Πώς η θεραπεία μέσω της φύσης βοηθά την ψυχική μας υγεία

Πώς η φυσιοθεραπεία μπορεί να ωφελήσει την ψυχική σας υγεία και πώς μπορείτε να φέρετε τη φύση στη ζωή σας.

Πώς η θεραπεία μέσω της φύσης βοηθά την ψυχική μας υγεία

Ήρθε η ώρα να φέρουμε τη φύση στην καθημερινότητά μας. Ενώ γνωρίζουμε διαισθητικά ότι το να βλέπουμε τα πουλιά και τους σκίουρους στο τοπικό πάρκο φαίνεται να μας ηρεμεί και να μας κάνει να αισθανόμαστε καλά, τα εμπειρικά στοιχεία πληθαίνουν για τα οφέλη της φυσιοθεραπείας.

Αυτό το άρθρο εξηγεί τι περιλαμβάνει η φυσιοθεραπεία, πώς η φυσιοθεραπεία μπορεί να ωφελήσει την ψυχική σας υγεία και πώς μπορείτε να φέρετε τη φύση στη ζωή σας αν τύχει να είστε εγκλωβισμένοι μέσα στο σπίτι.

Advertisment

Τι είναι η φυσιοθεραπεία;

Η φυσιοθεραπεία, η οποία ονομάζεται επίσης οικοθεραπεία, βασίζεται στην ιδέα της χρήσης της φύσης για να μας βοηθήσει να θεραπευτούμε, ιδίως ψυχολογικά. Αντί να περνάμε χρόνο απολαμβάνοντας και επωφελούμενοι από το φυσικό περιβάλλον, περνάμε όλο και περισσότερο χρόνο στις οθόνες και στο διαδίκτυο.

Δεν περνάμε χρόνο έξω όσο παλιά για να αποσυμπιεστούμε, να ξεσκάσουμε ή να επαναφορτιστούμε. Μπορεί πια να μην κάνουμε ποδήλατο σε ένα λιβάδι ή να παίζουμε παιχνίδια στη λίμνη, για παράδειγμα, όπως κάναμε όταν ήμασταν παιδιά.

Έχουμε αντικαταστήσει αυτές τις χαλαρές δραστηριότητες με περισσότερο χρόνο που περνάμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα βιντεοπαιχνίδια. Οι συνέπειες είναι ότι είμαστε μια στρεσαρισμένη κοινωνία με ποικίλες ασθένειες της ψυχικής υγείας.

Advertisment

Πράσινη και μπλε θεραπεία

Μπορεί να ακούσετε τη φυσιοθεραπεία να αποκαλείται “πράσινη φροντίδα”, “πράσινη άσκηση” ή “πράσινη θεραπεία”. Αυτό συμβαίνει επειδή το ισχυρό της όφελος έγκειται στο να περνάτε χρόνο σε χώρους πρασίνου.

Αλλά η φυσιοθεραπεία περιλαμβάνει επίσης τον χρόνο που περνάτε κοντά σε καταπραϋντικούς γαλάζιους ωκεανούς, γαλάζια ποτάμια και γαλάζιες λίμνες. Η παραμονή κοντά σε υδάτινα περιβάλλοντα έχει ψυχολογικά αναζωογονητική επίδραση. Μας βάζει σε καλή διάθεση. Το μπλε χρώμα αντιπροσωπεύει επίσης την ηρεμία και τη γαλήνη.

Το Blue Health project είναι ένας οργανισμός που έχει διεξάγει μελέτες σχετικά με τη σχέση μεταξύ των μπλε χώρων και της υγείας σε 18 χώρες σε όλη την Ευρώπη. Μετά από έρευνα σε 18.000 άτομα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι αισθάνονται καλύτερα όταν βρίσκονται κοντά σε υδάτινους δρόμους.

Στην πραγματικότητα, τα στοιχεία έδειξαν θετική συσχέτιση μεταξύ της μεγαλύτερης έκθεσης σε υπαίθριους μπλε χώρους και της υγείας, ιδίως όσον αφορά τα οφέλη για την ψυχική υγεία και την ευεξία.1 Έτσι, οι ερευνητές επέκτειναν την έννοια της οικοθεραπείας ώστε να συμπεριλάβουν και τους μπλε χώρους.

Οι διάφορες προσεγγίσεις της φυσιοθεραπείας

Ένα πλήθος θεραπευτικών προγραμμάτων που βασίζονται στη φύση είναι στη διάθεσή σας. Υπάρχουν χαλαρές προσεγγίσεις, όπως η κηπουρική στην αυλή, ο περίπατος σε ένα χωράφι με λουλούδια ή η πλεύση με σωλήνα στο ποτάμι.

Η φυσιοθεραπεία ή οικοθεραπεία μπορεί επίσης να περιλαμβάνει δραστηριότητες ή θεραπείες στις οποίες καθοδηγείστε επίσημα από θεραπευτές και εκπαιδευμένους ηγέτες, επίσης.

Ακολουθούν μερικοί πιο επίσημοι τύποι θεραπειών της φύσης:

  • Θεραπεία που σχετίζεται με τη γεωργία, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει εργασία με καλλιέργειες, συχνά σε μια κοινότητα
  • Θεραπεία με τη βοήθεια ζώων, η οποία μπορεί να συνίσταται σε παιχνίδι με ή εκπαίδευση αλόγων ή σκύλων
  • Θεραπεία περιπέτειας, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει ράφτινγκ ή αναρρίχηση σε βράχο
  • Θεραπεία στην άγρια φύση, η οποία συχνά βοηθά ομάδες εφήβων και νεαρών ενηλίκων με προβλήματα συμπεριφοράς
  • Θεραπεία στο δάσος, που ονομάζεται επίσης “λουτρό στο δάσος”, είναι μια πρακτική προσοχής κατά την οποία χρησιμοποιείτε τις πέντε αισθήσεις σας καθώς περπατάτε μέσα σε ένα δάσος

Τα οφέλη της παραμονής στη φύση

Αυτό που δείχνει η επιστήμη είναι ότι μπορούμε να καρπωθούμε τις θεραπευτικές δυνάμεις της Μητέρας Φύσης και να αποκομίσουμε μια σειρά από οφέλη για την ψυχική υγεία. Το ερώτημα είναι αν συμμετέχουμε σε αυτό που μπορεί να είναι μια εύκολη και οικονομικά αποδοτική λύση στα προβλήματά μας.

Οι τελευταίες έρευνες στην ψυχολογία προάγουν τις γνώσεις μας σχετικά με το πώς το να περνάμε χρόνο στη φύση είναι ένας χαμηλού κόστους και εξαιρετικά αποτελεσματικός τρόπος για να βελτιώσουμε διάφορες πτυχές της ψυχολογικής μας ευεξίας.

Αυξημένη ευτυχία

Έχουν δημοσιευτεί πολλά βιβλία και άρθρα σχετικά με το πώς μπορεί να ενισχυθεί η ευτυχία. Ένας αποδεδειγμένος τρόπος είναι να περνάτε περισσότερο χρόνο στη φύση.

Σε μια ανασκόπηση εκτεταμένων προηγούμενων ερευνών, ο Gregory Bratman, PhD, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, βοήθησε να χαράξει μια πορεία για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Αυτός και η ομάδα του θέλησαν να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο μέτρησης των οφελών για την ψυχική υγεία, ώστε οι σχεδιαστές πόλεων να μπορούν να ενσωματώσουν τα φυσικά περιβάλλοντα στα μελλοντικά τους σχέδια.

Στη μελέτη του, η οποία δημοσιεύθηκε στο Science Advances, ο Bratman και οι συνεργάτες του βρήκαν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η επαφή με τη φύση συνδέεται με πολλά οφέλη, όπως αύξηση της ευτυχίας, αίσθηση ευεξίας, θετικές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και αίσθημα νοήματος στη ζωή.2

Μείωση του άγχους, του στρες και της κατάθλιψης

Επειδή το άγχος, το στρες και η κατάθλιψη επηρεάζουν πλέον τους φοιτητές των ΗΠΑ με ανησυχητικά ποσοστά, μια άλλη μελέτη εξέτασε 14 ήδη δημοσιευμένες μελέτες που αφορούσαν ενήλικες σε ηλικία κολεγίου. Τα πλούσια σε φύση περιβάλλοντα βοήθησαν απερίφραστα στη μείωση της ψυχικής δυσφορίας.3

Η μελέτη συνέκρινε τους φοιτητές σε αστικές περιοχές με εκείνους σε φυσικά περιβάλλοντα. Αυτό που αποκάλυψε επίσης ήταν πόσο λίγος χρόνος χρειάστηκε για να επηρεάσει αυτούς τους φοιτητές.

Έδειξε ότι περνώντας τουλάχιστον 10 λεπτά, είτε καθιστοί είτε περπατώντας σε ένα ευρύ φάσμα φυσικών περιβαλλόντων, υπήρξε σημαντικός και ευεργετικός αντίκτυπος στην ψυχική υγεία των συμμετεχόντων. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν βασικούς ψυχολογικούς και φυσιολογικούς δείκτες για να το μετρήσουν αυτό.

Αύξηση των γνωστικών οφελών

Στο μυαλό μας αρέσει όταν περνάμε χρόνο στη φύση. Έχουμε καλύτερη εστίαση, η οποία περιγράφεται επίσης ως οξυμένη νόηση. Μια άλλη πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η έκθεσή μας στο φυσικό περιβάλλον κάνει καλό στον εγκέφαλό μας.4 Βελτιώνει τις επιδόσεις μας στη μνήμη εργασίας, τη γνωστική ευελιξία και τις εργασίες ελέγχου της προσοχής.

Πώς να φέρετε τη φύση στο σπίτι

Λόγω κοινωνικοοικονομικών λόγων, δεν έχει κάθε ομάδα εύκολη πρόσβαση σε πράσινους ή γαλάζιους χώρους. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια των κακών καιρικών συνθηκών και των κρύων χειμερινών μηνών, ακόμη και όσοι έχουν τα μέσα, μπορεί να μην επιλέξουν να απολαύσουν τη φύση. Η ελκυστικότητα μιας βόλτας δίπλα σε ένα ποτάμι ή μιας πεζοπορίας σε ένα φυσικό πάρκο μπορεί να μην υπάρχει.

Εάν έχετε περιορισμένο χρόνο ή πρόσβαση, ίσως ένα έντονο πρόγραμμα εργασίας ή απλώς δεν αισθάνεστε άνετα να περνάτε παρατεταμένες χρονικές περιόδους στο κρύο, μπορείτε ακόμα να έχετε πρόσβαση στη φύση με ευκολία.

Πώς φέρνουμε τα οφέλη της φύσης μέσα στο σπίτι όταν είμαστε περιορισμένοι στα σπίτια και τους χώρους εργασίας μας;

Ακολουθούν μερικοί εύκολοι τρόποι:

Προσθέστε φυτά. Όχι μόνο απομακρύνουν τις τοξίνες από τον αέρα, αλλά έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που περνούν χρόνο γύρω από τα φυτά έχουν περισσότερο ενδιαφέρον, ενσυναίσθηση και συμπόνια προς τους άλλους, καθώς και βελτιωμένες σχέσεις.5

Διακοσμήστε με πίνακες ζωγραφικής ή φωτογραφίες της φύσης. Επιλέξτε όμορφα τοπία, πλούσιους κήπους ή φυσικές σκηνές. Σε μια ακόμη μελέτη σχετικά με τα οφέλη της φύσης για την υγεία, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η θέαση υπέροχων πράσινων σκηνών είχε ως αποτέλεσμα οι συμμετέχοντες να έχουν χαμηλότερα επίπεδα στρες.6

Χρησιμοποιήστε ηχοτοπία και κατεβάστε εφαρμογές με χαλαρωτικούς ήχους της φύσης. Μην υποτιμάτε τη δύναμη του να ακούτε έναν καταρράκτη ή τον ήχο της βροχής.

Το αποτέλεσμα δεν είναι μόνο η ενισχυμένη χαλάρωση και η αίσθηση της χαλάρωσης. Τα αποτελέσματα περιλαμβάνουν επίσης την αποκατάσταση της προσοχής και την καλύτερη γνωστική απόδοση. Σε μια συγκεκριμένη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Psychonomic Bulletin & Review οι συμμετέχοντες που άκουγαν ήχους της φύσης, συγκεκριμένα αυτούς των κυμάτων του ωκεανού και του κελαηδίσματος των γρύλων, είχαν καλύτερες επιδόσεις σε τεστ από τους συναδέλφους τους που άκουγαν αστικούς ήχους όπως η κίνηση και οι κόρνες των αυτοκινήτων.7

Πηγές:

  1. Gascon M. Zijlema W. Vert C. White M. Nieuwenshuijsen M. Outdoor blue spaces, human health and well-being: A systematic review of quantitative studies. International Journal of Hygiene and Environmental Health, 220. 2017;1207–1221. https://doi.org/10.1016/j.ijheh.2017.08.004
  2. Bratman GN, Anderson CB, Berman MG, et al. Nature and mental health: an ecosystem service perspective. 2019;5(7).
  3. Meredith GR, Rakow DA, Eldermire ERB. Minimum time-dose in nature to positively impact the mental health of college-aged students, and how to measure it: a scoping review. Front. Psychol. 2020.
  4. Schertz KE, Berman MG. Understanding Nature and Its Cognitive Benefits. Current Directions in Psychological Science. 2019;28(5):496-502. doi:10.1177/0963721419854100
  5. Texas A & M. Health and well-being benefits of plants.
  6. van den Berg MM, Maas J, Muller R, et al. Autonomic Nervous System Responses to Viewing Green and Built Settings: Differentiating Between Sympathetic and Parasympathetic Activity. Int J Environ Res Public Health. 2015;12(12):15860-15874. Published 2015 Dec 14. doi:10.3390/ijerph121215026
  7. Van Hedger SC, Nusbaum HC, Clohisy L, Jaeggi SM, Buschkuehl M, Berman MG. Of cricket chirps and car horns: the effect of nature sounds on cognitive performance. Psychonomic Bulletin & Review. 2019;52:522-530.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Σημάδια ότι το παιδί σας έχει άγχος και 8 τρόποι να το βοηθήσετε να το αποβάλει
Έρευνα: Οι γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης
Έρευνα: Τα δραστήρια παιδιά έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ψυχικές διαταραχές
Έμφραγμα: Γνωστό φάρμακο για την καρδιά αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση