, ,

Πώς να αποκοιμηθούμε ξανά μετά από μια ανεπιθύμητη νυχτερινή αφύπνιση

Ειδικός σε ζητήματα συμπεριφοράς ύπνου δίνει κάποιες ασυνήθιστες ιδέες για να αντιμετωπίσουμε ένα συχνό φαινόμενο.

Πώς να αποκοιμηθούμε ξανά μετά από μια ανεπιθύμητη νυχτερινή αφύπνιση

Όλοι λίγο πολύ έχουμε βρεθεί σε αυτή τη θέση: Ξυπνάμε στη μέση της νύχτας και ό,τι και να κάνουμε, δεν μπορούμε να ξανακοιμηθούμε. Έχουμε μετρήσει αρκετά πρόβατα για να γεμίσουμε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου και, παρόλα αυτά, στριφογυρίζουμε μέσα στα σκεπάσματα.

Αντί να μένετε ακίνητοι – ή ακόμα χειρότερα, να αρπάζετε το τηλέφωνό σας και να κάνετε scrolling στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης- προτείνουμε να πάρετε μια βαθιά ανάσα και να δοκιμάσετε τις παρακάτω συμβουλές από την ειδική στη συμπεριφορά ύπνου Shelby Harris, η οποία μίλησε σε άρθρο του mindbodygreen για το πώς να αποκοιμηθούμε ξανά μετά από νυχτερινή αφύπνιση.

Advertisment

Πώς να αποκοιμηθούμε ξανά μετά από μια νυχτερινή αφύπνιση

Πρώτο βήμα: Αποφεύγουμε να δούμε την ώρα, ειδικά στο κινητό μας τηλέφωνο. Κι αυτό γιατί όχι μόνο μπορεί αυτή η έκθεση στο μπλε φως να μας κρατήσει ξύπνιους για περισσότερο χρόνο, αλλά ανάλογα με το πόσο αργά είναι, μπορεί να αρχίσουμε να νιώθουμε απογοητευμένοι που δεν έχουμε κοιμηθεί αρκετά – πράγμα που φυσικά αυξάνει το άγχος.

Αντίθετα, συνιστά να σηκωνόμαστε από το κρεβάτι: «Αν αρχίσετε να απογοητεύεστε ή ο εγκέφαλός σας ενεργοποιείται, σηκωθείτε, πηγαίνετε να καθίσετε κάπου και κάντε κάτι ήρεμο και χαλαρωτικό», λέει. (Όπως το διάβασμα, για παράδειγμα.) Μην έχετε μαζί το κινητό σας τηλέφωνο, καθώς το μπλε φως δεν σας κάνει καλό – αλλά μπορείτε να ανάψετε ένα αμυδρό φως ενώ ασχολείστε με αυτή την ήρεμη δραστηριότητα.

Εδώ είναι το θέμα, όμως: Η ίδια η δραστηριότητα μπορεί να μην μας προκαλεί νύστα. Εντούτοις, άλλος είναι ο σκοπός αυτής της συμβουλής. Μπορεί να νομίζετε ότι ο σκοπός της δραστηριότητας είναι να σας νανουρίσει, αλλά αυτό είναι στην πραγματικότητα μια παρεξήγηση. «Το νόημα του να σηκωνόμαστε από το κρεβάτι είναι για να μην μάθουμε στον εαυτό μας ότι το κρεβάτι είναι ένα μέρος για να στριφογυρίζουμε», εξηγεί η Harris.

Advertisment

Διαβάστε: Όσο περισσότερο ξαπλώνετε στο κρεβάτι προσπαθώντας να αναγκάσετε τον εαυτό σας να νιώσει υπνηλία, τόσο περισσότερο το μυαλό σας μπορεί να συνδέσει το κρεβάτι με αυτή την έλλειψη ξεκούρασης. «Το κρεβάτι γίνεται περισσότερο αυτό παρά ο πραγματικός ύπνος», προσθέτει η Harris. «Οπότε, το να κάθεστε στον καναπέ και να διαβάζετε είναι υπέροχο, αλλά μην προσπαθείτε να πιέσετε τον εαυτός σας να νυστάξει. Το χρησιμοποιείτε απλώς ως προσωρινή κατάσταση και στη συνέχεια επιστρέφετε στο κρεβάτι μόνο όταν νυστάζετε ξανά».

Πώς να αποφύγουμε τις νυχτερινές αφυπνίσεις

Αν ξυπνάμε στη μέση της νύχτας, το να σηκωθούμε από το κρεβάτι μπορεί να αποδώσει μακροπρόθεσμα, αλλά η Harris έχει ορισμένες στρατηγικές για να αποφύγουμε εξ αρχής αυτές τις αφυπνίσεις στη μέση της νύχτας. Μία από αυτές τις στρατηγικές; Το να πέφτουμε για ύπνο αργότερα. Είναι περίεργο, αλλά αν έχουμε πρόβλημα με τον ύπνο ή ακόμα και με το πρωινό ξύπνημα, μπορεί να βοηθήσει το να πέφτουμε στο κρεβάτι λίγο αργότερα.

Είναι η ίδια λογική με την παραπάνω: Αν δεν αισθάνεστε υπνηλία, το να ξαπλώνετε στο κρεβάτι και να προσπαθείτε να την επιβάλλετε μπορεί στην πραγματικότητα να κάνει τα πράγματα χειρότερα. Είναι καλύτερα, λοιπόν, σε τέτοιες περιπτώσεις να ξαπλώνουμε αφού νιώσουμε νύστα. Όχι μόνο πιθανότατα θα μπορέσουμε να κοιμηθούμε πιο γρήγορα, αλλά οι πιθανότητες είναι ότι θα έχουμε και λιγότερες αφυπνίσεις. Και αν χρειάζεστε λίγη επιπλέον υποστήριξη για να νιώσετε τα μάτια σας βαριά, οι ειδικοί έχουν μερικά αγαπημένα φυσικά βοηθήματα ύπνου και ρουτίνες ύπνου για να δοκιμάσετε καθώς χαλαρώνετε.

Πηγή:

www.mindbodygreen.com/articles/how-to-fall-back-asleep-after-2-m-wake-up

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μικροβίωμα εντέρου: Πώς επηρεάζει τη συμπεριφορά μας
Αιμορροΐδες: Γαστρεντερολόγος δίνει 5 σωτήρια tips που ανακουφίζουν | Οι συνήθειες που πρέπει να «κόψετε»
Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα
Επιστήμονες εντόπισαν γονίδιο που προστατεύει τον εγκέφαλο από το Αλτσχάιμερ

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση