Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας παραμένει σε κρίσιμο σημείο, καθώς ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων, περίπου 1,5 εκατομμύριο, βρίσκονται συγκεντρωμένοι στη Ράφα και αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο μιας εκτεταμένης επίθεσης από το Ισραήλ. Ταυτόχρονα, η πιθανότητα να παρουσιαστεί νέο αδιέξοδο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι υψηλή, καθώς θα συζητηθεί ένα ψήφισμα που καλεί για άμεση κατάπαυση του πυρός.
Σύμφωνα με την UNRWA, στη Ράφα ζουν περίπου 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι, που αποτελούν περισσότερο από τον μισό πληθυσμό της περιοχής. Ο αριθμός αυτός αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια του πολέμου, με εκατοντάδες χιλιάδες άτομα να εκτοπίζονται και να αναζητούν καταφύγιο στην περιοχή.
Advertisment
Η πόλη της Ράφας βρίσκεται στα σύνορα με την Αίγυπτο και υφίσταται καθημερινά αεροπορικούς βομβαρδισμούς από τον ισραηλινό στρατό, ο οποίος υποστηρίζει ότι προετοιμάζεται για μια επίθεση στην περιοχή.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, αναφέρει τη Ράφα ως το “τελευταίο οχυρό” της Χαμάς και δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει τις επιθέσεις μέχρι την “ολοκληρωτική νίκη”.
Τα τελευταία χρόνια, η περιοχή έχει υποστεί σημαντικές καταστροφές και η ανθρωπιστική κατάσταση έχει επιδεινωθεί σημαντικά. Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ αναφέρουν ότι τα τρόφιμα και το πόσιμο νερό είναι περιορισμένα, με το 90% των παιδιών να έχουν μολυνθεί από μολυσματικές ασθένειες.
Advertisment
Οι διεθνείς προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός δεν έχουν φέρει αποτελέσματα, και η προοπτική μιας νέας επίθεσης στη Ράφα ανησυχεί τη διεθνή κοινότητα. Οι προσπάθειες για ψήφιση νέου ψηφίσματος στον ΟΗΕ αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο βέτο από τις ΗΠΑ, κυρίαρχο σύμμαχο του Ισραήλ, πράγμα που θα δυσχέραινε ακόμα περισσότερο την κατάσταση.
Εν κατακλείδι, η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας παραμένει εξαιρετικά επιτακτική και απαιτεί άμεσες διεθνείς προσπάθειες για ανθρωπιστική βοήθεια και επίλυση των συγκρούσεων.
Η πιο πρόσφατη έκδοση του κειμένου, που εκδόθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο, επισημαίνει την ανάγκη για άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, την οποία πρέπει να σεβαστούν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Το κείμενο απορρίπτει επίσης την εξαναγκαστική εκτόπιση του παλαιστινιακού άμαχου πληθυσμού και διαμαρτύρεται για την παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Παράλληλα, το Ισραήλ ανακοινώνει την εξέταση της άμεσης απομάκρυνσης των αμάχων προς τη Ράφα, εάν δεν γίνει η άμεση απελευθέρωση των ομήρων.
Η Ουάσιγκτον επαναλαμβάνει την άρνησή της για την αποδοχή του σχεδίου απόφασης της Αλγερίας, επισημαίνοντας ότι δεν προβλέπεται να βελτιώσει την κατάσταση στο πεδίο. Επιπλέον, προειδοποιεί ότι εάν τεθεί σε ψηφοφορία, δεν θα υπερψηφιστεί.
Ως εναλλακτική λύση, οι Ηνωμένες Πολιτείες παρουσιάζουν ένα δικό τους σχέδιο απόφασης, το οποίο περιλαμβάνει την προσωρινή παύση των επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας και την απελευθέρωση όλων των ομήρων. Το σχέδιο αυτό εκφράζει επίσης ανησυχία για την κατάσταση στη Ράφα και επισημαίνει ότι μια χερσαία επίθεση δεν είναι αποδεκτή στις παρούσες συνθήκες.
Ωστόσο, παρά την προσπάθεια, το εναλλακτικό σχέδιο απόφασης δεν αναμένεται να εγκριθεί όπως είναι, καθώς η Ρωσία αναμένεται να ασκήσει βέτο. Το Συμβούλιο Ασφαλείας, που διχάζεται εδώ και καιρό για την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση, δεν έχει καταφέρει να υιοθετήσει ουσιαστικές αποφάσεις επί του θέματος.
Το πιο πρόσφατο ψήφισμα, που εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο, ζητούσε μεγάλης κλίμακας διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακο, χωρίς ωστόσο να επιτύχει σημαντική πρόοδο, καθώς η βοήθεια φθάνει με δυσκολία στη Λωρίδα της Γάζας και παραμένει ανεπαρκής.