Ταινίες εγκλήματος, ταινίες δράσης, κωμωδίες ή ντοκιμαντέρ; Το αγαπημένο κινηματογραφικό είδος ενός ατόμου αποκαλύπτει πολλά για το πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος του καθένα.
Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο Martin Luther Halle-Wittenberg (MLU) που δημοσιεύθηκε στο Frontier in Behavioral Neuroscience, συνέκρινε δεδομένα σχετικά με τις προτιμήσεις ταινιών με καταγραφές της εγκεφαλικής δραστηριότητας περίπου 260 ατόμων.
Advertisment
Οι λάτρεις των ταινιών δράσης και των κωμωδιών αντέδρασαν πολύ έντονα σε αρνητικά συναισθηματικά ερεθίσματα, ενώ οι συμμετέχοντες που προτιμούσαν τα ντοκιμαντέρ ή τις ταινίες εγκλήματος και τα θρίλερ είχαν σημαντικά πιο αδύναμη αντίδραση.
«Οι ταινίες είναι τόσο συναρπαστικές γιατί όχι μόνο απεικονίζουν κάθε ανθρώπινο συναίσθημα, αλλά το προκαλούν επίσης. Τα αρνητικά συναισθήματα, όπως ο θυμός ή ο φόβος, παίζουν κεντρικό ρόλο σε πολλές ταινίες», λέει η Esther Zwiky, ψυχολόγος στο MLU. Μέχρι πρόσφατα, σχετικά λίγα ήταν γνωστά για τη σύνδεση μεταξύ των προτιμήσεων ταινιών και της επεξεργασίας των αρνητικών συναισθημάτων που κάνει ο εγκέφαλος.
Οι άνθρωποι επιλέγουν τις ταινίες που θα διεγείρουν καλύτερα τον εγκέφαλό τους
Η εγκεφαλική δραστηριότητα των συμμετεχόντων αναλύθηκε με τη χρήση λειτουργικής απεικόνισης μαγνητικού συντονισμού (fMRI). «Με αυτό το τεστ, μπορούμε να μετρήσουμε πώς ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τα συναισθηματικά ερεθίσματα», εξηγεί η ερευνήτρια.
Advertisment
Οι ερευνητές εστίασαν σε δύο περιοχές του εγκεφάλου. Πρώτον, η αμυγδαλή, η οποία είναι υπεύθυνη για την επεξεργασία ζωτικών συναισθημάτων. «Η αμυγδαλή μπορεί να προκαλέσει μια αντίδραση μάχης ή φυγής ως απάντηση σε απειλές», λέει ο Zwiky. Η ομάδα ερεύνησε επίσης τη νευρωνική δραστηριότητα του επικλινούς πυρήνα, που είναι γνωστό ως το κέντρο «μάχης» στον εγκέφαλο, που συνδέει τα συναισθήματα με τι αντιδράσεις.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που προτιμούσαν τις ταινίες δράσης έδειξαν τις πιο έντονες αντιδράσεις και στους δύο τομείς. Οι λάτρεις των ταινιών δράσης είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε συναισθηματικά ερεθίσματα και βρίσκουν αυτή τη διέγερση ελκυστική.
Η ομάδα βρήκε παρόμοια εγκεφαλική δραστηριότητα στον εγκέφαλο ανθρώπων που προτιμούσαν τις κωμωδίες. Ωστόσο, η εικόνα ήταν διαφορετική για τους λάτρεις των ταινιών εγκλήματος ή των θρίλερ και των ντοκιμαντέρ. Εδώ, και οι δύο περιοχές του εγκεφάλου αντέδρασαν σημαντικά λιγότερο στα συναισθηματικά ερεθίσματα από ό,τι στις άλλες ομάδες συμμετεχόντων. «Φαίνεται ότι οι άνθρωποι επιλέγουν τα είδη ταινιών που διεγείρουν καλύτερα τον εγκέφαλό τους», καταλήγει η Zwiky.
Με πληροφορίες από www.iatropedia.gr