποσότητα αυτού το βακτηρίου βρέθηκε να είναι σε επταπλάσια ποσότητα ποσότητα ενώ το Roseburia intestinalis είχε κατά επτάμισι φορές χαμηλότερη συγκέντρωση από ότι συναντάται σε μια υγιή εντερική χλωρίδα.
Τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Communications έδειξαν επίσης πολύ αυξημένες συγκεντρώσεις στα παθογόνα (Escherichia coli, Klebsiella pneumonia και Klebsiella quasipneumoniae) στους ασθενείς με Πάρκινσον.
Μέχρι σήμερα η νόσος αντιμετωπίζεται ικανοποιητικά με αγωνιστές της ντοπαμίνης με εξαίρεση κάποια από τα αναφερόμενα συμπτώματα. Σε κάποια ομάδα μπορεί να είναι δυνατή και η νευροχειρουργική επέμβαση με θαλαμοτομή, χειρουργική βλάβη στην ωχρά σφαίρα και στον υποθαλαμικό πυρήνα ή την τοποθέτηση σε βάθος διεγέρτη του υποθαλαμικού πυρήνα.
Όμως η νέα έρευνα δίνει μια άλλη διάσταση στην νόσο και τα συμπτώματά της, με παράλληλα την ελπίδα να μπορέσουν να αναπτυχθούν νέα φάρμακα για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.