Η Ιωάννα Λάγκα έκανε μια πολύτιμη πράξη με τεράστια σημασία· έσωσε τη ζωή ενός νεαρού, ο οποίος είναι πια «γιος» της, ακόμα κι αν δεν είναι αυτή που τον γέννησε. Η κα Λάγκα ήταν η μοναδική ανάμεσα σε 30.000.000 ανθρώπους που μπορούσε να σώσει έναν Ιταλό από τη λευχαιμία δίνοντας τα αιμοποιητικά της κύτταρα.
Η ίδια είναι δασκάλα, μεγαλώνει δύο παιδιά, αλλά από το 2017 απέκτησε άλλο ένα, τον «Τζουζέπε», όπως η ίδια τον ονόμασε, ο οποίος σήμερα είναι 25 χρονών. Η ιστορία ξεκινά το 2016, όταν η κόρη ενός παλιού συμμαθητή της διαγνώστηκε με λευχαιμία και έπρεπε να βρεθεί μόσχευμα για να σωθεί. Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Κοζάνης, αφού ενημερώθηκε από την οικογένεια του κοριτσιού, διοργάνωσε την κίνηση για συλλογή δείγματος σάλιου στην περιοχή.
Advertisment
Η ίδια αφηγείται την ιστορία στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:
«Μαθαίνοντας για τη συγκεκριμένη δράση έσπευσα για να δώσω κι εγώ δείγμα σάλιου για να βοηθηθεί η κοπέλα. Δεν μπόρεσα να φανώ χρήσιμη στην κόρη του συμμαθητή μου. Για εκείνη βρέθηκε από κάποιον άλλον μόσχευμα- νομίζω από το εξωτερικό. Αλλά, μετά από ενάμιση χρόνο περίπου, έλαβα ένα τηλεφώνημα από το Κέντρο Ενημέρωσης και προσέλκυσης εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Πανεπιστημίου Πατρών, το ΚΕΔΜΟΠ, που με ενημέρωσαν ότι βρέθηκα μοναδική συμβατή σε ποσοστό 90%, μέσα σε 30.000.000 δείγματα, με έναν νεαρό ασθενή από την Ιταλία. Με ρώτησαν αν δέχομαι να συνεχίσω τη διαδικασία και να δώσω το μόσχευμα, εφόσον οι απαιτούμενες εξετάσεις δείξουν ότι είμαι υγιής. Φυσικά, χωρίς δεύτερη σκέψη και με μεγάλη χαρά και συγκίνηση, έγινε η προετοιμασία και στις 10 Οκτωβρίου 2017 έγινε η λήψη των αιμοποιητικών κυττάρων στο νοσοκομείο Παπανικολάου».
Τα παιδιά της θέλησαν να τη συνοδέψουν στη διαδικασία λήψης, καθώς ήθελαν να βεβαιωθούν ότι δεν θα ήταν επώδυνη ή επικίνδυνη για τη μητέρα τους. Η ίδια περιγράφει εκείνες τις ώρες:
Advertisment
«Τα έβλεπα που κοιτούσαν με περιέργεια τα μηχανήματα που φυγοκέντριζαν το αίμα που έφευγε από το χέρι μου και αφού κρατούσαν μέσα σε σακουλάκι μόνο τα απαραίτητα για τον λήπτη κύτταρα επέστρεφαν τα υπόλοιπα στοιχεία του αίματος από το άλλο χέρι στον οργανισμό μου. Με ρωτούσαν συνέχεια πώς νιώθω, αν πονάω. Ήμουν μια χαρά. Χαρούμενη και συγκινημένη. Ούτε λόγος ότι εκείνη την μέρα θα πήγαιναν στο σχολείο τους. Ήταν πολύ ενθουσιασμένα που η μαμά τους θα έδινε μόσχευμα για να σωθεί μια ανθρώπινη ζωή. Η όλη διαδικασία κράτησε περίπου 2,5 ώρες και κατόπιν επιστρέψαμε με το αυτοκίνητο σπίτι. Αισθανόμουν υπέροχα.
Καμία ζάλη, κανένας πόνος, καμία απολύτως ενόχληση. Ένιωθα ότι ήταν το καλύτερο δώρο που μου έκανε ο Θεός, να βοηθήσω ένα νέο παιδί να ξαναχαμογελάσει γεμάτο υγεία. Όλοι μού έλεγαν συγχαρητήρια για την πράξη μου. Για μένα, όμως, ο μεγάλος ήρωας είναι ο νεαρός λήπτης. Εγώ τον βάφτισα “Τζουζέπε”. Δεν γνωρίζω το όνομά του, ούτε κάτι γι αυτόν. Αυτός είναι που έδωσε τη μάχη και βγήκε νικητής. Αυτός πέρασε ώρες αγωνίας και παρακαλούσε το Θεό να δεχτεί το μόσχευμα ο οργανισμός του, ώστε να αρχίσει να δουλεύει και να τον κάνει ξανά υγιή και δυνατό. Αυτό που έκανα εγώ ήταν το εύκολο κομμάτι του θέματος και τελείωσε μέσα σε λίγες ώρες. Εκείνος έπρεπε να είναι δυνατός και να υπερβεί τα εμπόδια που θα παρουσιάζονταν σε όλη τη διάρκεια της θεραπείας που θα ακολουθούσε. Και τα κατάφερε!».
Ήταν τον Απρίλη του 2018 που η κα Λάγκα έλαβε το πρώτο τηλεφώνημα από το ΚΕΔΜΟΠ, το οποίο την ενημέρωνε ότι ο λήπτης του μοσχεύματος βρισκόταν εν ζωή. Δεν της δόθηκαν άλλες λεπτομέρειες. Τον επόμενο χρόνο έλαβε και το δεύτερο τηλεφώνημα που την διαβεβαίωνε ότι ο λήπτης συνέχιζε να είναι εν ζωή. Όμως τον Απρίλη του 2020 δεν έλαβε κάποια ενημέρωση. Η πανδημία, η οποία έδειξε το άγριο πρόσωπό της και στην Ιταλία δυσχέραιναν τις διαδικασίες ενημέρωσης και όχι μόνο.
Ευτυχώς όμως η κα Λάγκα έλαβε πριν από λίγες μέρες το τρίτο και καλύτερο τηλεφώνημα, καθώς πλέον ο λήπτης του μοσχεύματος είναι υγιής. Η ίδια περιγράφει τα συναισθήματά της:
«…Απερίγραπτη η χαρά μου! Επιτέλους μέσα στον εγκλεισμό και ένα χαρούμενο νέο! Αρκετή μαυρίλα υπήρχε στη ζωή μας με όσα συμβαίνουν γύρω μας. Ο “Τζουζέπε” μου τα κατάφερε! Είναι καλά και ίσως σύντομα να συναντηθούμε. Το εύχομαι. Είναι για μένα το τρίτο μου παιδί. Αυτό που δεν γέννησα αλλά το βοήθησα να ξαναγεννηθεί! Αν μού δινόταν ξανά η ευκαιρία, σίγουρα θα το ξαναέκανα. Χωρίς κανέναν ενδοιασμό. Νιώθεις ότι με την πράξη αυτή γίνεσαι ΑΝΘΡΩΠΟΣ. Δεν μετριέται με χρήματα. Μόνο με συναισθήματα. Κι εγώ νιώθω πλούσια!».
Η Ιωάννα Λάγκα μοιράζεται αυτή την ιστορία γιατί θέλει να μας προτρέψει όλους να ενημερωθούμε για τη δωρεά αιμοποιητικών κυττάρων και να πάρουμε την απόφαση να γίνουμε εθελοντές δωρητές μυελού των οστών. Η ίδια κλείνει λέγοντας:
«Ο καθένας μας, από τη στιγμή που ενηλικιώνεται και είναι υγιής, μπορεί να γίνει εθελοντής δότης μυελού των οστών. Το δείγμα σάλιου που παίρνεται με μια μπατονέτα είναι αρκετό για να γίνουν τα απαραίτητα τεστ, να καταγραφεί το δείγμα, και να μπει στην παγκόσμια δεξαμενή δειγμάτων. Από εκεί και πέρα, αν γίνει ταυτοποίηση με κάποιον λήπτη σού τηλεφωνούν και ξεκινά η διαδικασία. Εύχομαι πραγματικά, όσοι δεν ξέρουν για τη δωρεά αιμοποιητικών κυττάρων να ενημερωθούν και να πάρουν την απόφαση να γίνουν εθελοντές δωρητές μυελού των οστών. Δεν υπάρχει καμία παρενέργεια, απεναντίας η χαρά και η ευτυχία που νιώθεις, όταν γίνεσαι τόσο χρήσιμος σε κάποιον που κινδυνεύει να χάσει τη ζωή του, δίνει και σε σένα δύναμη να αντιμετωπίσεις όποια δυσκολία στη ζωή».
Με πληροφορίες από news247.gr