Το 2020 μπορεί να μην ήταν η καλύτερη χρονιά για τον άνθρωπο, αλλά μάλλον ήταν η καλύτερη για τη χλωρίδα και την πανίδα, καθώς η μείωση του μαζικού τουρισμού άφησε τη φύση να «αναπνεύσει». Αυτό αποδεικνύεται και από το παράδειγμα της Ζακύνθου.
Σύμφωνα με τον συντονιστή του φορέα Διαχείρισης Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου της Ζακύνθου Λ. Σούρβε, φέτος η αναπαραγωγική δραστηριότητα της θαλάσσιας χελώνας καρέτα καρέτα έσπασε ρεκόρ στο νησί. Μάλιστα, καταγράφηκαν οι περισσότερες φωλιές των τελευταίων 25 χρόνων στις παραλίες της Ζακύνθου.
Advertisment
Αυτό ακριβώς το φαινόμενο εξηγεί και η κα Χαρίκλεια Μινώτου, που είναι υπεύθυνη του προγράμματος Ζακύνθου για την προστασία των χελωνών που διαχειρίζεται το WWF Ελλάδος: «Φέτος δεν υπάρχουν ούτε ξαπλώστρες και ομπρέλες, ούτε μουσική ή φώτα – παράγοντες που διαταράσσουν την καρέτα καρέτα – σε καμία από τις έξι κύριες περιοχές ωοτοκίας».
Οι χελώνες καρέτα- καρέτα χρειάζονται χαμηλό φωτισμό, ησυχία και απομόνωση (μακριά από τους ανθρώπους) για να μπορούν να βγουν στη στεριά και να θάψουν τα αυγά τους βαθιά στην άμμο. Από εκεί και στη συνέχεια, γεννιούνται τα μικρά χελωνάκια, τα οποία πρέπει να βρουν το δρόμο τους ενστικτωδώς προς το πραγματικό τους σπίτι, δηλαδή τη θάλασσα. Η αναπαραγωγή και αυτή η διαδικασία επηρεάζεται έντονα από τον τουρισμού, αφού η περίοδος ωοτοκίας συμπίπτει με τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου ο τουρισμός είναι στα ύψη.
Ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ παρακολουθεί και καταγράφει συστηματικά από το 1983 τις φωλιές στον Κόλπο του Λαγανά και τώρα πια συνεργάζεται και με το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου που δημιουργήθηκε το 1999.
Advertisment
Η θαλάσσια χελώνα συναντάται στον Ατλαντικό, στον Ειρηνικό και στον Ινδικό Ωκεανό, όπως επίσης και στη Μεσόγειο Θάλασσα. Η Ελλάδα αποτελεί την δημοφιλέστερη περιοχή φωλιάσματος σε όλη τη Μεσόγειο και καταγράφονται στη χώρα μας περίπου 3.000 φωλιές κάθε χρόνο. Συνήθως απαντώνται στη Ζάκυνθο και στην Κυπαρισσία.
Πηγή:
Με πληροφορίες από news247.gr και ερτ