Σε μια νέα μελέτη, ερευνητές καθιστούν σαφείς τις επιπτώσεις του περιβάλλοντος στον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Cardiovascular Research, προτείνει επίσης στρατηγικές μετριασμού που θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση της παγκόσμιας επιβάρυνσης από τις καρδιαγγειακές παθήσεις.
Σχετικά με τις καρδιαγγειακές παθήσεις
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, κοστίζοντας τη ζωή σε περίπου 17,9 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο. Οι καρδιαγγειακές παθήσεις επηρεάζουν τα αιμοφόρα αγγεία και την καρδιά. Αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου, τα οποία ευθύνονται για 4 στους 5 θανάτους που οφείλονται σε καρδιαγγειακά νοσήματα.
Advertisment
Ο ΠΟΥ σημειώνει ότι ένα άτομο έχει περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξει καρδιαγγειακά νοσήματα εάν: καπνίζει, δεν είναι σωματικά δραστήριος, ακολουθεί διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και χαμηλή σε φρούτα και λαχανικά και πίνει πολύ αλκοόλ. Αυτές οι συμπεριφορές μπορεί να οδηγήσουν σε υπέρταση, υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, υπερβολικό βάρος και παχυσαρκία. Με τη σειρά τους, αυτές οι καταστάσεις μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής καρδιαγγειακής νόσου.
Ένας βασικός τρόπος μείωσης του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων είναι η αντιστροφή ή η μείωση αυτών των παραγόντων κινδύνου. Ωστόσο, οι ερευνητές συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο τον ρόλο που διαδραματίζουν και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες στον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Ποιοι περιβαλλοντικοί παράγοντες επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς
Σύμφωνα με επιστημονικό κείμενο του Medicalnewstoday, το 70-80% των καρδιαγγειακών παθήσεων και του διαβήτη οφείλεται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, επομένως μπορούμε να μειώσουμε σημαντικά τον κίνδυνο αυτών των ασθενειών, αν εντοπίσουμε και κατανοήσουμε τους περιβαλλοντικούς παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτές. Παραδοσιακά, έχουμε επικεντρωθεί στη μείωση των παραγόντων κινδύνου μέσω της τροποποίησης της συμπεριφοράς και των αλλαγών στον τρόπο ζωής, αλλά αυτές οι προσεγγίσεις έχουν περιορισμένη αποτελεσματικότητα.
Advertisment
Επιπλέον, τα άτομα από μόνα τους δεν μπορούν εύκολα να αποφύγουν την έκθεση σε πολλούς περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, ο θόρυβος και το αστικό περιβάλλον. Επομένως, απαιτείται μεγαλύτερη κοινωνική προσπάθεια για τον μετριασμό των περιβαλλοντικών κινδύνων.
Η έρευνα σχετικά με τις περιβαλλοντικές αιτίες των ασθενειών θα μπορούσε έτσι να βοηθήσει στον αναπροσανατολισμό και την εστίαση των προσπαθειών πρόληψης και να τις καταστήσει πιο αποτελεσματικές. Με αφορμή αυτή τη συζήτηση, ο καθηγητής Munzel και οι συνεργάτες του πραγματοποίησαν μια ανασκόπηση των υφιστάμενων στοιχείων.
Οι ερευνητές εξηγούν ότι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες αυξάνουν συνήθως τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων μέσω της αύξησης της ενεργοποίησης των ορμονών του στρες, του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής. Ο καθηγητής Munzel και ο συν-συγγραφέας της μελέτης καθηγητής Andreas Daiber, επικεφαλής της μοριακής καρδιολογίας στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο του Mainz, έχουν καταδείξει προηγουμένως αυτές τις συνδέσεις. Οι ερευνητές εντόπισαν τέσσερις βασικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες που συμβάλλουν στις καρδιαγγειακές παθήσεις.
Η ηχορύπανση
Ο πρώτος περιβαλλοντικός παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου είναι η ηχορύπανση. Οι ερευνητές επισημαίνουν μια ολοκληρωμένη μετα-ανάλυση που καταδεικνύει ότι για κάθε 10 ντεσιμπέλ αυξημένου οδικού θορύβου, ο κίνδυνος εμφάνισης ισχαιμικής καρδιοπάθειας αυξάνεται κατά 1,08 φορές. Για τους ερευνητές, η ανάπτυξη τεχνολογιών για τη μείωση της ηχορύπανσης και τη βελτίωση της διαχείρισης της κυκλοφορίας μπορεί να συμβάλει στον μετριασμό αυτών των επιπτώσεων.
Ατμοσφαιρική ρύπανση
Ο δεύτερος βασικός περιβαλλοντικός παράγοντας κινδύνου είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση. Οι ερευνητές επισημαίνουν προηγούμενες έρευνες που είχαν πραγματοποιήσει ορισμένοι από αυτούς. Διαπίστωσαν ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν περίπου 592.000 επιπλέον θάνατοι κάθε χρόνο λόγω της ρύπανσης από μικροσωματίδια και όζον. Περίπου το 41% αυτών των θανάτων οφείλεται σε ισχαιμική καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ένας βασικός τρόπος για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι η μείωση των νομικά επιτρεπόμενων επιπέδων εκπομπών.
Φωτορύπανση
Ο τρίτος βασικός περιβαλλοντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα είναι η φωτορύπανση σε εξωτερικούς χώρους. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η φωτορύπανση μπορεί να διαταράξει τους κιρκάδιους ρυθμούς, οι οποίοι μπορούν, με τη σειρά τους, να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Οι ερευνητές προτείνουν να απενεργοποιείται ο νυχτερινός φωτισμός όποτε και όπου δεν είναι απαραίτητος.
Κλιματική αλλαγή
Τέλος, οι ερευνητές επισημαίνουν την επίδραση που μπορεί να έχει η κλιματική αλλαγή και η υπερθέρμανση του πλανήτη στον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Για παράδειγμα, επισημαίνουν ότι οι αυξημένες παγκόσμιες θερμοκρασίες αυξάνουν την πιθανότητα πυρκαγιών, οι οποίες συμβάλλουν στην ατμοσφαιρική ρύπανση.
Επιπλέον, ο καθηγητής Munzel και οι συνεργάτες του περιγράφουν έρευνες που υποδηλώνουν ότι τόσο οι υψηλές όσο και οι χαμηλές θερμοκρασίες λόγω της κλιματικής αλλαγής μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα.
Οι συντάκτες της ανασκόπησης πιστεύουν ότι η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και η θέσπιση προστίμων για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μπορεί να συμβάλει στον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Η ιατρική κοινότητα και οι ερευνητές στον τομέα της δημόσιας υγείας πρέπει να εντοπίσουν τους σημαντικότερους περιβαλλοντικούς παράγοντες και στη συνέχεια να παράσχουν σαφείς, εφαρμόσιμες προσεγγίσεις στις κυβερνήσεις. Και οι πολεοδόμοι χρειάζεται να εφαρμόσουν στρατηγικές βασισμένες σε στοιχεία για τη μείωση των περιβαλλοντικών κινδύνων.
Πηγή:
www.medicalnewstoday.com/articles/environmental-factors-significant-contributor-to-heart-disease