,

Πόσο σημαντική είναι η επίκτητη ανοσία για την υγεία μας

Ας μιλήσουμε για την «ανοσία». Με τον όρο ανοσία εννοούμε τη δυνατότητα του οργανισμού να παράγει αντισώματα στην πρώτη του επαφή με κάποιο παθογόνο

Πόσο σημαντική είναι η επίκτητη ανοσία για την υγεία μας

Ας μιλήσουμε για την «ανοσία». Με τον όρο ανοσία εννοούμε τη δυνατότητα του οργανισμού να παράγει αντισώματα στην πρώτη του επαφή με κάποιο παθογόνο παράγοντα (αντιγόνο), ώστε τη δεύτερη φορά που θα έρθει σε επαφή με τον ίδιο παθογόνο παράγοντα, να μη νοσήσει.

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα λοιπόν είναι υπεύθυνο για την «άμυνα» του οργανισμού μας σε οποιονδήποτε ξένο εισβολέα. Η ανοσία χωρίζεται σε ενεργητική και παθητική. Εδώ θα μιλήσουμε κυρίως για την τεχνητή ενεργητική ανοσία δηλαδή για τα εμβόλια.

Advertisment

Ο επινοητής του εμβολιασμού Έντουαρτ Τζέννερ, η αλλιώς όπως δικαίως ονομάστηκε «ο πατέρας της ανοσολογίας», κατάφερε να σώσει εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως. Τα εμβόλια αποτελούν μια αποτελεσματική μέθοδο προστασίας από ασθένειες που στο παρελθόν στοίχιζαν τις ζωές πολλών ανθρώπων. Άλλες πάλι ασθένειες κυρίως στις ανεπτυγμένες χώρες έχουν εκλείψει, χάρη στον καθολικό εμβολιασμό.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο εμβολιασμός εξοικονομεί τουλάχιστον 2-3 εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο, παγκοσμίως. Επίσης, αποτρέπει 2,7 εκατομμύρια ανθρώπους από το να προσβληθούν από ιλαρά, 2 εκατομμύρια από το να πάρουν νεογνικό τέτανο και 1 εκατομμύριο από το να πάθουν κοκκύτη κάθε χρόνο. Έχει οδηγήσει στην εξάλειψη της ευλογιάς και στη σχεδόν εξάλειψη της πολιομυελίτιδας. Στην Ευρώπη, ο εποχιακός εμβολιασμός κατά της γρίπης εμποδίζει περίπου 2 εκατομμύρια ανθρώπους να νοσήσουν από τη γρίπη κάθε χρόνο.

Στις αναπτυσσόμενες χώρες η έλλειψη των εμβολίων στοιχίζει τη ζωή σε εκατοντάδες παιδιά. Το αναφέρω αυτό γιατί θα πρέπει να αισθανόμαστε τυχεροί που έχουμε τη δυνατότητα πρόσβασης σε παροχές υγείας που άλλοι πληθυσμοί στερούνται. Η αποχή από τον εμβολιασμό, που τελευταία δυστυχώς αυξάνεται , είναι εγκληματική πράξη και έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας. Στην Παγκόσμια διάσκεψη για τον εμβολιασμό, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, τα στοιχεία που μας δείχνουν κατά πόσο οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αισθάνονται ασφαλείς στη χορήγηση εμβολίων, είναι μάλλον απογοητευτικά.

Advertisment

Σχεδόν το (48%) πιστεύει ότι τα εμβόλια συχνά προκαλούν σοβαρές παρενέργειες, το 38% πιστεύει ότι μπορούν να προκαλέσουν τις ασθένειες που προστατεύουν και το 31% είναι πεπεισμένο ότι μπορούν να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Για παράδειγμα, στη Γαλλία, το ένα τρίτο των ανθρώπων πιστεύει ότι τα εμβόλια δεν είναι ασφαλή. Τα εμβόλια που έχουμε ως σήμερα μπορούν να μας παρέχουν προστασία από τις εξής ασθένειες:

– Γρίπη οφειλόμενη στον (Η1Ν1) τύπο ιού

– Ιλαρά, Ερυθρά, Ανεμοβλογιά,Παρωτίτιδα, Κοκκύτης

– Χολέρα

– Διφθερίτιδα

– Λύσσα

– Ηπατίτιδα Β

– Πνευμονιοκοκκική ασθένεια

– Μηνιγγητιδοκοκκική ασθένεια

– Πολιομυελίτιδα

– Τέτανος

– Φυματίωση

– Ευλογιά

– Κίτρινος πυρετός

Πρέπει να καταλάβουμε πως η αποχή από τον εμβολιασμό, λόγω της παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης για την ασφάλεια των εμβολίων, αλλά και λόγω της υπέρμετρης φοβίας των πιθανών παρενεργειών, θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο τη δημόσια υγεία . Αυτό προκύπτει από την πιθανότητα επανεμφάνισης θανατηφόρων νόσων που ως τώρα χάρη στον καθολικό εμβολιασμό είχαν εξαλειφθεί.

Τα εθνικά προγράμματα ανοσοποίησης είναι υπεύθυνα για τη διαχείριση της ανοσοποίησης σε επίπεδο χώρας και καλύπτουν ένα φάσμα λειτουργιών από την καθιέρωση πολιτικών βάσει στοιχείων για τη χρηματοδότηση και προμήθεια εμβολίων, διαχείριση εμβολίων και υλικοτεχνική υποστήριξη, παροχή υπηρεσιών εμβολιασμού, καθώς και ανάλυση και χρήση δεδομένων ανοσοποίησης.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προσφέρει ένα διαδικτυακό μάθημα σε σχέση με την ασφάλεια των εμβολίων. Το μάθημα αυτό στοχεύει στην καθιέρωση κοινής κατανόησης μεταξύ των επαγγελματιών των οποίων η εργασία συνδέεται με θέματα ασφάλειας εμβολίων

Συμπεράσματα

Τα εμβόλια προάγουν την υγεία: Σε αντίθεση με πολλές άλλες παρεμβάσεις στον τομέα της υγείας, βοηθούν τους υγιείς ανθρώπους να παραμείνουν υγιείς, απομακρύνοντας ένα σημαντικό εμπόδιο στην ανθρώπινη ανάπτυξη (ΠΟΥ).

Η Εθνική ρυθμιστική αρχή (ΕΡΑ) είναι υπεύθυνη για τη διασφάλιση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου όσον αφορά την ποιότητα, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα. Τα εμβόλια υποβάλλονται σε λεπτομερή και συνεχή επανεξέταση της παραγωγικής τους διαδικασίας και οι ΕΡΑ συνεχίζουν να παρακολουθούν και να διερευνούν τα ανεπιθύμητα συμβάντα μετά την ανοσοποίηση για να εξασφαλίσουν ότι είναι ασφαλή για ολόκληρο τον πληθυσμό.

Επομένως, η σωστή πληροφόρηση του κοινού για την ασφάλεια των εμβολίων θα πρέπει να εφησυχάσει τον πληθυσμό. Επιπλέον, 2 εκατομμύρια θάνατοι παιδιών θα μπορούσαν να προληφθούν κάθε χρόνο μέσω της ανοσοποίησης που παρέχουν τα διαθέσιμα σημερινά εμβόλια.

[toggle title="Πηγές"]

Παγκόσμια οργάνωση υγείας Δεκ., 97 (12): 851-853. doi: 10.2471 / BLT.18.228585. Epub 2019 28 Οκτωβρίου

Karafillakis Ε et αϊ. Ε. Εμβόλιο. 2017 Sep 5, 35 (37): 4840-4850. doi: 10.1016 / j.vaccine.2017.07.061. Epub 2017 Ιουλ 29

Cherian Τ, Mantel C Εθνικά προγράμματα ανοσοποίησης. Bundesgesundheitsblatt Gesundheitsforschung . 2019 Δεκ. 2: 10.1007 / s00103-019-03062-1

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μικροβίωμα εντέρου: Πώς επηρεάζει τη συμπεριφορά μας
Αιμορροΐδες: Γαστρεντερολόγος δίνει 5 σωτήρια tips που ανακουφίζουν | Οι συνήθειες που πρέπει να «κόψετε»
Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα
Επιστήμονες εντόπισαν γονίδιο που προστατεύει τον εγκέφαλο από το Αλτσχάιμερ

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση