“Δουλεύοντας” το εσωτερικό μας παιδί: Πώς το παρελθόν διαμορφώνει το παρόν και το μέλλον μας

Γιατί το εσωτερικό μας παιδί είναι σημαντικό, τι μπορεί να το πυροδοτήσει και πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε

"Δουλεύοντας" το εσωτερικό μας παιδί: Πώς το παρελθόν διαμορφώνει το παρόν και το μέλλον μας

Το εσωτερικό παιδί είναι ένα νεαρό τμήμα του ψυχισμού μας που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε και αντιδρούμε ως ενήλικες. Συχνά χρησιμοποιείται στην ψυχοθεραπεία και σε πνευματικά περιβάλλοντα, το εσωτερικό παιδί μπορεί να συμβολίζει τις δυσκολίες, τα τραύματα, ακόμα και τον θρίαμβο που βιώσαμε κατά τη διάρκεια της νεότητάς μας.1

Ωστόσο, όταν αγνοούμε το εσωτερικό μας παιδί και στη συνέχεια αγνοούμε πώς το παρελθόν μας ζωγραφίζει το παρόν μας, προσφέρουμε στον εαυτό μας μια μεγάλη κακή υπηρεσία. Μπορεί να καταλήξουμε να παραβλέπουμε σημαντικές διαμορφωτικές εμπειρίες που μπορεί να είναι κρίσιμες για τη θεραπεία ορισμένων από τους δυσπροσαρμοστικούς μηχανισμούς αντιμετώπισης.

Advertisment

Αυτό το άρθρο θα διερευνήσει γιατί το εσωτερικό μας παιδί είναι σημαντικό, τι μπορεί να το πυροδοτήσει και πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε και να αρχίσετε να θεραπεύεστε.

Γιατί είναι σημαντικό το εσωτερικό παιδί;

Η έννοια του εσωτερικού παιδιού εισήχθη για πρώτη φορά από τον διάσημο ψυχολόγο Carl Jung.2 Το εσωτερικό μας παιδί μπορεί να καθοδηγεί πολλά από τα συναισθήματά μας στην καθημερινή μας ζωή, ειδικά όταν δεν το γνωρίζουμε.

Μπορείτε να σκεφτείτε το εσωτερικό σας παιδί ως αυτό που ήσασταν κατά τη διάρκεια μιας σημαντικής περιόδου στη ζωή σας, κάποιον με τον οποίο μπορεί να έχετε χάσει την επαφή παρά τη σημασία του για εσάς. Ωστόσο, η σχέση με το εσωτερικό παιδί είναι διαφορετική από τις σχέσεις που μπορεί να έχετε με άλλους ανθρώπους με τους οποίους έχετε χάσει την επαφή.3

Advertisment

Όταν χάνετε τη συνειδητή επίγνωση του εσωτερικού σας παιδιού, χάνετε τη συνειδητή επίγνωση ενός μέρους του εαυτού σας. Με τη σειρά σας, μπορεί να δυσκολευτείτε να ρυθμίσετε τα συναισθήματά σας και να ενεργείτε από μια οπισθοδρομική κατάσταση όταν αναστατώνεστε.

Για παράδειγμα, μπορεί να βρεθείτε να έχετε ένα θυμωμένο ξέσπασμα που μοιάζει με ένα ξέσπασμα θυμού. Εναλλακτικά, μπορεί να νιώθετε ντροπή και μοναξιά, όπως ακριβώς νιώθατε ως παιδί. Τέλος, μπορεί να παρατηρήσετε ότι, όταν είστε αγχωμένοι, αλλάζετε γρήγορα διάθεση, παρόμοια με τον τρόπο που ένα παιδί μπορεί να περιηγηθεί σε μια ανησυχητική κατάσταση.3

Το εσωτερικό μας παιδί μπορεί να κρύβεται πίσω από πολλά από τα συναισθήματά μας και μπορεί να επιφέρει μεγάλη θεραπεία όταν καλλιεργείται σωστά.

Τι είναι η συνείδηση;

Τι είναι η πληγή του εσωτερικού παιδιού;
Μια εσωτερική παιδική πληγή αναφέρεται σε μια επιζήμια εμπειρία ή σε επαναλαμβανόμενες εμπειρίες που ένα άτομο έζησε ως παιδί.4

Με τη σειρά τους, αυτές οι εμπειρίες μπορεί να οδηγήσουν σε ανεπίλυτα τραύματα που εκδηλώνονται στους ενήλικες. Όταν πιάνετε τον εαυτό σας να συμπεριφέρεται εκτός χαρακτήρα ή να έχει συναισθήματα που νιώθετε ανεξέλεγκτα, μπορεί να συμπεριφέρεστε από εκείνο το νεότερο κομμάτι του εαυτού σας που είχε πληγωθεί.

Τι πυροδοτεί το εσωτερικό μας παιδί;

Όταν το εσωτερικό παιδί ενεργοποιείται, θα παρατηρήσετε την προαναφερθείσα συμπεριφορά που δεν αισθάνεστε ότι συνάδει με τον πραγματικό σας χαρακτήρα.

Οι σκανδάλες του εσωτερικού παιδιού δεν διαφέρουν πολύ από οποιεσδήποτε άλλες σκανδάλες στις οποίες μπορεί να σκοντάψουμε. Αναφερόμενα ως γεγονότα σκανδάλου, αυτά τα ζητήματα μπορεί να είναι πεζά παραδείγματα διαταραχής σε μια κατά τα άλλα συνηθισμένη μέρα.

Για παράδειγμα, η καθυστέρηση στη δουλειά μπορεί να οδηγήσει κάποιον να αισθάνεται αδικαιολόγητα ανήσυχος ότι θα ντροπιαστεί δημόσια, θα τιμωρηθεί ή θα απολυθεί, παρά το γεγονός ότι έχει τέλεια παρουσία και άψογες κριτικές. Ωστόσο, το άτομο αυτό θα μπορούσε να έχει βιώσει ένα ασταθές οικογενειακό περιβάλλον, όπου συνεχώς ντροπιάστηκε, του φώναζαν ή ακόμη και τον κακοποιούσαν σωματικά για το παραμικρό λάθος.

Ας είμαστε σαφείς – το εσωτερικό παιδί δεν είναι μια απλή πηγή δυσαρέσκειας. Το εσωτερικό παιδί μπορεί να παρουσιάζεται ως ελεύθερο πνεύμα, ενθουσιασμένο και ανάλαφρο. Σκεφτείτε μια στιγμή που νιώσατε πραγματικά ενθουσιασμένοι και χαρούμενοι. Μπορεί να ήταν όταν κάνατε κάτι που σας άρεσε ή όταν λάβατε μια εξαιρετική είδηση. Αυτό είναι ένα παράδειγμα θετικού σκανδάλου του εσωτερικού παιδιού. Ακόμα και αν δεν είχατε ποτέ αυτή την εμπειρία, υπάρχουν τρόποι να την προσεγγίσετε αξιοποιώντας το εσωτερικό σας παιδί.

Τι είναι η μετατραυματική ανάπτυξη (PTG);

Πώς μπορώ να αγγίξω το εσωτερικό μου παιδί;

Η εργασία με το εσωτερικό παιδί μπορεί να είναι συναισθηματικά επίπονη – ειδικά αν έχετε ιστορικό τραύματος. Έχοντας αυτό κατά νου, θα πρέπει να αποφύγετε να επανεξετάσετε από μόνοι σας τυχόν τραυματικά γεγονότα από την παιδική σας ηλικία. Το να έχετε έναν ψυχοθεραπευτή στο πλευρό σας, καθώς βουτάτε στις επώδυνες αναμνήσεις, μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε την επανατραυματοποίηση και να διασφαλίσετε ότι η σκληρή σας δουλειά θα είναι καρποφόρα.

Εξετάστε τρόπους με τους οποίους μπορείτε να αξιοποιήσετε τη χαρά του να είστε παιδί. Υπήρχε μια δραστηριότητα που αγαπούσατε ως παιδί; Σκεφτείτε να την επαναλάβετε. Τα λούνα παρκ ήταν το φόρτε σας; Σχεδιάστε ένα ταξίδι και αφεθείτε στην ανοησία του όλου πράγματος.

Θεραπεύοντας το εσωτερικό σας παιδί

Αν παρατηρείτε ότι το εσωτερικό σας παιδί νιώθει συχνά να πυροδοτείται, ίσως ήρθε η ώρα να εξετάσετε κάποια θεραπευτική εργασία. Κατ’ αρχάς, η ψυχοθεραπεία είναι μια φανταστική επιλογή. Υπάρχουν ορισμένες μορφές θεραπείας συζήτησης που ενσωματώνουν την εργασία με το εσωτερικό παιδί.

Θεραπεία Εσωτερικών Οικογενειακών Συστημάτων (IFS)

Τα Εσωτερικά Οικογενειακά Συστήματα (IFS) είναι μια μορφή θεραπείας που εστιάζει στα διάφορα μέρη ενός ανθρώπου.3 Κάθε μέρος έχει έναν ρόλο που προσπαθεί να παίξει, ακόμη και αν αυτό έχει ως αποτέλεσμα μηχανισμούς αντιμετώπισης που δεν είναι ικανοποιητικοί.

Σας θυμίζει κάτι; Θα έπρεπε – ο καθένας έχει ένα νεότερο μέρος που εργάζεται για την προστασία του ατόμου στο σύνολό του. Ωστόσο, με τον ίδιο τρόπο που ένα 5χρονο παιδί δεν πρόκειται να είναι το πιο ικανό στην πλοήγηση σε θέματα ασφάλειας και στην αντιμετώπιση σημαντικών συγκρούσεων, το νεότερο μέρος ενός ατόμου δεν είναι ο καλύτερος υποψήφιος για να διοικήσει τις καθημερινές αποφάσεις της ζωής του. Έτσι, το IFS επικεντρώνεται στο να φέρει σε αρμονία όλα τα μέρη του ψυχισμού ενός ατόμου.

Ψυχοδυναμική θεραπεία

Μια άλλη μορφή θεραπείας που μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τη θεραπεία του εσωτερικού σας παιδιού είναι η ψυχοδυναμική θεραπεία.3 Αυτή η μορφή θεραπείας υποστηρίζει ότι το παρόν μας διαμορφώνεται από το παρελθόν μας και εστιάζει στο να σας βοηθήσει να θεραπευτείτε από τα τραύματα του παρελθόντος.

Επιπλέον, η ψυχοδυναμική θεραπεία χρησιμοποιεί τη σχέση μεταξύ του πελάτη και του θεραπευτή ως ισχυρό όχημα για την αλλαγή. Ας πούμε ότι βρίσκετε το εσωτερικό σας παιδί να ενεργοποιείται από τον θεραπευτή σας. Ένας ικανός και συμπονετικός ψυχοδυναμικός θεραπευτής θα εργαστεί μαζί σας για να ξεδιαλύνει τι μπορεί να αντιπροσωπεύει για εσάς η θεραπευτική σχέση, αντλώντας από την οικογενειακή δυναμική και τις πληγές των σχέσεων. Αυτοί οι παραλληλισμοί θα χρησιμοποιηθούν ως τροφή για την περαιτέρω κατανόηση του ψυχισμού σας και την εμβάθυνση του θεραπευτικού σας ταξιδιού.

Επαναγονιμοποίηση του εαυτού σας

Ένας κλινικός μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε πώς να αναθρέψετε το εσωτερικό σας παιδί. Ωστόσο, υπάρχουν βήματα που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας. Ο στόχος του reparenting είναι να φροντίσετε, να δώσετε και να επιτρέψετε στον εαυτό σας να λάβει την επικύρωση, την αγάπη και τη φροντίδα που μπορεί να μην είχατε λάβει με τον τρόπο που χρειαζόσασταν ως παιδί. Ακολουθούν ορισμένοι τρόποι για να ξεκινήσετε:

  • Ξεκινήστε έναν διάλογο με το εσωτερικό σας παιδί (μπορείτε να επιλέξετε οποιαδήποτε ηλικία – 5, 8, 10, 12, κ.λπ.), ρωτήστε το πώς τα πάει και αν υπάρχει κάτι που θα ήθελε να μοιραστεί μαζί σας και ξεκινήστε έναν προσεκτικό και σκόπιμο διάλογο μαζί του. Ακούστε τι μπορεί να έχουν να σας πουν ως απάντηση.
  • Γράψτε ένα γράμμα στο εσωτερικό σας παιδί και δώστε του την ευκαιρία να απαντήσει γράφοντας σας.
  • Πείτε στο εσωτερικό σας παιδί πράγματα που σας καλλιεργούν (σε αγαπώ, σε εκτιμώ, σε εκτιμώ, είμαι περήφανος για σένα, σε ακούω, σε ευχαριστώ, λυπάμαι).
  • Κοιτάξτε φωτογραφίες του εαυτού σας όταν ήσασταν παιδί και πείτε τους όλα όσα είχαν ανάγκη να ακούσουν τότε- επιτρέψτε τους (και σε εσάς) να τα λάβουν τώρα.
  • Σκεφτείτε και γράψτε τι σας άρεσε να κάνετε όταν ήσασταν νέοι και βρείτε και προστατέψτε χρόνο για να κάνετε αυτά τα πράγματα τώρα.
  • Ασχοληθείτε με διαλογισμό και δημιουργικό οραματισμό με το εσωτερικό σας παιδί.

Μπορείτε να επικυρώσετε τον πόνο που προήλθε από τη μη ικανοποίηση των αναγκών σας ως παιδί. Διαβεβαιώστε τον νεότερο εαυτό σας ότι ενώ μπορεί να βρεθήκατε σε καταστάσεις που δεν ήταν ασφαλείς τότε, είστε ένας ικανός ενήλικας που θα κρατήσει αυτό το παιδικό κομμάτι ασφαλές με κάθε κόστος. Φροντίστε αυτόν τον νεότερο εαυτό σας.

Πηγές:

  • Smith J. Working with the inner child. In: Smith J, ed. Psychotherapy: A Practical Guide. New York, NY: Springer International Publishing; 2017.
  • Sjöblom M, Öhrling K, Prellwitz M, Kostenius C. Health throughout the lifespan: The phenomenon of the inner child reflected in events during childhood experienced by older persons. Int J Qual Stud Health Well-being. 2016;11(1):31486. doi: 10.3402/qhw.v11.31486
  • Hestbech AM. Reclaiming the inner child in cognitive-behavioral therapy: the complementary model of the personality. APT. 2018;71(1):21-27. doi:10.1176/appi.psychotherapy.20180008
  • Kneisl CR. Healing the wounded, neglected inner child of the past. Nurs Clin North Am. 1991;26(3):745-755. PMID: 1891407.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Συγχρονικότητα και τύχη | Οι διαφορές τους και πώς να αναγνωρίζουμε τις δύο έννοιες
Η θλίψη είναι απλά αγάπη. Είναι όλη η αγάπη που θέλεις να δώσεις αλλά δεν μπορείς...
Πώς το ασυνείδητο μυαλό καθοδηγεί τη συμπεριφορά μας κάθε μέρα
Στην τελική... δεν πειράζει να μην είμαστε τέλειοι

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση