Ο χωρισμός των γονιών είναι πιθανότερο να βλάψει την ψυχική υγεία των παιδιών, αν το διαζύγιο συμβεί στις ηλικίες των 7 – 14 ετών, αλλά φαίνεται να μην επιδρά σοβαρά στην ψυχική τους υγεία, αν είναι νεότερα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.
Η έρευνα περιελάμβανε 6.245 παιδιά και νέους στη Μ. Βρετανία και είναι η πρώτη Βρετανική μελέτη που εξερευνά τις συνδέσεις ανάμεσα στο διαζύγιο και στην επίδραση στην ψυχική υγεία των παιδιών. Ο χωρισμός είναι ήδη γνωστό πως αποτελεί επώδυνη παιδική εμπειρία και πολλές φορές προκαλεί ζητήματα ψυχικής υγείας όπως άγχος και κατάθλιψη.
Advertisment
Τα παιδιά ηλικίας 7-14 ετών την περίοδο του χωρισμού εμφάνισαν 16% αύξηση στα συναισθηματικά προβλήματα, όπως αγχώδη και καταθλιπτικά συμπτώματα και μια αύξηση 8% στα προβλήματα συμπεριφοράς. Αντιθέτως, τα παιδιά των οποίων οι γονείς χωρίζουν, όταν είναι 3-7 ετών δεν έχουν πολλές πιθανότητες να αναπτύξουν τέτοια προβλήματα είτε άμεσα, είτε μέχρι την ηλικία των 14 ετών.
Η κύρια ερευνήτρια, Emla Fitzsimons, αναφέρει πως το διαζύγιο στην ύστερη παιδική ηλικία είναι επιβλαβής για την ενήλικη ψυχική υγεία. Ένας πιθανός λόγος γι’ αυτό είναι ότι τα παιδιά είναι πιο ευαίσθητα στο θέμα των σχέσεων σε αυτή την ηλικία. Η πατρική αποχώρηση είχε αρνητική επίδραση στην παιδική ψυχική υγεία, ειδικά στην εσωτερίκευση των συμπτωμάτων. Δεν υπάρχουν βραχυπρόθεσμες επιδράσεις του αποχωρισμού στην πρώιμη παιδική ηλικία και στα κορίτσια μόνο μεσοπρόθεσμα.
Ωστόσο, τα αγόρια ηλικίας 7-14 ετών ήταν πιθανότερο να επιδείξουν προβλήματα συμπεριφοράς, όπως εκδραμάτιση και ανυπακοή. Οι ερευνητές δεν βρήκαν καμία ταξική και κοινωνική διαφορά στις επιδράσεις του διαζυγίου.
Advertisment
Ο ψυχοθεραπευτής Dr Nick Waggett σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας αναφέρει ότι οι γονείς που χωρίζουν μπορεί να εστιάζουν τόσο στο χωρισμό τους που δεν παρέχουν τελικά αρκετή συναισθηματική στήριξη στα παιδιά τους, προκαλώντας τους προβλήματα. Το τέλος της παιδικής ηλικίας και η αρχή της εφηβείας απαιτούν από το παιδί να αναπτύξει τη δική του ταυτότητα και ατομικότητα και γι’ αυτό χρειάζεται τη συναισθηματική στήριξη των γονιών του.
Photo: Author/Depositphotos
[toggle title="Πηγές"]
https://www.theguardian.com/society/2019/jan/17/parents-break-up-more-likely-to-harm-mental-health-of-children-aged-seven-to-14
[/toggle]