,

NASA: Στο γαλαξία μας μπορεί να υπάρχουν περίπου 300 εκατομμύρια κατοικήσιμοι πλανήτες!

Οι άνθρωποι αναρωτιούνται εδώ και χρόνια αν υπάρχουν άλλοι πλανήτες όπως η Γη όπου θα μπορούσε να υπάρχει ζωή. Αυτή η παλιά ερώτηση έρχεται

NASA: Στο γαλαξία μας μπορεί να υπάρχουν περίπου 300 εκατομμύρια κατοικήσιμοι πλανήτες!

Οι άνθρωποι αναρωτιούνται εδώ και χρόνια αν υπάρχουν άλλοι πλανήτες όπως η Γη όπου θα μπορούσε να υπάρχει ζωή. Αυτή η παλιά ερώτηση έρχεται συχνά στην επιφάνεια και τώρα όλο και πιο έντονα καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν ανακαλυφθεί πολλοί εξωπλανήτες. Χάρη σε μια νέα μελέτη, τώρα αποκτήσαμε μεγαλύτερη γνώση ως προς το πόσοι πλανήτες θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τη ζωή, και ο αριθμός μπορεί να σας σοκάρει.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από το αποσυρμένο πια διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler, μια ομάδα ερευνητών υπολόγισε ότι υπάρχουν περίπου 300 εκατομμύρια κατοικήσιμοι πλανήτες μόνο στο γαλαξία μας. Και αρκετοί από αυτούς μπορεί να υπάρχουν ακόμα και στη γειτονιά μας.

Advertisment

Τι κάνει όμως έναν πλανήτη κατοικήσιμο στα μάτια των αστρονόμων; Αρχικά, ο πλανήτης χρειάζεται να είναι βραχώδης και ικανός να έχει νερό σε υγρή μορφή στην επιφάνειά του. Δεύτερον, χρειάζεται να έχει κοντά του ένα αστέρι και μάλιστα στη σωστή θερμοκρασία. Για να είμαστε ακριβείς, αυτά τα αστέρια χρειάζεται να έχουν παρόμοια θερμοκρασία με αυτά του Ήλιου, δηλαδή 810 βαθμούς Κελσίου.

Το ενδιαφέρον είναι ότι υπάρχουν κάποιοι εξωπλανήτες με αυτά τα κριτήρια που βρίσκονται κοντά μας. Για την ακρίβεια, τουλάχιστον 4 βρίσκονται σε απόσταση μέχρι και 30 έτη φωτός από τον Ήλιο μας, με τον κοντινότερο να είναι στα 20 έτη φωτός. Φυσικά, τίποτα δεν είναι απολύτως βέβαιο, αλλά αυτή η έρευνα μας βοηθά να καταλάβουμε ποιοι και πόσοι εξωπλανήτες έχουν τη δυναμική να διαθέτουν τα σωστά «συστατικά» για να φιλοξενήσουν ζωή. Τα αποτελέσματα αναλύθηκαν επί περίπου 4 χρόνια μετά την απόκτησή τους από το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler.

«Το Kepler μας είπε ότι υπάρχουν δισεκατομμύρια πλανήτες, αλλά τώρα γνωρίζουμε ότι ένα αξιοσημείωτο ποσοστό αυτών μπορεί να είναι βραχώδες και κατοικήσιμο», αναφέρει ο κύριος συντάκτης της έρευνας Steven Bryson, ερευνητής της NASA (Ερευνητικό Κέντρο Ames στη Silicon Valley της Καλιφόρνια). «Αν και αυτό δεν αποτελεί τελικό αποτέλεσμα, και το νερό στην επιφάνεια ενός πλανήτη είναι μόνο ένας από τους πολλούς παράγοντες για τη δυνατότητα φιλοξενίας ζωής, είναι εξαιρετικά εκπληκτικό ότι καταφέραμε να υπολογίσουμε ότι αυτοί οι κόσμοι είναι τόσο συνηθισμένοι με μεγάλη ακρίβεια».

Advertisment

Μέχρι το 2018, το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler βρισκόταν σε αποστολή να βρει πόσοι φιλόξενοι πλανήτες υπάρχουν στον γαλαξία μας. Γι’ αυτή την μεγάλη έρευνα, οι πληροφορίες που συνέλεξε συνδυάστηκαν με δεδομένα από μια άλλη αποστολή, τη Gaia του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Σταθμού.

Η αποστολή Gaia παρείχε σημαντικές πληροφορίες για το πόση ενέργεια φτάνει σε έναν πλανήτη από το κοντινό του άστρο. Πιο συγκεκριμένα, λαμβάνοντας υπόψη την ατμόσφαιρα αυτών των πλανητών, βρήκαν ότι περίπου τα μισά άστρα που μοιάζουν με τον Ήλιο μας διαθέτουν βραχώδεις πλανήτες ικανούς να φιλοξενήσουν νερό σε υγρή μορφή στην επιφάνειά τους.

Πριν αρχίζετε να σκέφτεστε ότι σύντομα θα αρχίζουμε να πετάμε προς αυτούς τους «προορισμούς», απαιτείται πολύ περισσότερη έρευνα ώστε να δούμε αν αυτές οι προβλέψεις των ερευνητών είναι τελικά σωστές κι αν ναι, σε ποιο βαθμό. Παρ’ όλα αυτά, πρόκειται για μια σπουδαία ανακάλυψη, ειδικά για όσους προσπαθούν να ανακαλύψουν τα μυστήρια του σύμπαντος.

«Για εμένα, αυτό το αποτέλεσμα είναι ένα παράδειγμα του πόσα πολλά έχουμε καταφέρει να ανακαλύψουμε μόνο με αυτή τη μικρή ματιά που ρίξαμε έξω από το ηλιακό μας σύστημα», δήλωσε ο Bryson. «Αυτό που βλέπουμε είναι ότι ο γαλαξίας μας είναι συναρπαστικός, με εκπληκτικούς κόσμους, και κάποιοι από αυτούς δεν είναι τόσο διαφορετικοί από τον δικό μας».

Πηγή:

mymodernmet.com/habitable-exoplanets

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ινδία: «Πνίγεται» το Νέο Δελχί από την τοξική αιθαλομίχλη - «Άφαντο» το Ταζ Μαχάλ! (βίντεο)
Η επαφή με τη φύση επηρεάζει τις διατροφικές μας συνήθειες
Ασυνήθιστο φαινόμενο: Χιόνισε στην έρημο της Σαουδικής Αραβίας -Δείτε εντυπωσιακές εικόνες και βίντεο Πηγή: iefimerida.gr - Ασυνήθιστο φαινόμενο: Χιόνισε στην έρημο της Σαουδικής Αραβίας -Δείτε εντυπωσιακές εικόνες και βίντεο - iefimerida.gr
Act for Earth: Πώς επιβαρύνεται το περιβάλλον από τη βιομηχανία της μόδας (βίντεο)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση