,

25 ισχυρά μαθήματα ζωής της χρονιάς που φεύγει για να τα πάρουμε μαζί στην επόμενη

Καθώς ολοκληρώνεται άλλος ένας κύκλος, είναι χρήσιμο να ρίξεις μια γρήγορη ματιά προς τα πίσω, όχι για να μείνεις εκεί, αλλά ώστε να πάρεις

25 ισχυρά μαθήματα ζωής της χρονιάς που φεύγει για να τα πάρουμε μαζί στην επόμενη

Καθώς ολοκληρώνεται άλλος ένας κύκλος, είναι χρήσιμο να ρίξεις μια γρήγορη ματιά προς τα πίσω, όχι για να μείνεις εκεί, αλλά ώστε να πάρεις μαζί σου στον επόμενο τα εφόδια και μαθήματα που αποκόμισες. Με αυτό το ερέθισμα, ίσως θελήσεις κι εσύ να μοιραστείς τα δικά σου στο συλλογικό.

Αν θέλεις νέα αποτελέσματα, πρέπει να φορτώσεις μερικά νέα προγράμματα στον εσωτερικό υπολογιστή σου, και να απεγκαταστήσεις όσα δεν σου είναι χρήσιμα, καθώς και ιούς που ίσως έχεις κολλήσει. Μιλάμε ασφαλώς για πρίσματα, τρόπους αντίληψης και λειτουργίας, και πεποιθήσεις.

Advertisment

25 ισχυρά μαθήματα ζωής της χρονιάς που φεύγει

1. Όπου κοιτάς, εκεί θα πας. Είναι σημαντικό να έχεις μια ιεραρχία στη ζωή σου. Τι είναι σημαντικό και τι όχι. Αυτό θα προκύψει αυτόματα αν ψάξεις μέσα σου και δεις τελικά ποιος είσαι. Αν βρεις ποιος είσαι, θα καταλάβεις τι πρέπει να κάνεις. Η Ιερή αρχή λοιπόν είναι ο άξονας γύρω από τον οποίο θα τρέξεις το ηλιακό σου έτος, από ηλιοστάσιο σε ηλιοστάσιο, κάνοντας τις αντίστοιχες στάσεις για ανατροφοδότηση.

Σημείωσε: Όταν φτιάξεις την ιεραρχία σου, κάθε επιλογή και απόφαση θα είναι εύκολη και άνευ αμφιβολίας.

2. Γράψ’ τα σε χαρτί. Άλλοι το λένε wish board, άλλοι το λένε vision board. Είναι ένας χώρος που καταθέτεις τις προθέσεις και τα θέλω σου. Οι λόγοι είναι τρεις: πρώτον, καταθέτεις τη σκέψη σου και είναι πιο εύκολο να τη δεις και να την δομήσεις. Δεύτερον, βλέποντάς το καθημερινά σε εμφανές σημείο, λειτουργεί σαν υπενθύμιση και ευθυγράμμιση. Τρίτον, είναι η πρώτη κρυστάλλωση από τη φαντασία στην ύλη, το πρώτο βήμα μετά την σκέψη, υλοποίησης.

Advertisment

Σημείωσε: Αν το έχεις φανταστεί, μπορείς και να το κάνεις.

3. Ό,τι είναι δικό σου και για σένα, θα είναι δικό σου ή κοντά σου. Ό,τι αξίζει για σένα, για όσο αξίζει, μένει. Μην μπερδεύεσαι και μην προσκολλάσαι.

Σημείωσε: Το μόνο που πρέπει να κυνηγάς είναι όνειρα, όχι ανθρώπους.

4. Μάθε την αξία σου. Αυτή η γνώση θα έρθει μόνο από μέσα σου, ή και από έξω σου μόνο από όσους “βλέπουν”. Η αξία σου ορίζεται από εσένα και είναι αδιαπραγμάτευτη.

Σημείωσε: Οι άνθρωποι βλέπουν μόνο ό,τι υπάρχει ήδη μέσα τους.

5. Το σώμα σου είναι το όχημά σου. Αυτό θα σε πάει σε κάθε ταξίδι της ζωής. Φρόντισέ το, γύμνασέ το, διατήρησέ το, θρέψε το σωστά, ξεκούρασέ το και μην αμελείς τις προληπτικές εξετάσεις.

Σημείωσε: Δεν έχει όχημα αντικατάστασης σε πιθανή βλάβη.

6. Φρόντισε το μυαλό και την ψυχή σου. Αν το συνειδητό είναι ο κηπουρός και ο γεωργός, το υποσυνείδητο είναι ένα πάρα πολύ εύφορο έδαφος. Ό,τι σπόρος κι αν πέσει, θα φυτρώσει.

Σημείωσε: Επίλεξε με διάκριση και σοφία τι επιτρέπεις να εισέρχεται μέσα σου.

7. Οι άνθρωποι συνήθως θα σου συμπεριφέρονται όπως συμπεριφέρεσαι στον εαυτό σου. Αν δε σου φέρονται όπως θέλεις ή όπως νομίζεις ότι αξίζεις, γιατί το επιτρέπεις; Ίσως γιατί κάπως έτσι συμπεριφέρεσαι εσύ σε σένα, συνειδητά ή υποσυνείδητα. Να σε φροντίζεις, να σε προστατεύεις, να σε αγαπάς και να σε εξελίσσεις. Όταν το κάνεις αυτό, δε θα έχεις ανάγκη τίποτα έξω από σένα. Κι όταν δεν έχεις ανάγκη τίποτα έξω από σένα, είσαι πλήρης και αυτάρκης.

Σημείωσε: Όταν δεν έχεις ανάγκη για τίποτα έξω από εσένα, τότε θα σου έρθει.

8. Κράτα ό,τι σου είναι ωφέλιμο και χρήσιμο. Δημιούργησε χώρο για νέα πράγματα ενέργειες και εμπειρίες.

Σημείωσε: Αυτό ισχύει και για τους ανθρώπους.

9. Βρες χώρο και χρόνο να ησυχάζεις. Κοίτα και άκου μέσα σου.

Σημείωσε: Η απάντηση βρίσκεται στο ίδιο μέρος όπου γεννήθηκε η Ερώτηση. Τις έχεις όλες μέσα σου, και τις μεν και τις δε.

10. Σταμάτα να κράζεις. Αν δε σου αρέσει κάνε κάτι για αυτό, κάνε εσένα ή και τον κόσμο καλύτερο στο μερίδιο που σου αναλογεί. Άσε τους άλλους να κάνουν αυτό που μπορούν. Θυμήσου την ιστορία με τον ήλιο και τον άνεμο. Είτε μιλάμε για τρόπο συμπεριφοράς, είτε για πίστη, είτε για χορτοφαγία, είτε για οτιδήποτε, αν θέλεις να προσφέρεις απ’ την ψυχή σου, κάνε το με ζεστασιά.

Σημείωσε: Αν θέλεις να μετακινηθείς, μην φεύγεις από κάπου που δε σου κάνει, απλά πήγαινε εκεί που νιώθεις καλά. Ξαναδιάβασε το προηγούμενο.

11. Μη μετανιώνεις για τίποτα. Έκανες ό,τι καλύτερο μπορούσες την κάθε δεδομένη στιγμή. Να σε αποδεχτείς όπως ακριβώς είσαι πριν επιλέξεις να αλλάξεις ότι δεν σε εξυπηρετεί. Τα μόνα λάθη που υπάρχουν είναι τα λάθη που δε μετέτρεψες σε γνώση, σοφία και εμπειρία.

Σημείωσε: Αν δεν είχες κάνει τις όποιες επιλογές σου, δε θα διάβαζες αυτό το κείμενο τώρα, και δε θα είχες τη δυνατότητα να κάνεις τα όνειρα που κάνεις τώρα. Αν απορρίπτεις το παρελθόν, απορρίπτεις εσένα. Αν απορρίπτεις εσένα, απορρίπτεις τις άπειρες πιθανότητες που ξεδιπλώνονται τώρα μπροστά σου.

12. Μερίμνησε για τον κύκλο σου σοφά χωρίς συναισθηματισμούς. Θα έχεις ακούσει την σκέψη πως οι ενέργειες είναι κολλητικές, και πως πιθανότατα θα είσαι στον μέσο όρο των πέντε ανθρώπων με τους οποίους περνάς χρόνο μαζί. Είναι καλό για εσένα να είσαι με ανθρώπους που ανάβουν τη φωτιά σου. Όχι εκείνους που στην σβήνουν είτε με νερό, είτε με χώματα, είτε τραβώντας το οξυγόνο σου.

Σημείωσε: Για τη μέγιστη ροή, χρειάζεσαι μια ισορροπία ανάμεσα σε ανθρώπους που τους εμπνέεις ή βοηθάς, ανθρώπους που περπατάτε μαζί συνειδησιακά, και ανθρώπους που σε εμπνέουν ή σε βοηθούν.

13. Αν το μυαλό δημιουργεί τις σκέψεις, οι σκέψεις φέρνουν το συναίσθημα. Αν το συναίσθημα είναι ο αρχηγός, το σώμα είναι ο υπηρέτης που ανταποκρίνεται. Και φαύλος κύκλος. Τα αρνητικά συναισθήματα και δονήσεις σε βλάπτουν, το σώμα ανταποκρίνεται στις “διαταγές” σου εκκρίνοντας κορτιζόλη, αδρεναλίνη παράγοντας ελεύθερες ρίζες και τοξικότητα. Τα θετικά σου δίνουν ευεξία, χαρά, νεότητα, υγεία και το σώμα πάλι θα ανταποκριθεί εκκρίνοντας ενδορφίνες, σεροτονίνη, ντοπαμίνη και θα ισχυροποιήσει και το ανοσοποιητικό σύστημα καθώς και τις αναπλαστικές λειτουργίες του.

Σημείωσε: Δεν ευθύνεσαι για την αυτόματη και πρώτη σκέψη σου. Όμως είναι στο χέρι σου το τι θα κάνεις με αυτή. Άκου το σώμα σου και συμμάχησε μαζί του.

14. Κοιμήσου καλά. Αν θέλεις το μυαλό και το σώμα να σε υποστηρίζουν, άφησέ τα να ξεκουραστούν και να αναδομηθούν.

Σημείωσε: Έρευνες δείχνουν ότι τέσσερις πέντε ώρες τις καθημερινές και δεκαπέντε το Σαββατοκύριακο δεν ισορροπούν το υπνικό έλλειμμα.

15. Οι πέντε αισθήσεις σου είναι το μέσο, μέσα από το οποίο βιώνεις αυτή την πραγματικότητα. Παρατήρησέ και άμβλυνέ τες με την συνειδητή προσοχή σου. Απόλαυσε την κάθε μία σε κάθε τι.

Σημείωσε: Όταν τις αξιοποιείς σωστά, τότε μπορείς να προχωρήσεις και στις υπόλοιπες.

16. Ποτέ δεν είναι αργά για τίποτα. Μπορείς να γίνεις αυτό που το μέσα σου βαθιά επιθυμεί.

Σημείωσε: Ο χρόνος είναι σχετικός. Ο χρόνος δεν έχει σημασία. Σημασία έχει τι κάνεις με αυτόν.

17. Υπάρχουν τρεις άνθρωποι. Οι θύτες, τα θύματα και οι παρατηρητές. Οι πρώτοι δύο ταυτίζονται. Οι τρίτοι μπορούν να είναι και πρωταγωνιστές (να το ζουν) και παρατηρητές. Οι πρώτοι δύο αντιδρούν, φθονούν, κρίνουν ή ρίχνουν ευθύνες. Μπορεί να βλάπουν ή να απολαμβάνουν τον ρόλο του μάρτυρα και του αδύναμου. Οι τρίτοι βλέπουν τα πάντα ως μάθηση και δρουν ανάλογα. Οι μεν μένουν στάσιμοι παγιδευμένοι στους ρόλους τους, οι δε ανεβαίνουν ορόφους και κάνουν άλματα συνείδησης.

Σημείωσε: Σε συμφέρει να είσαι στη τρίτη κατηγορία.

18. Δε μπορείς να τους ικανοποιήσεις όλους ούτε να αρέσεις σε όλους. Να είσαι ο εαυτός σου κι έτσι γύρω σου θα είναι όσοι αληθινά συντονίζονται με αυτό που είσαι και τις ποιότητες που ακτινοβολείς.

Σημείωσε: Το να είσαι αυθεντικός, σημαίνει να είσαι αληθινός πρώτα απ’ όλα με σένα και σε σένα. Όταν το πετύχεις, δεν υπάρχει κανένας φόβος ή ενοχή. Μόνο αποδοχή και κατανόηση.

19. Διάλεξε μεριά. Δε μπορείς να υπηρετείς δύο αφεντικά, ούτε να περπατάς στη μέση της λεωφόρου για πολύ ακόμα. Τους λύκους προφανώς και θα τους έχεις και τους δύο μέσα σου. Μπορείς όμως να επιλέξεις ποιον θα ταϊζεις περισσότερο.

Σημείωσε: Σε κάποια πράγματα δεν υπάρχει μέση οδός, πάρε θέση.

20. Μερίμνησε για την ισορροπία σου ανάμεσα σε Πνεύμα και Γη.

Σημείωσε: Το δέντρο έχει ρίζες στη γη και παίρνει φως από τον ουρανό, αφού μεγαλώσει στο σκοτάδι. Για την ανάπτυξη προς τον ουρανό, πρέπει να προηγηθεί ανάπτυξη στη γη. Όσο πιο βαθιές οι ρίζες τόσο πιο ψηλά θα φτάσει, αλλιώς θα πέσει. Όσο βαθαίνεις μέσα σου, τόσο πιο κοντά στον ουρανό θα πηγαίνεις.

21. Υπάρχουν τρεις καταστάσεις: Παρελθόν, Παρόν, Μέλλον. Το μόνο που έχεις κατ’ ουσία είναι μια αλυσίδα στιγμών του κάθε τώρα. Η ζωή είναι μια συνεχόμενη επιλογή ανάμεσα σε διασταυρώσεις.

Σημείωσε: Η επιλογή αυτή είναι καθαρά στο χέρι σου. Τα κομμάτια, η δύναμη και η επιλογή σου, ανήκουν όλα σε σένα. Όταν το καταλάβεις, τότε θα μπορέσεις να τα πάρεις όλα πίσω.

22. Η ευγνωμοσύνη κάνει θαύματα. Είσαι μαγνήτης. Ό,τι νιώθεις το προσελκύεις. Ό,τι εκτιμάς το κρατάς ή μένει, αν πραγματικά σου είναι ωφέλιμο.

Σημείωσε: Τα δεδομένα γίνονται ζητούμενα όταν δεν αναγνωρίζεις την αξία τους.

23. Οι λέξεις έχουν δύναμη. Επίλεξέ τες σοφά. Ακόμα κι αν δεν είσαι αυτό ή εκεί που θέλεις, μπορείς να τα καταφέρεις. Η πίστη σου μπορεί να κινήσει και βουνά. Η αμφιβολία σου μπορεί να τα δημιουργήσει. Η μόνη πηγή δυστυχίας από την οποία δεν θα ξεφύγεις, είναι το ανεκμετάλλευτο δυναμικό σου.

Σημείωσε: Γίνε αυτό που είσαι. Οι μόνοι αληθινοί περιορισμοί, είναι αυτοί που βάζεις στον εαυτό σου.

24. Ο συνειδητός φόβος και ο συνειδητός ενθουσιασμός είναι οι δύο πυξίδες σου. Πήγαινε στην κατεύθυνση που σου δείχνουν. Προφανώς δε λέμε να πηδήξεις από κάνα μπαλκόνι, αλλά να σπάσεις την ψυχολογική ζώνη ασφαλείας που σε δένει μακριά από την εξέλιξη σου.

Σημείωσε: Μη μπερδεύεις τον ενθουσιασμό με την παρόρμηση

25. Η δόνηση που βρίσκεσαι, συνειδησιακό επίπεδο, καθορίζει την πραγματικότητά σου. Τα μαθήματα που αρνείσαι να λάβεις, κάθε φορά θα έρχονται ξανά με μεγαλύτερη ένταση. Μην μένεις στο σενάριο, στους ηθοποιούς – καθρέπτες ή στα σκηνικά.

Σημείωσε: Όταν μετατρέψεις το ερώτημα “γιατί μου συμβαίνει πάλι αυτό” στο “τι έχω να μάθω από αυτό”, τότε όλα θα αλλάξουν.

Όταν στη ζυγαριά σου η εξέλιξη και το νέο νικήσουν το βόλεμα και την ασφάλεια, τότε μια νέα ζωή θα σε καλωσορίσει.

Μετέτρεψε ό,τι σε πλήγωσε, απογοήτευσε σε γνώση και συνείδηση. Μη ξεχνάς, αυτό που σπέρνεις, θερίζεις. Ο τρόπος που “ξυπνάς”, καθορίζει την υπόλοιπη μέρα, χρόνο, και ζωή σου. Ξύπνα καλά. Δεν χρειάζεται να φτάσεις στον γκρεμό για να θυμηθείς να πετάς. Όταν το καταλάβεις, θα κερδίσεις χρόνο και θα αποφύγεις πόνο, τον οποίο μερικές φορές ίσως και να χρειάζεσαι.

Μπες σε κάθε νέο κύκλο με χαρά και όμορφη ενέργεια. Η ακτινοβολία που επιλέγεις να εκπέμπεις, επηρεάζει και εσένα, και όλους μας. Ας επηρεαστούμε όλοι θετικά, κι ας μοιραστούμε ό,τι έχουμε με αγάπη. Η γνώση πλέον υπάρχει παντού. Και το πώς πλέον θα την αξιοποιήσουμε, είναι μόνο στο χέρι μας.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

«Πωλητής για μία ώρα»: Οι καλλιτέχνες που στήριξαν το περιοδικό Σχεδία
Ζευγάρι νομάδων μελισσοκόμων ταξιδεύουν τα μελίσσια τους στα σχολεία της βόρειας Ελλάδας
«Απλώς κάντε το»: Η συμβουλή ενός 94χρονου με φυσική κατάσταση εφήβου
Μαθητής λυκείου από την Αλεξανδρούπολη πήρε πλήρη υποτροφία στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια!

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση