Επιτέλους, μια έρευνα που μπορούμε όλοι να χρησιμοποιήσουμε άμεσα – ειδικά αν είστε επιρρεπείς στο να σας τσιμπούν τα κουνούπια περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον γύρω σας. Μπορεί να εξαρτάται από το τι φοράτε.
Νέα έρευνα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον δείχνει ότι ένα είδος κοινού κουνουπιού πετά προς συγκεκριμένα χρώματα, ενώ αγνοεί τις πιο δροσερές αποχρώσεις του πράσινου, του μοβ, του μπλε και του λευκού.
Advertisment
Στο άλλο άκρο του χρωματικού φάσματος, το ανθρώπινο δέρμα εκπέμπει ένα ισχυρό κόκκινο-πορτοκαλί σήμα για τα κουνούπια – και αυτά είναι δύο από τα χρώματα που προσελκύουν τα έντομα.
«Τα κουνούπια φαίνεται να χρησιμοποιούν τις οσμές για να διακρίνουν τι είναι κοντά, όπως ένας ξενιστής για να τσιμπήσουν», δήλωσε ο Jeffrey Riffell, καθηγητής βιολογίας του UW. «Όταν μυρίζουν συγκεκριμένες ενώσεις, όπως το CO2 από την αναπνοή μας, αυτή η μυρωδιά διεγείρει τα μάτια να ανιχνεύσουν συγκεκριμένα χρώματα και άλλα οπτικά μοτίβα… και να κατευθυνθούν προς αυτά».
«Συνήθιζα να λέω ότι υπάρχουν τρία σημαντικά στοιχεία που προσελκύουν τα κουνούπια: η αναπνοή σας, ο ιδρώτας σας και η θερμοκρασία του δέρματός σας», δήλωσε ο Riffell, ο οποίος είναι ο κύριος συγγραφέας της εργασίας.
Advertisment
«Σε αυτή τη μελέτη, βρήκαμε ένα τέταρτο: το κόκκινο χρώμα, το οποίο δεν μπορεί να βρεθεί μόνο στα ρούχα σας, αλλά βρίσκεται και στο δέρμα όλων μας. Η απόχρωση του δέρματός σας δεν έχει σημασία, όλοι εκπέμπουμε μια ισχυρή κόκκινη υπογραφή. Το να φοράτε ρούχα που δεν έχουν αυτά τα χρώματα, θα μπορούσε να είναι ένας άλλος τρόπος για να αποτρέψετε το τσίμπημα ενός κουνουπιού».
Οι ερευνητές παρακολούθησαν μεμονωμένα κουνούπια μέσα σε δοκιμαστικούς θαλάμους όπου ψέκασαν συγκεκριμένες οσμές και παρουσίασαν διαφορετικούς τύπους οπτικών μοτίβων – όπως μια χρωματιστή κουκκίδα, ανθρώπινα χέρια ή χέρια με γάντια.
Κρατάμε τα μαύρα ρούχα για το χειμώνα
Χωρίς κανένα ερέθισμα οσμής, τα κουνούπια αγνόησαν σε μεγάλο βαθμό μια κουκίδα στο κάτω μέρος του θαλάμου, ανεξάρτητα από το χρώμα. Μετά από έναν ψεκασμό CO2 στο θάλαμο, τα κουνούπια συνέχισαν να αγνοούν την κουκίδα αν είχε πράσινο, μπλε ή μοβ χρώμα. Αν όμως η κουκίδα ήταν κόκκινη, πορτοκαλί ή μαύρη, τα κουνούπια πετούσαν προς αυτήν.
Παραδόξως, το χρώμα μεταξύ του πράσινου και του μπλε στο φάσμα – το κυανό – ήταν επίσης ελκυστικό για αυτό.
Οι άνθρωποι δεν μπορούν να μυρίσουν το CO2 (το οποίο εκπνέουμε με κάθε αναπνοή), αλλά τα κουνούπια μπορούν. Προηγούμενες έρευνες της ομάδας του Riffell και άλλων ομάδων έδειξαν ότι η μυρωδιά του CO2 αυξάνει το επίπεδο δραστηριότητας των θηλυκών κουνουπιών – και αρχίζουν να ψάχνουν το χώρο γύρω τους, πιθανώς για ξενιστή. Τα πειράματα με τις χρωματιστές κουκίδες αποκάλυψαν ότι μετά τη μυρωδιά του CO2, τα μάτια αυτών των κουνουπιών προτιμούν ορισμένα μήκη κύματος στο οπτικό φάσμα.
Είναι παρόμοιο με αυτό που μπορεί να συμβαίνει όταν οι άνθρωποι μυρίζουν κάτι καλό. «Φανταστείτε ότι βρίσκεστε σε ένα πεζοδρόμιο και μυρίζετε φύλλο πίτας και κανέλα», δήλωσε ο Riffell. «Αυτό είναι πιθανότατα ένα σημάδι ότι υπάρχει ένας φούρνος κοντά, και ίσως αρχίσετε να ψάχνετε γύρω σας γι’ αυτό. Εδώ, αρχίσαμε να μαθαίνουμε ποια οπτικά στοιχεία αναζητούν τα κουνούπια αφού μυρίσουν τη δική τους εκδοχή ενός φούρνου».
Οι περισσότεροι άνθρωποι βλέπουμε διαφορετικά μήκη κύματος του φωτός ως διακριτά χρώματα: τα 650 νανόμετρα εμφανίζονται ως κόκκινο – τα 450 νανόμετρα εμφανίζονται ως μπλε. Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν αν τα κουνούπια αντιλαμβάνονται τα χρώματα με τον ίδιο τρόπο που αντιλαμβάνονται τα μάτια μας.
Αλλά τα περισσότερα από τα χρώματα που προτιμούν τα κουνούπια μετά την οσμή του CO2 – πορτοκαλί, κόκκινο και μαύρο – αντιστοιχούν σε μεγαλύτερα μήκη κύματος του φωτός. Το ανθρώπινο δέρμα, ανεξάρτητα από τη χρώση, εκπέμπει επίσης ένα σήμα μεγάλου μήκους κύματος στην περιοχή του κόκκινου-πορτοκαλί.
Όταν η ομάδα του Riffell επανέλαβε τα πειράματα στο θάλαμο με κάρτες χρώματος ανθρώπινου δέρματος – ή με το γυμνό χέρι ενός ερευνητή – τα κουνούπια πέταξαν και πάλι προς το οπτικό ερέθισμα μόνο μετά τον ψεκασμό CO2 στο θάλαμο. Εάν οι ερευνητές χρησιμοποιούσαν φίλτρα για την απομάκρυνση των σημάτων μεγάλου μήκους κύματος ή έβαζαν τον ερευνητή να φορά γάντι πράσινου χρώματος, τότε τα κουνούπια σε θάλαμο με CO2 δεν πετούσαν πλέον προς το ερέθισμα.
Ο Riffell λέει ότι γνωρίζοντας ποια χρώματα προσελκύουν πεινασμένα κουνούπια και ποια όχι, μπορεί επίσης να βοηθήσει στο σχεδιασμό καλύτερων απωθητικών, παγίδων και άλλων μεθόδων για να κρατηθούν τα κουνούπια μακριά.
Η εργασία, που δημοσιεύθηκε στις 4 Φεβρουαρίου στο Nature Communications, περιγράφει πώς η ομάδα χρησιμοποίησε θηλυκά κουνούπια κίτρινου πυρετού, Aedes aegypti, τα οποία είναι κοινά σε τροπικές, υποτροπικές και εύκρατες περιοχές σε όλο τον κόσμο και μπορούν να μεταδώσουν τον δάγκειο πυρετό, τον κίτρινο πυρετό, το chikungunya και τον Ζίκα. Όπως όλα τα είδη κουνουπιών, μόνο τα θηλυκά πίνουν αίμα.
Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί αν άλλα είδη κουνουπιών μπορεί να έχουν διαφορετικές χρωματικές προτιμήσεις, με βάση τον προτιμώμενο ξενιστή τους. Αλλά αυτά τα νέα ευρήματα προσθέτουν ένα νέο επίπεδο στον έλεγχο των κουνουπιών: το χρώμα.
Πηγή:
www.goodnewsnetwork.org/avoid-mosquito-bites-by-ditching-these-colors-of-clothing-in-summer