Φυτό βοηθά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του λύκου

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χιούστον ισχυρίζονται ότι έχουν ανακαλύψει μια πιο φυσική θεραπεία για την ασθένεια με τη χρήση ενός φυτικού εκχυλίσματος. Μέχρι

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χιούστον ισχυρίζονται ότι έχουν ανακαλύψει μια πιο φυσική θεραπεία για την ασθένεια με τη χρήση ενός φυτικού εκχυλίσματος. Μέχρι στιγμής έχει αποδειχτεί αποτελεσματικό και δεν παρουσίασε σημαντικές παρενέργειες στα ποντίκια.

Οι επιστήμονες λένε ότι τα κορτικοστεροειδη, τα οποία χρησιμοποιούνται συχνά για τη θεραπεία του λύκου, καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα και αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης του ασθενή. Θα μπορούσε άραγε μια φυτική ένωση με την ονομασία CDDO να προσφέρει μια εναλλακτική θεραπεία;

Advertisment

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Chandra Mohan του Πανεπιστημίου του Χιούστον δημοσίευσε τα ευρήματά της στο περιοδικό Arthritis & Rheumatology.

Ο λύκος, γνωστός επίσης ως συστηματικός ερυθηματώδης λύκος (ΣΕΛ), είναι μια προοδευτική ασθένεια στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στον εαυτό του προκαλώντας βλάβη σε υγιείς ιστούς, κύτταρα και όργανα. Πάνω από 5 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από τη συγκεκριμένη πάθηση, ενώ περίπου 1,5 εκατομμύριο από αυτούς ζουν στις ΗΠΑ.

Στους ασθενείς με λύκο συνήθως χορηγούνται κορτικοστεροειδή, τα οποία βοηθούν στην καθυστέρηση εξέλιξης της νόσου σταματώντας εντελώς τη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος. Έτσι όμως ο ασθενής βρίσκεται σε υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα δεν είναι σε θέση να καταπολεμήσει τους παθογόνους μικροοργανισμούς.

Advertisment

Επιπλέον, τα κορτικοστεροειδή έχουν διάφορες ανεπιθύμητες παρενέργειες που περιλαμβάνουν απώλεια βάρους, αυξημένη αρτηριακή πίεση, εναλλαγές της διάθεσης και γλαύκωμα.

Η ένωση CDDO σταματά την ανάπτυξη νεφρίτιδας στα ποντίκια

Σε αυτή την τελευταία μελέτη, ο Mohan και η ομάδα του δοκίμασαν μια συνθετική, φυτικής προέλευσης ένωση που ονομάζεται CDDO σε ποντίκια ηλικίας 2 μηνών στα οποία είχαν γίνει τροποποιήσεις προκειμένου να αναπτύξουν νεφρίτιδα λύκου – μια μορφή λύκου που προκαλεί φλεγμονή των νεφρών. Οι επιδράσεις της ένωσης συγκρίθηκαν με εικονικό φάρμακο.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ένωση σταμάτησε επιτυχώς κάθε φάση ανάπτυξης νεφρίτιδας λύκου στα ποντίκια. Ο Mohan εξηγεί: «Η ανάπτυξη του λύκου είναι αντίδραση 2 σταδίων. Αρχικά, το ανοσοποιητικό σύστημα αναπτύσσει αντισώματα που επιτίθενται στο DNA του σώματος και στη συνέχεια προσβάλλει τα νεφρά. Βρήκαμε ότι η ένωση CDDO μπορεί να μπλοκάρει και τις 2 φάσεις».

Η ομάδα τονίζει ότι επειδή η CDDO είναι φυτικής προέλευσης και πιο φυσική από τις ήδη υπάρχουσες θεραπείες για τον λύκο, είναι πιθανό να παρουσιάζει και λιγότερες παρενέργειες. Ο Mohan αναφέρει τα εξής: «Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, διότι πολλές από τις σύγχρονες θεραπείες για τον λύκο έχουν σημαντικές παρενέργειες. Από τα πειράματα που έχουμε πραγματοποιήσει βρήκαμε ότι η ένωση CDDO δεν προκάλεσε παρενέργειες. Επιπλέον, σε σύγκριση με πολλές άλλες ενώσεις που είχαμε δοκιμάσει προηγουμένως αυτή φαίνεται να είναι πολύ πιο αποτελεσματική».

Η ομάδα επισημαίνει ότι μελλοντικά σχεδιάζει να καθορίσει αν η CDDO σταματά την ανάπτυξη του λύκου ανακόπτοντας τη δραστηριότητα ορισμένων μηχανισμών σηματοδότησης που οδηγούν στην ανάπτυξή του ή αν συγκρατεί τη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος στο σύνολό του.

Σε περίπτωση που ισχύει το δεύτερο, τότε η CDDO θα μπορούσε να προκαλέσει τα ίδια προβλήματα με τα κορτικοστεροειδή, δηλαδή να αυξήσει τον κίνδυνο λοίμωξης. Ωστόσο, οι ερευνητές σημειώνουν ότι ακόμη κι αν η ένωση αποδειχτεί ανοσοκατασταλτική, είναι πιθανό να προκαλεί λιγότερες παρενέργειες.

Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι πρέπει να επικυρώσουν τα ευρήματά τους πριν δοκιμάσουν τη CDDO σε ανθρώπους, αν και ο Mohan αναφέρει ότι η αποτελεσματικότητά της μέχρι τώρα είναι αρκετά ενθαρρυντική.

Διαβάστε επίσης: Συστηματικός Ερυθρηματώδης Λύκος: Αιτίες και Εναλλακτική Αντιμετώπιση

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ανήκετε στο 10% των σπάνιων ανθρώπων παγκοσμίως; Είναι απλό να το διαπιστώσετε
11 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα για την νόσο του Πάρκινσον | Τα πρώιμα συμπτώματα
Πώς τα αντικαταθλιπτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου
Ποιες οφθαλμικές παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν τα βακτήρια του εντέρου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση