,

Τα σκαλοπάτια του παρελθόντος οδηγούν στο μέλλον

Με τη νέα χρονιά ένα καινούργιο κεφάλαιο στο βιβλίο της ζωής μας πρόκειται να ξεκινήσει. Πριν αρχίσουμε να γεμίζουμε τις άδειες του σελίδες, καλό

Τα σκαλοπάτια του παρελθόντος οδηγούν στο μέλλον

Με τη νέα χρονιά ένα καινούργιο κεφάλαιο στο βιβλίο της ζωής μας πρόκειται να ξεκινήσει. Πριν αρχίσουμε να γεμίζουμε τις άδειες του σελίδες, καλό θα ήταν να στοχαστούμε τις περιπέτειες, τα ταξίδια και τις προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε τη χρονιά που μας αποχαιρετά. Για να χτίσουμε ή να βελτιώσουμε την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή μας είναι σημαντικό ν’ αναγνωρίσουμε τη μοναδικότητά μας. Να γιορτάσουμε το πόσο μακριά έχουμε φτάσει. Να τιμήσουμε τη ζωή μας. Πώς μπορούμε να το κάνουμε;

Βρείτε ένα ήσυχο μέρος, μακριά από περισπασμούς, χαλαρώστε και αφιερώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας. Έχετε δίπλα σας χαρτί και μολύβι. Σκεφτείτε τις μοναδικές σας ποιότητες, γνώσεις, εμπειρίες και δεξιότητες. Σκεφτείτε με την καρδιά σας, χωρίς κριτική. Μπορείτε να συμπεριλάβετε δύσκολες εμπειρίες ζωής από τις οποίες όμως μάθατε, προβλήματα υγείας και προκλήσεις που σας έκαναν πιο δυνατούς, ταλέντα, χόμπι, καλλιέργεια σχέσεων, κ.λ.π.

Advertisment

Γράψτε, το ένα κάτω από το άλλο, όλα όσα σας έρχονται, και τα πιο μικρά, ακόμη κι αυτά που δεν τα θεωρείτε σημαντικά. Αναζητήστε τα στοιχεία που σας κάνουν να διαφέρετε, που σας κάνουν να είστε εσείς. Γράψτε αυτά που θαυμάζετε στον εαυτό σας, αυτά για τα οποία νιώθετε περήφανοι… Όταν νιώσετε πως δεν έχετε κάτι άλλο να γράψετε, διαβάστε τα, και επιλέξτε τα 10 στοιχεία για τα οποία νιώθετε περισσότερο περήφανοι. Για καθένα απ’ αυτά, γράψτε δίπλα του, τις «δυνάμεις» που χρησιμοποιήσατε, τις ποιότητες που χρειάστηκε να επιστρατεύσετε μέσα σας. Για παράδειγμα, η απόκτηση ενός πτυχίου χρειάζεται μελέτη, πειθαρχία, δέσμευση.

Επιλέξτε το 1 στοιχείο που αγαπάτε περισσότερο στον εαυτό σας και γράψτε το στην κορυφή. Τώρα, για καθένα από αυτά τα 10 στοιχεία, απαντήστε στις εξής ερωτήσεις:

«Τι έμαθα απ’ αυτό;»

Advertisment

«Πως μπορώ να χρησιμοποιήσω καλύτερα αυτή τη γνώση, τη χρονιά που ξεκινά;»

«Ποιος/α έγινα εξ’ αιτίας αυτού (πως άλλαξα σαν άνθρωπος);»

«Ποια νέα, ενδυναμωτική πεποίθηση μπορώ να δημιουργήσω, βάση αυτού, για τον εαυτό μου από δω και πέρα;»

Είναι τόσο εύκολο να πιαστούμε στον αέναο κύκλο της επίτευξης, μόλις τελειώνουμε κάτι να πηγαίνουμε αμέσως στο επόμενο, χωρίς το απαιτούμενο διάστημα στοχασμού και αναγνώρισης των επιτευγμάτων μας. Γιορτάζοντας γι αυτά που έχουμε πετύχει, όσο μικρά κι αν είναι, γιορτάζουμε τη ζωή μας.

Εσείς πως θα γιορτάσετε;

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η θεραπεία της παρουσίας: Όταν είμαστε παρόντες, βοηθάμε τους άλλους να ανοίξουν την πόρτα σε έναν κόσμο ευκαιριών
Πώς το παιδικό τραύμα επηρεάζει την υγεία μας σε όλη τη διάρκεια της ζωής (βίντεο)
4 σημάδια συναισθηματικής κακοποίησης | Η σχέση τους με την κατάθλιψη και το άγχος
Flip it: Με την ανατρεπτική σκέψη τα προβλήματα γίνονται ευκαιρίες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση