,

Πώς επηρεάζει η θετική σκέψη την υγεία μας;

Οι θετικές και αρνητικές μας σκέψεις επηρεάζουν όχι μόνο την υγεία αλλά και κάθε πλευρά της ζωής μας.

Διαβάστε ένα απόσπασμα από τη «Βιολογία της Πεποίθησης», του πρωτοπόρου στη γε­φύρωση της επιστήμης και της πνευ­ματικότητας κυτταρικού βιολόγου Bruce H. Lipton

Σύμφωνα με πολυετείς έρευνες του κυτταρικού βιολόγου Bruce H. Lipton και κορυφαίων στην επιστήμη της επιγενετικής συνεργατών του, έχουμε τη δυνατότητα να επανεκπαιδεύσουμε τις σκέψεις μας, αλλάζοντας έτσι τη ζωή μας.

Advertisment

Για να γίνει πιο σαφές: Οι έρευνες αυτές αποδεικνύουν ότι τα γονίδια και το DNA δεν ελέγχουν τη βιολογία μας – αντιθέτως, το DNA ελέγχεται από σήματα που προέρχονται από το εξωτερικό του κυττάρου, συμπεριλαμβανομένων των θετικών ή αρνητικών σκέψεών μας.

Ακολουθεί απόσπασμα από το βιβλίο του Bruce H. Lipton Η Βιολογία της Πεποίθησης που κυκλοφορεί από την Key Books:

Πώς επηρεάζει η θετική σκέψη την υγεία μας;

Advertisment

Εικονική Βλάβη: Η Δύναμη των Αρνητικών Πεποιθήσεων

Ενώ πολλοί στο ιατρικό επάγγελμα γνωρίζουν το φαινόμενο του εικονικού φαρμάκου, λίγοι έχουν σκεφτεί τις συνέπειές του στην αυτοΐαση. Αν η θετική σκέψη μπορεί να σε βγάλει από την κατάθλιψη και να θεραπεύσει ένα κατεστραμμένο γόνατο, σκεφτείτε τι μπορεί να κάνει στη ζωή σας η αρνητική σκέψη. Όταν ο νους, μέσω της θετικής υποβολής, βελτιώνει την υγεία σας, αυτό ονομάζεται «φαινόμενο εικονικού φαρμάκου». Αντιθέτως, όταν ο ίδιος νους επιδίδεται σε αρνητικές υποβολές που μπορούν να καταστρέψουν την υγεία, οι αρνητικές επιδράσεις ονομάζονται «φαινόμενο εικονικής βλάβης».

Στην ιατρική το φαινόμενο εικονικής βλάβης μπορεί να είναι τόσο ισχυρό όσο και το φαινόμενο του εικονικού φαρμάκου, γεγονός που πρέπει να έχετε στον νου σας κάθε φορά που μπαίνετε σε ένα ιατρείο. Με τα λόγια και τη συμπεριφορά τους, οι ιατροί μπορούν να μεταφέρουν αποκαρδιωτικά μηνύματα στους ασθενείς τους, μηνύματα που πιστεύω ότι είναι εντελώς αδικαιολόγητα. Ο Άλμπερτ Μέισον, για παράδειγμα, πιστεύει ότι η αδυναμία του να εκπέμπει αισιοδοξία στους ασθενείς του παρεμπόδισε τις προσπάθειές του με τους ασθενείς του με ιχθύαση. Ένα άλλο παράδειγμα είναι η πιθανή ισχύς της δήλωσης: «Έχετε έξι μήνες ζωής». Αν επιλέξετε να πιστέψετε το μήνυμα του ιατρού σας, δεν είναι πιθανό να ζήσετε περισσότερο σε αυτή τη Γη.

Στο κεφάλαιο αυτό αναφέρομαι στο πρόγραμμα του 2003 από το κανάλι Discovery Health με τίτλο Εικονικό Φάρμακο: Ο Νους Πάνω από την Ιατρική επειδή αποτελεί μια καλή σύνοψη μερικών από τις πιο ενδιαφέρουσες περιπτώσεις της ιατρικής. Ένα από τα πιο εύστοχα αποσπάσματα αναφερόταν σε έναν ιατρό από το Νάσβιλ, τον Κλίφτον Μίντορ, που αναλογίζεται τη μεγάλη ισχύ του φαινομένου εικονικής βλάβης εδώ και τριάντα πέντε χρόνια. Το 1974 ο Μίντορ είχε έναν ασθενή, τον Σαμ Λόντε, συνταξιούχο πωλητή παπουτσιών που υπέφερε από καρκίνο του οισοφάγου, μια κατάσταση που εκείνη την εποχή θεωρούνταν εκατό τοις εκατό θανατηφόρα. Ο Λόντε είχε ακολουθήσει θεραπεία για εκείνον τον καρκίνο, αλλά όλοι στην ιατρική κοινότητα «γνώριζαν» ότι ο καρκίνος του οισοφάγου θα επανεμφανιζόταν. Έτσι, δεν αποτέλεσε έκπληξη το γεγονός ότι ο Λόντε πέθανε μερικές εβδομάδες μετά τη διάγνωσή του.

Η έκπληξη ήρθε μετά τον θάνατο του Λόντε, όταν η νεκροψία εντόπισε πολύ λίγο καρκίνο στο σώμα του, σίγουρα όχι ικανό να τον σκοτώσει. Υπήρχαν κάποιες κηλίδες στο συκώτι και μία στον πνεύμονα, αλλά δεν υπήρχε ίχνος καρκίνου στον οισοφάγο, που όλοι πίστευαν ότι τον είχε σκοτώσει. Ο Μίντορ είπε στο κανάλι Discovery Health: «Πέθανε με καρκίνο, αλλά όχι από τον καρκίνο». Από τι είχε πεθάνει ο Λόντε, αν όχι από καρκίνο του οισοφάγου; Είχε πεθάνει επειδή πίστευε ότι θα πέθαινε; Η περίπτωση αυτή ακόμη στοιχειώνει τον Μίντορ, αρκετές δεκαετίες μετά τον θάνατο του Λόντε: «Πίστευα ότι είχε καρκίνο. Πίστευε ότι είχε καρκίνο. Όλοι γύρω του πίστευαν ότι είχε καρκίνο… Μήπως κατά κάποιον τρόπο τού είχα αφαιρέσει την ελπίδα;». Ενοχλητικές περιπτώσεις εικονικής βλάβης μαρτυρούν ότι οι ιατροί, οι γονείς και οι δάσκαλοι μπορούν να αφαιρέσουν την ελπίδα προγραμματίζοντάς σας να πιστεύετε ότι είστε ανίσχυροι.

Οι θετικές και αρνητικές μας σκέψεις επηρεάζουν όχι μόνο την υγεία αλλά και κάθε πλευρά της ζωής μας. Ο Χένρι Φορντ είχε δίκιο για την αποτελεσματικότητα των γραμμών συναρμολόγησης όσο και για τη δύναμη του νου: «Αν πιστέψετε ότι μπορείτε ή πιστέψετε ότι δεν μπορείτε… έχετε δίκιο». Σκεφτείτε τις επιπτώσεις στον άνθρωπο που κατάπιε ανέμελα τα βακτήρια που η ιατρική είχε αποφανθεί ότι προκαλούσαν χολέρα. Σκεφτείτε τους ανθρώπους που περπατούν σε κάρβουνα χωρίς να καίγονται. Αν αμφιταλαντευτούν, αντί να είναι σταθεροί στην πεποίθησή τους ότι μπορούν να τα καταφέρουν, θα καταλήξουν με καμένα πόδια. Οι πεποιθήσεις σας δρουν σαν φίλτρα σε κάμερα, αλλάζοντας το πώς βλέπετε τον κόσμο. Και η βιολογία σας προσαρμόζεται σε αυτές τις πεποιθήσεις. Όταν πραγματικά αναγνωρίζουμε ότι οι πεποιθήσεις μας είναι ισχυρές, κρατάμε το κλειδί της ελευθερίας. Ενώ δεν μπορούμε να αλλάξουμε άμεσα τους κώδικες των γενετικών μας σχεδίων, μπορούμε να αλλάξουμε τον νου μας και, στη συνέχεια, τα σχέδια που χρησιμοποιήθηκαν για την έκφραση της γενετικής μας προοπτικής.

Στις διαλέξεις μου προσφέρω δύο είδη πλαστικών φίλτρων, ένα κόκκινο και ένα πράσινο, και ζητώ από το κοινό να διαλέξει ένα χρώμα κι ύστερα να κοιτάξει μια κενή οθόνη. Έπειτα τους λέω να φωνάξουν αν η εικόνα που θα δείξω μετά είναι κάποια που τους προκαλεί αισθήματα αγάπης ή φόβου. Εκείνοι από το κοινό με τα «κόκκινα» φίλτρα βλέπουν μια πρόσχαρη εικόνα και το μήνυμα: «Ζω με Αγάπη».

Εκείνοι που φορούν τα πράσινα φίλτρα βλέπουν έναν απειλητικό, σκοτεινό ουρανό, νυχτερίδες, φίδια, ένα φάντασμα να περιφέρεται σε ένα σκοτεινό, ζοφερό σπίτι και τις λέξεις: «Ζω με Φόβο». Πάντα απολαμβάνω να βλέπω πώς συμπεριφέρεται το κοινό στη σύγχυση που προκαλείται όταν οι μισοί φωνάζουν «Ζω με Αγάπη» και οι άλλοι μισοί «Ζω με Φόβο», αντιδρώντας στην ίδια εικόνα.

Έπειτα ζητώ από το κοινό να αλλάξει και να φορέσει τα φίλτρα του αντίθετου χρώματος. Εκείνο στο οποίο θέλω να καταλήξω είναι ότι μπορείτε να επιλέξετε τι θα δείτε. Μπορείτε να φιλτράρετε τη ζωή σας με ροζ πεποιθήσεις που θα βοηθήσουν το σώμα σας να αναπτυχθεί ή μπορείτε να φορέσετε ένα σκοτεινό φίλτρο που τα κάνει όλα μαύρα και το σώμα/νου σας πιο επιρρεπή σε ασθένειες. Μπορείτε να ζείτε μια ζωή φόβου ή μια ζωή αγάπης. Έχετε την επιλογή! Όμως, μπορώ να σας πω ότι, αν επιλέξετε να δείτε τη ζωή γεμάτη αγάπη, το σώμα σας θα αποκριθεί με υγιή ανάπτυξη. Αν επιλέξετε να πιστέψετε ότι ζείτε σε έναν σκοτεινό κόσμο γεμάτο φόβο, η υγεία του σώματός σας θα τεθεί σε κίνδυνο, καθώς εσείς κλείνεστε, φυσιολογικά, σε μια απόκριση προστασίας.

Το μυστικό της ζωής είναι να μάθετε πώς να τιθασεύετε τον νου σας για να προωθείτε την ανάπτυξη, γι’ αυτό ονόμασα το βιβλίο αυτό Η Βιολογία της Πεποίθησης. Φυσικά, το μυστικό της ζωής δεν είναι καθόλου μυστικό. Δάσκαλοι όπως ο Βούδας και ο Ιησούς μάς λένε την ίδια ιστορία εδώ και χιλιετίες. Τώρα η επιστήμη δείχνει προς την ίδια κατεύθυνση. Δεν είναι τα γονίδιά μας αλλά οι πεποιθήσεις μας αυτό που ελέγχει τη ζωή μας.

Η σκέψη αυτή αποτελεί καλή εισαγωγή για το επόμενο κεφάλαιο, στο οποίο περιγράφω με λεπτομέρειες πώς η ζωή με αγάπη και η ζωή με φόβο δημιουργούν αντίθετα αποτελέσματα στο σώμα και τον νου. Πριν φύγουμε από αυτό το κεφάλαιο, θα ήθελα και πάλι να τονίσω ότι δεν υπάρχει τίποτα το μεμπτό στο να διάγετε μια ζωή φορώντας τα παροιμιώδη ροζ γυαλιά. Για την ακρίβεια, αυτά τα ροζ γυαλιά είναι απαραίτητα για να ακμάζουν τα κύτταρά σας. Οι θετικές σκέψεις είναι η βιολογική εντολή για μια ζωή με ευτυχία και υγεία.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Όσα κρύβουν οι σελίδες | Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου
Η δύναμη του υποσυνειδήτου: Κατακτήστε τη ζωή που αξίζετε, κυριαρχώντας στον νου σας
Ο μοναχός που πούλησε τη Ferrari του: Ένα διαχρονικό μήνυμα ελπίδας και επιτυχίας
“2049 - Οδηγίες Χρήσης για το Μέλλον της Ανθρωπότητας” σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση