Γιατί οι άνθρωποι φοβούνται την αγάπη;
Είναι φορές που δεν μπορούμε να αφοσιωθούμε πραγματικά στη σχέση και τον άνθρωπο που βρίσκεται απέναντί μας, παρόλο που μπορεί να νιώθουμε ότι είναι κάτι ξεχωριστό. Δεν επιτρέπουμε στον εαυτό μας να αφεθεί και τον απομακρύνουμε από το να νιώσει υπέροχα συναισθήματα και να βιώσει ευτυχισμένες στιγμές. Αυτό συμβαίνει γιατί στην ουσία φοβόμαστε την αγάπη. Παρακάτω παρουσιάζονται 5 λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι φοβούνται την αγάπη, είτε το αναγνωρίζουν είτε όχι.
Advertisment
1. Μη ρεαλιστικές προσδοκίες
Στην εποχή μας, ερχόμαστε αντιμέτωποι με τα κατασκευασμένα πρότυπα της αγάπης και του έρωτα, μέσα από βιβλία, ταινίες, άρθρα του διαδικτύου, τα οποία είναι σχεδόν εξωπραγματικά. Παρουσιάζουν τον έρωτα σαν κάτι το άπιαστο και το σπάνιο, δημιουργούν τεράστιες προσδοκίες στο μυαλό του ανθρώπου, πιστεύοντας πως ο άνθρωπος που θα συναντήσει και θα επιλέξει, θα είναι κάτι το τέλειο, το δυσεύρετο και πως η σχέση θα είναι μια διαρκής περιπέτεια. Όπως είναι λογικό, επειδή κάτι τέτοιο δεν ισχύει σε καμία περίπτωση, οι περισσότεροι απογοητεύονται.
2. Ο φόβος της απόρριψης
Ένας από τους σημαντικότερους φόβους σε μια σχέση. Η απόρριψη από τον άνθρωπο που έχεις απέναντί σου, από τον άνθρωπο που αγαπάς και έχεις επενδύσει σ’ αυτόν, είναι ικανή να διαλύσει συναισθηματικά κάποιον που φοβάται τόσο πολύ την περίπτωση αυτή. Συνήθως, πρόκειται για άτομα με χαμηλή αυτοπεποίθηση που «γαντζώνονται» από τον άλλον και αυτοπροσδιορίζονται μέσα από τις σχέσεις που συνάπτουν.
3. Ο φόβος ότι δεν θα λειτουργήσει πραγματικά
Η αγάπη είναι κάτι μαγικό και όπως όλα τα μαγικά πράγματα, μπορεί να εξαφανιστεί εύκολα. Ο φόβος ότι η αγάπη δεν θα κρατήσει στο χρόνο, λειτουργεί ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που λειτουργεί ο φόβος της αποτυχίας. Σκεπτόμενοι την πιθανότητα να αποτύχουμε, δεν αναλαμβάνουμε δράση ποτέ.
Advertisment
4. Ο φόβος ότι θα «χάσεις» τον εαυτό σου
Είναι πολλοί που όταν γνωρίζουν κάποιον άνθρωπο και συνάπτουν μια σχέση, αφομοιώνουν τις συνήθειες και τα στοιχεία του χαρακτήρα του συντρόφου τους. Δένονται τόσο πολύ που η εικόνα του εαυτού τους αρχίζει να ξεθωριάζει και βρίσκονται να παλεύουν οι δύο εαυτοί για το ποιος θα επικρατήσει. Στην ουσία, απομακρύνονται από την αλήθεια τους, κάτι που μόνο κακό μπορεί να κάνει στους ίδιους αλλά και στη σχέση τους.
5. Η καινούρια σχέση επηρεάζει τις παλιές
Όταν ένας άνθρωπος μπαίνει στη ζωή μας, αυτομάτως, παίρνει τη θέση του στο καθημερινό μας πρόγραμμα το οποίο είχε προσαρμοστεί σύμφωνα με τα δύο είδη σχέσεων που είναι σταθερά για τον καθένα. Η οικογένειά του και οι φίλοι του. Οι σχέσεις αυτές, υποχρεωτικά θα επηρεαστούν αφού θα χρειαστεί κάποιες συνήθειες να αλλάξουν, και το πρόγραμμα να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, αλλά είναι κάτι που τρομάζει πολλούς ανθρώπους που δεν είναι και… πολύ φίλοι των ριζικών αλλαγών!