3 σημαντικά μαθήματα ζωής που παίρνεις
όταν φροντίζεις ηλικιωμένους
Άρθρο της Helena Negru
Advertisment
Τι κάνετε όταν έχετε μείνει χωρίς δουλειά, χωρίς λεφτά και κάτι σίγουρο για να βασιστείτε; Οι περισσότεροι αφιερώνουν 2-3 μέρες ώστε να συγκεντρωθούν, να σκεφτούν και να βρουν την πιο κατάλληλη λύση. Ένας φίλος μου, όμως, έκανε κάτι που λίγοι θα επιχειρούσαν και δικαιώθηκε. Τι ήταν αυτό; Έπιασε δουλειά σε μια μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων.
Ο φίλος μου ήταν ένα καλομαθημένο παιδί, που οι γονείς του φρόντιζαν να μην του λείψει τίποτα. Παρόλα αυτά, όταν βγήκε στην αγορά εργασίας τα πράγματα δεν ήταν όπως τα είχε σχεδιάσει. Έτσι, αναγκάστηκε να βρει οποιαδήποτε δουλειά κι ας ήταν άσχετη με το αντικείμενό του. Κάπως έτσι κατέληξε να δουλεύει για τον οίκο ευγηρίας που αποδείχτηκε πως ήταν από καλύτερα πράγματα που του είχαν συμβεί.
Advertisment
Από τη στιγμή που έπιασε δουλειά εκεί, είναι άλλος άνθρωπος. Οι ώρες που περνάει φροντίζοντας τους ηλικιωμένους «φίλους» του, τον έχουν αλλάξει και πλεόν βλέπει τη ζωή με άλλο μάτι. Έτσι, θέλησε να μοιραστεί μαζί μου 3 σημαντικά μαθήματα που έχει πάρει από την εμπειρία του εκεί:
1. Μαθαίνεις να νοιάζεσαι περισσότερο
Οι ηλικιωμένοι σε κάνουν να νοιάζεσαι περισσότερο και να απολαμβάνεις το γεγονός ότι προσφέρεις. Βλέπεις πως η φροντίδα που τους παρέχεις, διαμορφώνει την ποιότητα ζωής τους και, σίγουρα, είναι σε θέση να στο δείξουν και να σε ευχαριστήσουν με τον τρόπο τους, περισσότερο από ό,τι οι σημερινοί νέοι. Οι ηλικωμένοι σέβονται τον κόπο σου και αυτό σε γεμίζει ευχαρίστηση.
2. Εκτιμάς τους ανθρώπους και την ανθρώπινη επικοινωνία
Οι νέες γενιές μπορεί να γνωρίζουν πώς να στείλουν μηνύματα με χίλιους δύο τρόπους, μέσω δεκάδων εφαρμογών και προγραμμάτων, πώς να χειρίζονται όλα τα chat rooms που υπάρχουν, αλλά δεν έχουν ιδέα τι να κάνουν και πώς να επικοινωνήσουν πραγματικά με τον άλλον όταν βρίσκονται πρόσωπο με πρόσωπο. Το να δουλεύεις με τους ηλικιωμένους, σε απομακρύνει από την τεχνολογία και τα «έξυπνα κινητά» και σου θυμίζει πώς είναι να επικοινωνείς με τον συνάνθρωπό σου σε πραγματικό χρόνο. Μοιράζονται μαζί σου ιστορίες και εμπειρίες που είναι πραγματικά μαθήματα ζωής και δεν συγκρίνονται με καμία «φατσούλα» που θα λάβεις στο κινητό σου.
3. Μαθαίνεις από πρώτο χέρι τι σημαίνει δύσκολη ζωή
Μπορεί οι νέες γενιές να έχουμε αρκετά προβλήματα και να υπομένουμε δύσκολες καταστάσεις, αλλά τίποτα δεν συγκρίνεται με αυτά που υπέμεινε αυτή η γενιά. Μπορεί εμείς να μην μπορούμε να αγοράσουμε σπίτι και να πιάσουμε μια καλοπληρωμένη δουλειά, αλλά εκείνοι ζούσαν με το άγχος του πολέμου, της πυρηνικής καταστροφής και της καθημερινής σίτισης. Παρόλα αυτά, τα κατάφεραν και εξελίχθηκαν, έφτιαξαν οικογένειες και μεγάλωσαν τα παιδιά τους. Οι ηλικιωμένοι είναι το ζωντανό παράδειγμα πως όλοι μπορούν να τα καταφέρουν στη ζωή όταν παλεύουν και δεν το βάζουν κάτω.