Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το διήμερο εκπαιδευτικό event “APPLAUSE – Athens Public Speaking Summit”, μια πρωτοβουλία της Νίνας Καλούτσα (Speak & Thrive) και του Μωυσή Σεργιάννη (Alternative Media), που συγκέντρωσε 350 συμμετέχοντες με φυσική παρουσία και μέσω διαδικτύου. Ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων, επιχειρηματίες, επαγγελματίες από τον χώρο του HR, των πωλήσεων και του marketing, εκπαιδευτικοί, δικηγόροι και trainers έδωσαν το παρόν, σε μια γιορτή αφιερωμένη στην τέχνη της επικοινωνίας.
Το APPLAUSE ανέδειξε τη δημόσια ομιλία και την ηγετική παρουσία (leadership presence) μέσα από ένα πρόγραμμα υψηλών προδιαγραφών, κατά το οποίο τηρήθηκαν απόλυτα οι χρόνοι, ενισχύοντας την εμπειρία των συμμετεχόντων. Το κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει διαδραστικά workshops, εμπνευσμένες ομιλίες και αποκαλυπτικούς διαλόγους στα πάνελ, που ανέδειξαν σύγχρονες προσεγγίσεις για την πειθώ, τη λογογραφή, την αφήγηση, την παρουσίαση και τη στρατηγική επικοινωνία.
Advertisment
Από τα highlights του διημέρου ξεχώρισαν:
- Το συγκινητικό κλείσιμο της πρώτης ημέρας με τραγούδι από όλους τους συμμετέχοντες.
- Το φινάλε της δεύτερης ημέρας, όπου ο Simon Lancaster, παγκόσμιος γκουρού της επικοινωνίας, έπαιξε πιάνο και η Νίνα Καλούτσα τραγούδησε το “Summertime”, ολοκληρώνοντας με έναν άκρως συναισθηματικό τόνο μια μοναδική εμπειρία.

Ο Simon Lancaster εντυπωσίασε με την αμεσότητα, τη μεταδοτικότητα και τη βαθιά του κατανόηση της τέχνης του λόγου, παραδίδοντας ένα τετράωρο εργαστήριο που εξελίχθηκε σε μια βιωματική εμπειρία μεταμόρφωσης για τους συμμετέχοντες. Ο λόγος του ήταν ταυτόχρονα εμπνευσμένος και επιστημονικά τεκμηριωμένος, συνδυάζοντας την κλασική ρητορική με τη σύγχρονη γνώση της νευροεπιστήμης.
Κεντρικό άξονα του workshop του αποτέλεσε η τριπλέτα του Αριστοτέλη: ήθος (αξιοπιστία), λόγος (λογική) και πάθος (συναίσθημα), την οποία ο Lancaster παρουσίασε όχι ως θεωρητική αρχή, αλλά ως λειτουργικό εργαλείο για κάθε σύγχρονο επαγγελματία. Μέσα από ζωντανά παραδείγματα, ιστορίες, χιούμορ και αλληλεπιδράσεις με το κοινό, εξήγησε ότι η επικοινωνία γίνεται πιο αποτελεσματική όταν απευθύνεται πρώτα στον ενστικτώδη εγκέφαλο, έπειτα στο συναίσθημα και τέλος στη λογική.

Το εργαστήριο περιλάμβανε εκπαιδευτικά μοντέλα, πρακτικές ασκήσεις και ομαδικά σενάρια, στα οποία οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να γράψουν και να παρουσιάσουν μικρές ομιλίες, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένες ρητορικές τεχνικές. Οι έξι βασικές ρητορικές συσκευές που παρουσίασε —μεταξύ των οποίων η τριπλή επανάληψη, η αντίθεση, οι μεταφορές, οι ομοιοκαταληξίες και η χρήση υπερβολής— εφαρμόστηκαν ζωντανά μέσα στην αίθουσα, με εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Advertisment
Στιγμές έντονης έμπνευσης καταγράφηκαν όταν οι συμμετέχοντες μοιράστηκαν προσωπικές ιστορίες μπροστά σε όλους, συνδέοντας το κεντρικό τους μήνυμα με προσωπικά βιώματα και καθιστώντας εμφανές πως η αυθεντικότητα είναι το κλειδί για να κερδίσει κανείς την εμπιστοσύνη και το ενδιαφέρον του ακροατηρίου. Όπως ο ίδιος επανέλαβε:
«Οι άνθρωποι ξεχνούν τι είπες ή τι έκανες, αλλά δεν ξεχνούν ποτέ πώς τους έκανες να νιώσουν».
Το workshop του Lancaster έκλεισε με πρακτικά εργαλεία δομής ομιλίας, με στόχο κάθε συμμετέχων να δημιουργήσει την προσωπική του ομιλία-υπόσχεση, ακολουθώντας τη δομή «Η ιστορία μου – Η ιστορία μας – Τι ακολουθεί». Η συμμετοχή, το συναίσθημα, η σύνδεση και η μεθοδολογία του καθιέρωσαν τον Simon Lancaster ως το απόλυτο highlight του συνεδρίου, επιβεβαιώνοντας γιατί συγκαταλέγεται στους κορυφαίους γκουρού της επικοινωνίας παγκοσμίως.

Την πρώτη μέρα, το συνέδριο ξεκίνησε δυναμικά με τη Νίνα Καλούτσα, η οποία ανέλυσε τη σημασία της ορθής χρήσης του λεξιλογίου και πώς οι λέξεις που επιλέγουμε μπορούν να επηρεάσουν καθοριστικά την αποτελεσματικότητα της επικοινωνίας μας. Η εισήγησή της βασίστηκε και στο νέο της βιβλίο ΤΟ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Key Books.


Στη συνέχεια, ο Παναγιώτης Φάσσας μοιράστηκε με το κοινό πρακτικές τεχνικές διαχείρισης του φόβου πάνω στη σκηνή, πραγματοποιώντας μάλιστα και ζωντανή επίδειξη που καταχειροκροτήθηκε.

Ακολούθησε το πάνελ με τίτλο «Ηγετική Παρουσία: Χάρισμα ή Δεξιότητα» στο οποίο συμμετείχαν η Ιωάννα Δρέττα (CEO REDS, Πρόεδρος Marketing Greece, πρώην Υπουργός Τουρισμού) και η Νίνα Καλούτσα. Στη συζήτησή τους εστιάστηκαν στη φωνή, το ύφος, την αυθεντικότητα και την επιρροή που συνοδεύει την παρουσία ενός ηγέτη μπροστά στο κοινό.

Ο Ανδρέας Κωνσταντακόπουλος, έμπειρος διαπραγματευτής και εκπαιδευτής, ακολούθησε με μια εμπνευσμένη παρουσίαση για τις βασικές αρχές των διαπραγματεύσεων και τη στρατηγική επικοινωνίας σε απαιτητικά περιβάλλοντα.

Η ημέρα ολοκληρώθηκε με το workshop της Νίνας Καλούτσα πάνω στη φωνή ως εργαλείο επιρροής και σύνδεσης. Το κοινό συμμετείχε ενεργά σε βιωματικές ασκήσεις και κατέληξε να τραγουδά μαζί της – μια στιγμή που συγκίνησε και εντυπωσίασε, ακόμη και τον ίδιο τον Simon Lancaster, ο οποίος αργότερα χαρακτήρισε το Applause ως «το καλύτερο συνέδριο δημόσιας ομιλίας στο οποίο είχε παρευρεθεί ποτέ».
Η δεύτερη ημέρα ξεκίνησε με τον Δρ. Νίκο Δημητριάδη, ο οποίος παρουσίασε μια βαθιά και επιστημονικά τεκμηριωμένη ομιλία για τη Νευροηγεσία, εξηγώντας πώς ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται τα ερεθίσματα του λόγου, τις διαφορές συνειδητού και ασυνείδητου και την επίδραση της γλώσσας στη λήψη αποφάσεων.

Ένα από τα πιο αποκαλυπτικά πάνελ του συνεδρίου ακολούθησε, με θέμα την ηγεσία στην πράξη. Συντόνιζε η ψυχολόγος Αγνή Μαριακάκη και συμμετείχαν:
- Διονύσης Αμμολοχίτης, Founder & Owner Manifest Group
- Ιωάννα Αναστασοπούλου, Δικηγόρος και Επίκουρη Καθηγήτρια Νομικής ΕΚΠΑ
- Στέλλα Κάσδαγλη, Συνιδρύτρια WHEN HUB
- Διονύσης Τσίτος, CEO Volton

Στη συνέχεια, ο futurist Δημήτρης Δημητριάδης παρουσίασε το εξαιρετικά επίκαιρο workshop «Το Λεξιλόγιο της Ενσυναίσθησης στην Εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης», το οποίο άνοιξε τον διάλογο για το πώς η γλώσσα μπορεί να ενσωματώσει την ενσυναίσθηση στον τεχνολογικό λόγο.

Το συνέδριο κορυφώθηκε με το τετράωρο workshop του Simon Lancaster, που εντυπωσίασε με το περιεχόμενο και τη δομή του, προσφέροντας στους συμμετέχοντες μια εμπειρία υψηλού επιπέδου, εφάμιλλη με τα κορυφαία αντίστοιχα συνέδρια του εξωτερικού.
Η ανταπόκριση του κοινού ήταν ενθουσιώδης. Τα σχόλια ήταν διθυραμβικά, με τους περισσότερους συμμετέχοντες να εκφράζουν ανοιχτά την ευγνωμοσύνη τους για τη γνώση, την έμπνευση και την αξία που έλαβαν μέσα από το διήμερο. Το Applause αναγνωρίστηκε ήδη ως ένα νέο σημείο αναφοράς για τον τομέα της εκπαίδευσης στην επικοινωνία.
Βέβαια, όλα αυτά επιτεύχθηκαν με την βοήθεια και την στήριξη των χορηγών και των υποστηρικτών που από την πρώτη στιγμή πίστεψαν στο εγχείρημα του APPLAUSE – Athens Public Speaking Summit!
Πιο συγκεκριμένα, ευχαριστούμε θερμά τους χορηγούς του Φεστιβάλ: Cosmote, Interamerican, ΕΕΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης), Magna events, Φυσικό Αέριο, Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας, Tomatis, EMCC Greece, European Mentoring & Coaching Council.
Και τους υποστηρικτές: VK Premium, DKG | Telephone – Media Services, ISIDA The Absolute Elixir.

Το επόμενο βήμα είναι η δημιουργία ενός θεσμού: ενός ετήσιου πανευρωπαϊκού φόρουμ, που θα συγκεντρώνει τους κορυφαίους επαγγελματίες, εκπαιδευτές και οραματιστές της επικοινωνίας, συμβάλλοντας στη δημιουργία ηγετών με επιρροή και αυθεντικότητα.
Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για το APPLAUSE 2026, με νέες θεματικές, ακόμα μεγαλύτερες συγκινήσεις και με τη συμμετοχή διεθνών προσωπικοτήτων.
Η εμπειρία συνεχίζεται!
