, ,

Τα μήλα είναι εξίσου αποτελεσματικά με τις στατίνες για το καρδιαγγειακό σύστημα

Τα μήλα συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος όπως και τα φάρμακα (π.χ. στατίνες), χωρίς να έχουν καμία από τις παρενέργειές τους, υποστηρίζουν

Τα μήλα συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος όπως και τα φάρμακα (π.χ. στατίνες), χωρίς να έχουν καμία από τις παρενέργειές τους, υποστηρίζουν ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, οι οποίοι βασίζουν τα συμπεράσματά τους όχι σε απευθείας επιστημονική έρευνα, αλλά στη χρήση συγκεκριμένου μαθηματικού μοντέλου.

Περισσότερα από τα 2/3 των ενηλίκων δεν καταναλώνουν τις 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα που συστήνουν οι διαιτολόγοι. Και παρ’ όλο που 9 στους 10 από μας καταφέρνουμε να φάμε τουλάχιστον μια μερίδα φρούτων και λαχανικών την ημέρα, ο δρ. Adam Briggs και οι συνεργάτες του από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, τονίζουν ότι θα επωφεληθούμε σημαντικά αυξάνοντας την ποσότητα που καταναλώνουμε.

Advertisment

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, αν οι ενήλικες όλων των ηλικιών κατόρθωναν να τρώνε μια επιπλέον ποσότητα φρούτων και λαχανικών την ημέρα, θα μπορούσαν να αποφευχθούν 11.000 θάνατοι από καρδιαγγειακά αίτια.

Η ρήση «ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα» είναι εξαιρετικά σημαντική ιδίως για τα άτομα άνω των 50 ετών, που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, εξηγούν οι ερευνητές.

Οι επιστήμονες εξέτασαν τη σχέση που είχαν στις πιο συχνές αιτίες καρδιαγγειακών θανάτων -καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών- η λήψη μιας στατίνης την ημέρα ή ενός μήλου την ημέρα, σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών. Σύμφωνα με τα ευρήματα, υπολογίζεται ότι οι στατίνες μπορούν να σώσουν 9.400 ζωές το χρόνο και η κατανάλωση ενός μήλου την ημέρα, 8.500 ζωές.

Advertisment

Ο δρ. Briggs σχολίασε: «Η μελέτη αυτή δείχνει πόσο αποτελεσματικές μπορεί να είναι μικρές αλλαγές στην καθημερινή μας διατροφή, αλλά και το πώς ο συνδυασμός φαρμάκων και υγιεινής ζωής μπορούν να κάνουν τη διαφορά και να μας προστατεύσουν από εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακές προσβολές. Αν και κάποιος που παίρνει στατίνες δεν μπορεί να τις αντικαταστήσει με την κατανάλωση μήλων, ωστόσο όλοι μας μπορούμε να επωφεληθούμε απλώς και μόνο τρώγοντας περισσότερα φρούτα».

Πηγή: vita.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πώς τα αντικαταθλιπτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου
Έκθεση σε παγωμένο νερό: Τα «ναι» και τα «όχι» ενός νευροεπιστήμονα
Γιατί αλλάζει το βάρος μας κατά τη διάρκεια της ημέρας;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση