, ,

Η πρώτη «φωτογραφία» μαύρης τρύπας του Γαλαξία της Γης θα είναι γεγονός σε λίγους μήνες

Οι εφημερίδες ανά τον κόσμο αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την πρώτη εικόνα μιας μαύρης τρύπας του Τοξότη Α στο κέντρο του Γαλαξία της Γης.

Η πρώτη «φωτογραφία» μαύρης τρύπας του Γαλαξία της Γης θα είναι γεγονός σε λίγους μήνες

Οι εφημερίδες ανά τον κόσμο αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την πρώτη εικόνα μιας μαύρης τρύπας του Τοξότη Α στο κέντρο του Γαλαξία της Γης. Η εικόνα αναμένεται, μάλιστα, να φιλοξενηθεί σε όλα τα πρωτοσέλιδα, εντυπωσιάζοντάς μας παγκοσμίως.

Ο Έλληνας αστροφυσικός και καθηγητής του Πανεπιστημίου της Αριζόνας, Δημήτρης Ψάλτης, είναι φειδωλός στις πληροφορίες που μοιράζεται για την ιστορική επιτυχία, η οποία πρόκειται να ανακοινωθεί από την ομάδα του σε λίγους μήνες: «Έχουμε αυτά τα αποτελέσματα. Θα ήθελα πολύ να σας τα δείξω. Δυστυχώς δεν μπορώ, αλλά καταλαβαίνετε τι θα είναι αφού… χαίρομαι και γελάω. Κάποια στιγμή θα τα δείτε, αργότερα αυτή τη χρονιά» δηλώνει με ενθουσιασμό.

Advertisment

Η πρώτη εικόνα μιας μαύρης τρύπας του Τοξότη Α αναμένεται να έχει την ίδια απήχηση παγκοσμίως με την πρώτη φωτογραφία μιας μαύρης τρύπας στον γαλαξία Μ87, που παρουσιάστηκε το 2019 και η οποία διέθετε μάζα 6,5 δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου, σε απόσταση 55 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη. Τη συγκεκριμένη φωτογραφία, μέσα σε μια εβδομάδα πρόλαβαν να τη θαυμάσουν 3,6 δισεκατομμύρια άτομα.

Ο κύριος Ψάλτης επεσήμανε σχετικά με τη σύνθεση της φωτογραφίας της μαύρης τρύπας που υπάρχει στο κέντρο του γαλαξιακού μας κέντρου, όπως επιβεβαιώνουν τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί και αναλύονται:

«Θα δούμε πραγματικές παρατηρήσεις αστεριών που κινούνται γύρω από κάτι μαύρο που δεν φαίνεται στο κέντρο του Γαλαξία. Από τις κινήσεις αυτών των αστεριών γνωρίζουμε ότι υπάρχει -το πιο πιθανό- μια μαύρη τρύπα στο κέντρο του Γαλαξία μας, με μάζα 4,5 εκατ. φορές μεγαλύτερη εκείνης του Ήλιου -πολύ μικρότερη μάζα από του M87, αλλά επειδή είναι πολύ κοντύτερα μας, η σκιά που θα αφήσει στον ουρανό θα είναι σχεδόν ίδια με αυτή του γαλαξία M87. Έχουμε αυτά τα αποτελέσματα», γνωστοποίησε ο κ. Ψάλτης για τη σύνθεση της φωτογραφίας της μαύρης τρύπας που υπάρχει στο κέντρο του δικού μας γαλαξιακού κέντρου, μέσα από τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί από τα ραδιοτηλεσκόπια και αναλύονται».

Advertisment

Στη συνέχεια, ο Έλληνας αστροφυσικός δεν παρέλειψε να συμπληρώσει: «Φτιάχνουμε κι άλλα τηλεσκόπια στη Γροιλανδία, στις βελγικές Άλπεις, ώστε να έχουμε καλύτερη διακριτική ικανότητα, να πάρουμε πολύ πιο όμορφες φωτογραφίες, απεικονίσεις και μιας και αυτό δούλεψε θέλουμε να πάμε στο διάστημα και να βάλουμε ραδιοτηλεσκόπια σε μεγάλες αποστάσεις από τη Γη, ώστε να κάνουμε ακόμη μεγαλύτερη τη διακριτική ικανότητα και να μπορούμε να πάρουμε τέτοιες απεικονίσεις και για άλλες δέκα, είκοσι, τριάντα μαύρες τρύπες που θα βρίσκουμε».

Όλοι, λοιπόν, περιμένουμε με εξαιρετικό ενδιαφέρον τη νέα φωτογραφία, η οποία θα μας επιτρέψει να αποκτήσουμε μια μεγαλύτερη πρόσβαση στα μυστήρια του απέραντου σύμπαντος.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Το Λούβρο υποδέχεται τους Ολυμπιακούς Αγώνες με μια έκθεση για τα ολυμπιακά ιδεώδη
Μπορούν οι σκύλοι να “μυρίσουν” το PTSD; Ερευνητές απαντούν
Απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες σε όλη τη χώρα για την Πρωτομαγιά | Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ
Λευκός Πύργος: Ο πιο διάσημος πύργος της Ελλάδας (βίντεο)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση