Κανένας δεν εκπαιδεύτηκε και δεν προετοιμάστηκε για να γίνει καλός γονιός. Δυστυχώς, ούτε σχετική ειδικότητα υπάρχει στο σχολείο, ούτε ένα εγχειρίδιο με οδηγίες το οποίο να είναι καθολικά αποδεκτό. Φανταστείτε ωστόσο, ότι εάν δεν ξέρουμε τώρα πως είναι να είμαστε γονείς, πόσο περισσότερο δεν ξέραμε πως είναι να είσαι μωρό, όταν γεννηθήκαμε. Μέσα σε αυτή την άγνοια γονείς και παιδιά προσπαθούν να κάνουν το καλύτερο που μπορούν και πολλές φορές διαιωνίζουν τα ίδια πρότυπα συμπεριφοράς από γενιά σε γενιά.
Η γνωστή βρετανίδα ψυχοθεραπεύτρια Philippa Perry, στο βιβλίο «Το βιβλίο που θα ήθελες να είχαν διαβάσει οι γονείς σου (και τα παιδιά σου θα σε ευγνωμονούν που το έκανες)» κάνει μια εξαιρετική ανάλυση για τη σχέση γονιού παιδιού και προτείνει συγκεκριμένες ενέργειες ώστε να ανακόψουμε τα κακώς κείμενα του παρελθόντος και να δημιουργήσουμε πιο υγιείς γενιές στο μέλλον.
Advertisment
Ορίστε, λοιπόν, 4 δώρα που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας
Μην κληρονομείτε στα παιδιά σας όσα κληρονομήσατε από τους δικούς σας γονείς
Εντάξει, οι γονείς σας μπορεί να είχαν πολλά ελαττώματα αλλά στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, έκαναν απλά αυτό που νόμιζαν ότι ήταν καλύτερο σύμφωνα με τις δικές τους προσλαμβάνουσες από τους δικούς τους γονείς. Πιθανόν κάποια από τα ελαττώματά τους να τα έχετε κι εσείς.
Το ζήτημα είναι ότι σήμερα εσείς έχετε πρόσβαση στη γνώση που παλαιότερα δεν ήταν διαθέσιμη.
Οι γονείς σας μπορεί να μην έδειχναν τόση αγάπη, τρυφερότητα ή αποδοχή, όση είχατε ανάγκη. Μπορεί ακόμα να μην ήταν εκδηλωτικοί ή να ήταν πολύ αυταρχικοί. Μπορεί να μην ήταν ιδιαίτερα διαθέσιμοι για εσάς ή να μην έδειχναν τόση κατανόηση όσο θα θέλατε. Μπορείτε να καταγράψετε όλα αυτά που δεν σας άρεσαν από τις συμπεριφορές των γονιών σας. Αφού τις καταγράψετε, συγχωρέστε τους και απλά προσπαθήστε να μην τις αναπαράγετε στα δικά σας παιδιά.
Advertisment
Αυτή η επιλογή είναι κατεξοχήν ένα δώρο για εσάς διότι θα σας οδηγήσει στη δική σας απελευθέρωση και θεραπεία των πληγών του παρελθόντος.
Κάντε τη δική σας ενδοσκόπηση
Τις περισσότερες ελλείψεις των γονιών μας τις κατανοούμε καθώς κάνουμε ενδοσκόπηση στον εαυτό μας. Για να συνειδητοποιήσετε ότι θα θέλατε οι γονείς σας να επιδείκνυαν περισσότερη τρυφερότητα, θα πρέπει να δείτε την έλλειψη αυτή σήμερα. Άρα, για να κατανοήσετε τι δεν θέλετε να μεταφέρετε στις επόμενες γενεές, θα πρέπει να κατανοήσετε ποιο είναι το είδωλο που βλέπετε στον καθρέφτη σας.
Ο άλλος πολύ σημαντικός λόγος που αξίζει να κάνετε ενδοσκόπηση είναι για να παρατηρήσετε και να αντιληφθείτε τις δικές σας συμπεριφορές καθώς και τις αντιδράσεις των άλλων σε αυτές.
Όσο καλύτερα καταλαβαίνετε τον εαυτό σας, τόσο πιο ευτυχισμένοι γίνεστε εσείς, οι σχέσεις σας και φυσικά τα παιδιά σας.
Βελτιώστε τις σχέσεις σας διότι αυτές θα αποτελέσουν πρότυπο για τις σχέσεις των παιδιών σας
Όταν ήμουν μικρή, θυμάμαι τη μητέρα μου να παραπονιέται διαρκώς για τα αδέρφια της. Ότι δεν την είχαν σε υπόληψη, ότι την αδικούσαν κ.λ.π. Μεγαλώνοντας, άρχισα να αποστασιοποιούμαι από τα αδέρφια της μητέρας μου και σταδιακά, άρχισα να τους αντιπαθώ παρόλο που εκείνοι φέρονταν άψογα σε εμένα. Αρκετά χρόνια μετά την ενηλικίωσή μου εντόπισα έναν θυμό μέσα μου ο οποίος υπήρχε στο παρασκήνιο. Η μητέρα μου είχε άριστες σχέσεις με τα αδέρφια της διότι μπορεί να τσακώνονταν ή να λογόφερναν αλλά ως αδέρφια τα ξαναέβρισκαν πάλι. Για εμένα ήταν διαφορετικά.
Αυτοί οι άνθρωποι έβαλαν κατά του πιο αγαπημένου μου προσώπου. Και φυσικά, άκουγα μόνο τη μια πλευρά της ιστορίας, αυτή της μητέρας μου δηλαδή. Αρκετά χρόνια αργότερα, λοιπόν, η μητέρα μου προσπαθούσε να καταλάβει γιατί ήμουν τόσο θυμωμένη με τα αδέρφια της ενώ δεν μου είχαν κάνει τίποτε κακό και χρειάστηκε πραγματικά, να κάνω μια βαθιά ανασκόπηση για να ανακαλύψω την αιτία και να αποκαταστήσω τις σχέσεις μου.
Έτσι, η Philippa Perry, λέει στο βιβλίο της ότι ο τρόπος που συμβιώνουν τα μέλη μιας οικογένειας είναι καθοριστικός για την ανάπτυξη των σχέσεων του παιδιού στο μέλλον. Δεν έχει σημασία η δομή της οικογένειας (μονογονεϊκή π.χ.), σημασία έχει ο τρόπος που συμπεριφερόμαστε στα μέλη του στενού κύκλου του περιβάλλοντος του παιδιού. Και στον στενό κύκλο συμπεριλαμβάνονται ο/η σύντροφος, τα άλλα παιδιά, η δική σας πατρική οικογένεια και η εξ αγχιστείας οικογένεια.
Μια εξαιρετική έρευνα που αναφέρεται στο βιβλίο είναι η εξής:
«Σε μια έρευνα, οι έφηβοι και οι γονείς τους ρωτήθηκαν εάν συμφωνούν ή διαφωνούν με την ακόλουθη δήλωση: «Η αρμονική σχέση μεταξύ των γονέων είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για το μεγάλωμα ευτυχισμένων γονιών. Το 70% των εφήβων συμφώνησε σε σύγκριση με μόλις το 33% των γονιών».
Καταλήγοντας, η βελτίωση των σχέσεων με το περιβάλλον σας είναι ένα από τα καλύτερα δώρα που θα κάνετε στον εαυτό σας και στα παιδιά σας.
Τιμήστε τα συναισθήματά σας
Είναι σημαντικό να γνωρίσετε, να αποδεχθείτε και να εκφράσετε τα συναισθήματά σας. Εάν για παράδειγμα δεν αποδέχεστε τα αρνητικά συναισθήματα και απλά τα καταπιέζετε, τότε θα δώσετε το ίδιο μήνυμα στο παιδί σας, να υπομένει και να καταπιέζει τα συναισθήματά του. Και αυτό έχουμε δει που μας οδήγησε. Ο θυμός, ο φόβος, η θλίψη, η λύπη είναι συναισθήματα που έχουν το δικό τους χώρο στην εμπειρία που αποκαλούμε ζωή. Και είναι απολύτως αποδεκτό, να τα βιώσουμε και να τα εκφράσουμε.
Καθώς ασχολείστε και εκφράζετε τα δικά σας συναισθήματα, θα γίνεστε ολοένα πιο ικανοί να καταλαβαίνετε και τα συναισθήματα του παιδιού σας και να τους δίνετε επίσης, χώρο για ελεύθερη έκφραση. Όπως λέει η συγγραφέας:
«Εάν αντιμετωπίζετε με ευαισθησία τα συναισθήματα του παιδιού σας, το διδάσκετε να έχει μια υγιή σχέση με όσα νιώθει και να εξοικειωθεί με όλη την γκάμα των συναισθημάτων αυτών , από την ακραία οργή και θλίψη, την απλή ικανοποίηση, την αίσθηση ηρεμίας και χαλάρωσης ως και την απόλυτη χαρά και ευγνωμοσύνη».
Τιμώντας λοιπόν τα συναισθήματά σας, τόσο εσείς όσο και το παιδί σας αποκτάτε μεγαλύτερη πληρότητα, δυνατότητα αυτοέκφρασης αλλά και τη δυνατότητα βίωσης περισσότερων εμπειριών.
Ξεκινήστε να κάνετε αυτές τις αλλαγές – δώρα στον εαυτό σας και να θυμάστε ότι όσο πιο ευτυχισμένοι είστε εσείς, τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες να είναι ευτυχισμένο και το παιδί σας. Το βιβλίο που θα ήθελες να είχαν διαβάσει οι γονείς σου (και τα παιδιά θα σε ευγνωμονούν που το έκανες) είναι πολύ πλούσιο σε παραδείγματα και απλές ασκήσεις που μπορούμε να εφαρμόσουμε όλοι.
Κλείνω αυτό το άρθρο με την κορυφαία ατάκα της δημιουργού: «Αυτό το βιβλίο είναι για γονείς που δεν αγαπούν απλώς τα παιδιά τους, αλλά θέλουν και να τα συμπαθούν».
Κατερίνα Τσίλη