Η Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία (FDI) έχει ορίσει την 20ή Μαρτίου ως ημέρα εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας (World Oral Health Day).
Την αξία της καλής στοματικής υγείας, την άρρηκτη σύνδεσή της με τη γενική υγεία και τα οφέλη της διατήρησής της καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας, υπενθυμίζει η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ΕΟΟ), με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας. Συστήνει την υιοθέτηση της καλής στοματικής υγείας στην καθημερινότητα όλων μας, την τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο, το βούρτσισμα των δοντιών τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, την ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, τον περιορισμό της κατανάλωσης ζάχαρης, την αποχή από την χρήση καπνού, τον περιορισμό της κατανάλωσης αλκοόλ.
Advertisment
Η Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας του 2024 είναι η πρώτη για την επόμενη τριετία εκστρατεία που θα φέρει τον ενιαίο κεντρικό τίτλο «Ένα χαρούμενο στόμα είναι… ένα χαρούμενο σώμα». Το μήνυμα αποτελεί ένα κάλεσμα ενδυνάμωσης για ανάληψη δράσης ώστε οι άνθρωποι να ενημερωθούν λεπτομερώς σχετικά με τη σημασία της στοματικής φροντίδας και να εκτιμήσουν την ιδιαίτερη αξία της πρόληψης. Εκτιμάται ότι τα νοσήματα του στόματος επιβαρύνουν πάνω από 3,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.
9 στους 10 αποφεύγουν τον οδοντίατρο λόγω υψηλού κόστους
Σύμφωνα με έρευνα του ΕΛΣΤΑΤ που πραγματοποιήθηκε το 2023, περίπου το 46,8% των νέων χρειάζεται οδοντιατρική ή ορθοδοντική περίθαλψη. Από αυτούς, το 32% δεν λάμβανε τη φροντίδα που χρειαζόταν, κυρίως λόγω οικονομικών περιορισμών, καθώς το 90% ανέφερε ότι οικονομικοί λόγοι ήταν η κύρια αιτία.
Παρά ταύτα, ένα υγιές στόμα αποτελεί ουσιώδες κομμάτι της συνολικής υγείας και ευημερίας, επηρεάζοντας σημαντικά καθημερινές μας δραστηριότητες. Αποτελεί τον πυρήνα των κοινωνικών μας δραστηριοτήτων, όπως το φαγητό, ο διάλογος, οι στιγμές χαράς με τους αγαπημένους μας, και η επίδρασή του εκτείνεται σε κάθε πτυχή της καθημερινής μας ζωής.
Advertisment
Παρόλο που τα προβλήματα στο στόμα μπορούν να προληφθούν κατά κύριο λόγο, ο αριθμός των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα παραμένει υψηλός. Εκτιμάται ότι πάνω από 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως επηρεάζονται από νοσήματα του στόματος.
Για να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε τη στοματική μας υγεία, είναι ζωτικής σημασίας να υιοθετήσουμε μια ισορροπημένη διατροφή, να βουρτσίζουμε τα δόντια μας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα και να επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρο τακτικά.
Αυτά τα στοιχεία προέκυψαν από παρουσιάσεις του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής και της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, κατά την επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας στις 20 Μαρτίου.
Οι δράσεις που έχουν προγραμματιστεί
Πολλές δράσεις έχουν προγραμματιστεί για να ενημερωθεί ο κόσμος, με τις οποίες ασχολούνται τόσο οι τοπικοί Οδοντιατρικοί Σύλλογοι όσο και οι αρμόδιες αρχές. Αυτές περιλαμβάνουν εκστρατείες ενημέρωσης σε δημόσιους χώρους, εκδηλώσεις σε κοινότητες με ιδιαίτερες ανάγκες, και δραστηριότητες συνεργασίας με τις αρχές για τη βελτίωση της στοματικής υγείας του πληθυσμού.
Τέτοιες πρωτοβουλίες συνεχίζουν να πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Αττικής να αναλαμβάνει την ευαισθητοποίηση του κοινού και την παροχή πληροφοριών μέσω επιστημονικών εκδηλώσεων, ενώ παράλληλα ασκεί πιέσεις προς την κυβέρνηση για τη βελτίωση της στοματικής υγείας του πληθυσμού.
Για παράδειγμα, στις 20 Μαρτίου, την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας, πραγματοποιείται ενημερωτική εκστρατεία στους σταθμούς μετρό Ομονοίας και Ευαγγελισμού, με διανομή ενημερωτικού υλικού και εκπαιδευτικού υλικού αγωγής στοματικής υγείας σε παιδιά και ενήλικες. Επίσης, στις 21 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο Συγκρότημα ΑΜΕΑ του δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης, με στόχο την ενημέρωση γονέων και φροντιστών για την στοματική υγεία των παιδιών με σύνδρομο Down.
Επιπλέον, προγραμματίζονται δράσεις σε δήμους σε όλη τη χώρα από τους τοπικούς Οδοντιατρικούς Συλλόγους, με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την στοματική υγεία. Αυτές οι πρωτοβουλίες συνεχίζουν να εμπλουτίζονται και να αναπτύσσονται καθ’ όλο το χρόνο, ενώ οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται για αυτές μέσω της ιστοσελίδας της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (www.eoo.gr).
Με αυτές τις πρωτοβουλίες, οι οδοντίατροι συνεχίζουν να εργάζονται προς την καλύτερη στοματική υγεία και ευημερία του πληθυσμού, προάγοντας την ενημέρωση και την πρόληψη των προβλημάτων στο στόμα.