Ο λόγος που δεν μπορούμε να κόψουμε τη ζάχαρη
είναι κυρίως ότι δρα σαν ναρκωτικό.
Η ζάχαρη είναι ένα προϊόν που, σχεδόν όλοι, καταναλώνουμε στη διάρκεια της μέρας. Οι περισσότεροι από εμάς, μάλιστα, προσλαμβάνουμε μεγαλύτερη ποσότητα από την ενδεδειγμένη. Σύμφωνα με τον Παγκόμιο Οργανισμό Υγείας, η προτεινόμενη ημερήσια ποσότητα ζάχαρης είναι 50 γραμμάρια.
Advertisment
Όπως καταλαβαίνετε, είναι πολύ εύκολο να προσπεράσουμε αυτό το όριο αφού εκτός από τα γλυκά, η ζάχαρη, περιλαμβάνεται και σε πολλά τρόφιμα που καταναλώνουμε καθημερινά χωρίς καν να το γνωρίζουμε. Έτσι, φτάνουμε στο σημείο να αντιμετωπίζουμε προβλήματα υγείας λόγω, ακριβώς, αυτής της παραπανίσιας ζάχαρης. Προβλήματα όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, οι καρδιαγγειακές παθήσεις αλλά και οι ασυνήθιστες μεταβολές στην ψυχολογία μας.
Διαβάστε
Καταπληκτικό βίντεο που δείχνει πως η ζάχαρη καταστρέφει τον οργανισμό
Advertisment
Τι συμβαίνει στον οργανισμό σας αν κόψετε τη ζάχαρη για 9 μέρες
Τι προκαλούν η ζάχαρη και το άσπρο αλεύρι στο σώμα
Πως να αποτοξινώσετε τον οργανισμό σας από καφεΐνη, ζάχαρη και άσπρο αλεύρι σε 7 ημέρες
Σίγουρα, πολλοί επιθυμείτε να κόψετε τη ζάχαρη αλλά σας φαίνεται πολύ δύσκολο. Σύμφωνα, με άρθρο της Washington Post, οι λόγοι είναι οι εξής:
Έχουμε προδιάθεση στα γλυκά
Η επιθυμία μας για γλυκό ξεκινά από τα προϊστορικά χρόνια και τις πρώτες επαφές του ανθρώπου με τα γλυκά προϊόντα που του παρείχε η φύση. Οι τροφές που περιείχαν έστω και μικρές ποσότητες ζάχαρης, έδιναν στον προϊστορικό άνθρωπο την απαραίτητη ενέργεια αλλά και τη σιγουριά ότι η τροφή δεν ήταν δηλητηριώδης.
Δεν μπορούμε να κόψουμε τη ζάχαρη γιατί βρίσκεται παντού γύρω μας
Αυτό είναι, δυστυχώς, μια πραγματικότητα. Η ζάχαρη πλέον βρίσκεται παντού. Είναι εύγεστη, γλυκιά και άφθονη. Τα περισσότερα προϊόντα του εμπορίου περιέχουν είτε ζάχαρη είτε άλλες γλυκαντικές ουσίες, με τις ίδιες ή και χειρότερες βλαβερές συνέπειες, με αποτέλεσμα κάποιος που θέλει να απέχει από την πρόσληψή της θα πρέπει να είναι πολύ καλά ενημερωμένος και να διαβάζει προσεκτικά τις ταμπέλες των προϊόντων που αγοράζει.
Δεν μπορούμε να κόψουμε τη ζάχαρη γιατί είναι εθιστική
Έρευνες έχουν δείξει πως η ζάχαρη επιδρά στον εγκέφαλο με τον ίδιο τρόπο που επιδρούν και τα ναρκωτικά. Προκαλεί, ακόμη, κατά τον ίδιο τρόπο, και τα γνωστά αισθήματα στέρησης. Σίγουρα θα το έχετε παρατηρήσει κι εσείς πως όταν έχετε μέρες, ή και ώρες πολλές φορές, να καταναλώσετε ζάχαρη σας πιάνει μια ανησυχία και μια ισχυρότατη επιθυμία να φάτε κάτι γλυκό. Αυτό ακριβώς είναι το σημείο που δέιχνει ότι, σε μικρό ή μεγάλο βαθμό, είστε εθισμένοι στη ζάχαρη και τα παράγωγά της.
Όλα τα παραπάνω δείχνουν γιατί είναι τόσο δύσκολο να κόψετε τη ζάχαρη και να προστατεύσετε τον οργανισμό σας από τις συνέπειες που προκαλεί η υπερκατανάλωσή της. Όμως, υπάρχουν και κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε αν δεν είστε ακόμη έτοιμοι να την σταματήσετε «μαχαίρι»:
Βάλτε μέτρο
Μπορείτε να καταναλώσετε όση ζάχαρη χρειάζεται ο οργανισμός για να παράξει την απαραίτητη ενέργεια, αλλά μέχρι εκεί. Μην τρώτε αχρείαστα πράγματα μόνο και μόνο επειδή είναι νόστιμα και σας προσφέρουν μια στιγμιαία απόλαυση. Αν είστε αποφασισμένοι να μετριάσετε την ποσότητα ζάχαρης που παίρνετε, θα πρέπει να επιδείξετε και την κατάλληλη δύναμη. Σε γενικές γραμμές, αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα και καταναλώστε φρέσκα φρούτα και λαχανικά.
Χρησιμοποιήστε υγιεινές γλυκαντικές ουσίες
Το να θέλετε να τρώτε γλυκά είναι το πιο φυσιολογικό πράγμα. Σε ποιον δεν αρέσουν άλλωστε; Παρόλα αυτά μπορείτε να αποφύγετε τη ζάχαρη προτιμώντας άλλες γλυκαντικές ουσίες, όπως το μέλι ή κάποια φρούτα για παράδειγμα. Ένα προϊόν που μπορείτε να προτιμήσετε για τη γεύση αλλά και για την ενέργεια που προσφέρει είναι το παστέλι χωρίς ζάχαρη. Επίσης, δημιουργήστε ορισμένους διατροφικούς συνδυασμούς που μπορείτε να τους καταναλώσετε ως γλυκό. Για παράδειγμα μέλι με γιαούρτι και φρούτα ή ξηρούς καρπούς ή και σκέτα φρούτα με μέλι.
Ζητήστε βοήθεια
Αν ανήκετε στην κατηγορία εκείνων που αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα εθισμού στη ζάχαρη και δεν μπορείτε με τίποτα να την περιορίσετε μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από κάποιον ειδικό. Απευθυνθείτε στο γιατρό σας ή σε κάποιον διατροφολόγο ώστε να σας καθοδηγήσουν επιστημονικά με σκοπό να ελλατώσετε ή, ακόμα καλύτερα, να βγάλετε εντελώς τη ζάχαρη από το διαιτολόγιό σας.