Η απώλεια μιας πολύτιμης φιλίας μπορεί να μας καταρρακώσει. Είτε είναι μια σταδιακή απομάκρυνση από έναν παιδικό φίλο, απότομη απόσταση λόγω μιας μεγάλης διαφωνίας είτε μια από τις πολλές σχέσεις που ψυχράνθηκαν λόγω των συνθηκών της πανδημίας, το κόστος είναι μεγάλο. Όμως, τέτοιοι χωρισμοί θα συμβαίνουν σε όλη την πορεία της ζωής μας και χρειάζεται να μάθουμε πώς να τους διαχειριζόμαστε με υγιείς τρόπους.
Το σημαντικότερο πράγμα που χρειάζεται να κάνουμε είναι να αποδεχτούμε και να κανονικοποιήσουμε το γεγονός ότι ορισμένες φορές οι φιλίες τελειώνουν και ότι αυτό μπορεί μάλιστα να είναι και υγιές σε αρκετές περιπτώσεις. Ωστόσο, δεν έχουμε διδαχθεί να «κουβαλάμε» αυτή την προσδοκία στις φιλίες μας.
Advertisment
Δεν σκεφτόμαστε για τους φίλους μας όπως για τους ερωτικούς μας συντρόφους. Για τους τελευταίους συχνά λέμε «μακάρι να λειτουργήσει», αλλά για τις φιλίες υποθέτουμε ότι θα υπάρχουν για πάντα. Και επειδή δεν βιώνουμε την απώλεια μιας φιλίας ως ένα φυσιολογικό γεγονός, νομίζουμε ότι κάτι συμβαίνει με εμάς προσωπικά και συχνά ντρεπόμαστε: «Αν μια φιλία υποθέσουμε ότι είναι εύκολη και η δική μου τελείωσε, τι λάθος κάνω;»
Όμως, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Οι φιλίες, όπως και κάθε σχέση, ορισμένες φορές κάνουν τον κύκλο τους. Σε άρθρο της στο Ted, η Kristen Newton, ειδική στις διαπροσωπικές σχέσεις, αναφέρει ορισμένες σκέψεις, οι οποίες μπορούν να μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε μια φιλία που έληξε.
Πώς να ξεπεράσουμε με υγιή τρόπο το τέλος μιας φιλίας
1. Δίνουμε χώρο στον εαυτό μας πενθήσει την απώλεια
Η αφετηρία αυτή είναι πολύ βασική. Χρειάζεται να είμαστε ειλικρινείς με τους άλλους ανθρώπους στη ζωή μας για το τι μας συμβαίνει. Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε την ίδια γλώσσα και αυτοφροντίδα που θα χρησιμοποιούσατε σε ένα χωρισμό από ερωτική σχέση.
Advertisment
Το πένθος εδώ έχει παρόμοιες αποχρώσεις. Οι φιλίες είναι το ίδιο σημαντικές, ίσως και περισσότερο. Επομένως, και πάλι νιώθουμε έντονο πόνο. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να αφήσουμε τον εαυτό μας να νιώσει τα δυσάρεστα συναισθήματα.
2. Βάζουμε τελεία, αν μπορούμε
Σε μια ερωτική σχέση, συνήθως υπάρχει η συζήτηση του χωρισμού και έτσι γνωρίζουμε πότε μπαίνει το τέλος. Όμως, η αρχή και το τέλος μιας φιλίας είναι πιο θολά και έτσι δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε πότε ακριβώς είναι το τέλος. Η Newton προτείνει να «διαγνώσουμε» περίπου το πού βρισκόμαστε μέσα από πολλές ερωτήσεις. Τι συνέβη ακριβώς; Πώς μας επηρεάζει;
Στη συνέχεια, προσπαθούμε να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα με τον φίλο μας. Αν η φιλία τελειώνει με άσχημο τρόπο, αυτό ίσως να σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει τελευταία πολιτισμένη συζήτηση. Ωστόσο και πάλι με κάποιο τρόπο είναι καλύτερο να βάλουμε μια τελεία που θα μας βοηθήσει να προχωρήσουμε.
3. Αξιολογούμε την υγεία και τα όρια των άλλων φιλιών
Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες που αναδύονται μετά το τέλος μιας φιλίας μπορεί να είναι το πώς θα επηρεάσει την ευρύτερη παρέα μας. Εμπιστευτείτε τις άλλες σας συνδέσεις και μην προσπαθήσετε να κρύψετε τι συμβαίνει. Αν αντιλαμβάνεστε ότι η παρέα «σπάει», η συνταγή χαλάει και εσείς χάνετε κι άλλους φίλους, τότε θα νιώσετε ακόμα χειρότερα. Όμως, αν αυτό συμβεί, τότε σημαίνει ότι και εκείνες οι φιλίες δεν ήταν εξαρχής και τόσο υγιείς και δεν έχουν τα θεμέλια να σας στηρίξουν.
Ένα μεγάλο μέρος της διαδικασίας διατήρησης υγιών ορίων είναι η συνειδητοποίηση ότι είναι φυσιολογικό να έχουμε διαφορετικά επίπεδα σύνδεσης ο ένας με τον άλλο εντός μιας ομάδας. Αν νιώθετε, λοιπόν, ανασφάλεια, είναι πιο ανακουφιστικό να μιλήσετε στους φίλους και φίλες σας ώστε να αντιληφθείτε με ποιους/ποιες οι βάσεις είναι σταθερές.
4. Πάντα αξίζουμε τη φιλία
Δεν είναι πάντα εύκολο να γνωρίζουμε νέους ανθρώπους, ειδικά όσο μεγαλώνουμε, αλλά είναι σημαντικό να μην επιτρέψουμε μια απώλεια να μας αποθαρρύνει ή να μας κάνει να νιώσουμε ότι δεν αξίζουμε τη φιλία. Συχνά, χάνουμε την αίσθηση του ανήκειν και η αποδοχή γίνεται ένα επώδυνο κομμάτι. Όμως, αυτό σχετίζεται και πάλι με το κατά πόσο έχουμε κανονικοποιήσει ή ενοχοποιήσει το τέλος μιας φιλίας. Η απώλεια ενός φίλου δεν σχετίζεται με την προσωπική μας αξία και αυτό χρειάζεται να το υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας κατά τη διάρκεια αυτών των δύσκολων στιγμών.
Πηγή:
ideas.ted.com/how-to-get-over-a-friendship-breakup