Μagic Μushrooms: Μια εναλλακτική προσέγγιση για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης που διαρκεί

Μια νέα διεθνής μελέτη δείχνει ότι η ψιλοκυβίνη μπορεί να αντιμετωπίσει άμεσα την κατάθλιψη.

Η ψιλοκυβίνη είναι μια ψυχοτρόπος ουσία που παράγεται από είδη μανιταριών του γένους Psilocybe, όπως είναι τα Magic Mushrooms ή “Μαγικά μανιτάρια”. Η ψιλοκυβίνη, όταν μπαίνει στον ανθρώπινο οργανισμό μετατρέπεται γρήγορα σε ψιλοκίνη, που έχει παρόμοιες ιδιότητες με το LSD, τη μεσκαλίνη και το DMT. Προκαλεί ευφορία, οπτικές παραισθήσεις, αλλαγή της αντίληψης, μεταβολή της αίσθησης του χρόνου ενώ στις πιθανές δυσάρεστες παρενέργειές της περιλαμβάνεται η ναυτία και οι κρίσεις πανικού.

Advertisment

Μια νέα διεθνής μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές των ΗΠΑ και της Βρετανίας και τα ευρύματά της δημοσιεύθηκαν στο Nature Medicine, δείχνει ότι η ψιλοκυβίνη μπορεί να αντιμετωπίσει άμεσα την κατάθλιψη, καθώς φαίνεται ότι βελτιώνει τη διάθεση των ασθενών, ενισχύοντας την επικοινωνία μεταξύ διαφορετικών περιοχών του εγκεφάλου ενώ είναι πιθανόν να ανακουφίζει και σε περιπτώσεις άλλων ασθενειών με άκαμπτα μοτίβα σκέψης.

Οι ερευνητές χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας εξέτασαν τους εγκεφάλους 60 ασθενών, που συμμετείχαν σε δύο επιμέρους μελέτες της ψιλοκυβίνης.

Advertisment

Στην πρώτη, όλοι οι εθελοντές που έπασχαν από ανθεκτική κατάθλιψη, γνώριζαν ότι θα λάμβαναν την ψιλοκυβίνη. Στη δεύτερη, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, όπου η πρώτη έλαβε ψιλοκυβίνη και η δεύτερη το αντικαταθλιπτικό εσιταλοπράμη ενώ όλοι οι ασθενείς έκαναν συνεδρίες ψυχοθεραπείας.

Οι ερευνητές έκαναν μαγνητική τομογραφία πριν και μετά τη χορήγηση της ψιλοκυβίνης και διαπίστωσαν ότι, η ουσία περιορίζει την επικοινωνία εγκεφαλικών περιοχών που θεωρούνται υπερδραστήριες στην κατάθλιψη, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει τις συνδέσεις μεταξύ των περιοχών που δεν επικοινωνούν καλά με τον υπόλοιπο εγκέφαλο των ασθενών.

Σε όλους τους ασθενείς που έλαβαν ψιλοκυβίνη παρατηρήθηκε υποχώρηση των συμπτωμάτων και επιπλέον, όσο πιο έντονες ήταν οι μεταβολές της εγκεφαλικής δραστηριότητας, τόσο μεγαλύτερη ήταν και η βελτίωση.

Οι εθελοντές είχαν βελτιωμένη διάθεση, όταν λήφθηκε η τελευταία τομογραφία, τρεις εβδομάδες μετά τη λήψη της ψιλοκυβίνης.

Ο Ρόμπιν Κάρχαρτ-Χάρις, τελευταίος συγγραφέας της μελέτης από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο δήλωσε: «Σε προηγούμενες μελέτες είχαμε δει μια παρόμοια επίδραση στον εγκέφαλο, όταν οι ασθενείς εξετάστηκαν υπό την επήρεια ψυχεδελικών. Τώρα βλέπουμε την ίδια επίδραση εβδομάδες μετά τη θεραπεία» και πρόσθεσε: «Για πρώτη φορά διαπιστώνουμε ότι η ψιλοκυβίνη λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο από τα συμβατικά αντικαταθλιπτικά. Αυτό στηρίζει τις αρχικές προβλέψεις μας και επιβεβαιώνει ότι η ψιλοκυβίνη είναι μια εναλλακτική προσέγγιση για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης».

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τι ξεχωρίζει έναν ψυχοπαθή από έναν κοινωνιοπαθή; Δύο καθηγητές εξηγούν
Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιακά προβλήματα λόγω κατάθλιψης;
Doomscrolling: Τι είναι και πώς επηρεάζει την ψυχική μας υγεία;
Κατάθλιψη και social media: Πόσο επηρεάζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα συναισθήματά μας;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση