Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Συμβουλές για την πρόληψη των πνιγμών στο νερό

Περίπου 236,000 άτομα χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από πνιγμό σε υδάτινο περιβάλλον (κυρίως στις θάλασσες), σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Συμβουλές για την πρόληψη των πνιγμών στο νερό

Περίπου 236,000 άτομα χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από πνιγμό σε υδάτινο περιβάλλον (κυρίως στις θάλασσες), σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Στη χώρα μας ο αριθμός των θανάτων από πνιγμό σε νερό ανέρχεται στα 360 άτομα ετησίως.

Ο πνιγμός είναι η τρίτη αιτία ακούσιου τραυματισμού και αντιπροσωπεύει το 7% όλων των θανάτων που σχετίζονται με τραυματισμούς. Η παγκόσμια έκθεση για τον πνιγμό δείχνει ότι η ηλικία είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για πνιγμό. Η σχέση αυτή συνδέεται συχνά με την έλλειψη εποπτείας. Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα υψηλότερα ποσοστά πνιγμών καταγράφονται μεταξύ των παιδιών 1-4 ετών, ακολουθούμενα από τα παιδιά 5-9 ετών. Διαβάστε εδώ πώς θα καταλάβετε ότι ένα παιδί πνίγεται.

Advertisment

Παγκοσμίως οι κυριότερες αιτίες πνιγμού είναι:

  • Άγνοια κολύμβησης: Πολλά άτομα και κυρίως παιδιά δεν γνωρίζουν κολύμβηση. Η συμμετοχή σε οργανωμένα μαθήματα κολύμβησης μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο πνιγμού σε όλους και κυρίως στα παιδιά 1-4 ετών.
  • Έλλειψη περίφραξης: Εμπόδια, όπως η περίφραξη της πισίνας, δεν επιτρέπουν στα μικρά παιδιά να μπουν σε αυτή χωρίς επιτήρηση.
  • Έλλειψη στενής εποπτείας / επιτήρησης: Ο πνιγμός μπορεί να συμβεί γρήγορα και αθόρυβα οπουδήποτε υπάρχει νερό (μπανιέρες, πισίνες, κουβάδες), ακόμη και όταν υπάρχει παρουσία ναυαγοσώστη.
  • Αποτυχία ορθής χρήσης σωσιβίων και προστατευτικού εξοπλισμού σε θαλάσσιες δραστηριότητες.
  • Κατανάλωση αλκοόλ: Το αλκοόλ επηρεάζει την ορθή κρίση, την ισορροπία και το συντονισμό των κινήσεων. Αυτός ο κίνδυνος επιδεινώνεται από την έκθεση στον ήλιο και τις υψηλές θερμοκρασίες.
  • Ιστορικό επιληψίας. Άνθρωποι με ιστορικό επιληψίας μπορεί να είναι πιο ευάλωτοι κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων στο νερό.

Μιας και ο Αύγουστος είναι ο μήνας που οι περισσότεροι πηγαίνουμε διακοπές, ας δούμε τι συστήνουν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο ΕΟΔΥ ως προστασία από τους πνιγμούς.

Αυτές οι κινήσεις διαρκούν μόνο λίγα δευτερόλεπτα, αλλά μπορούν να κάνουν τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου.

  • Να έχετε πάντα στον νου σας τα παιδιά – Μην εφησυχάζετε ποτέ όταν βρίσκονται κοντά στο νερό.
  • Χρησιμοποιήστε εξοπλισμό ασφαλείας, όπως σωσίβια, και να βεβαιώνεστε ότι είναι στη θέση τους πριν ανεβείτε σε κάποιο σκάφος ή πριν ξεκινήσετε τη βόλτα σας για τη θάλασσα.
  • Ελέγξτε τις καιρικές συνθήκες, το βάθος του νερού και την ένταση του ρεύματος πριν μπείτε στο νερό – ειδικά αν πηγαίνετε σε κάποια παραλία που δεν γνωρίζετε.
  • Μην πίνετε αλκοόλ κοντά στο νερό. Επηρεάζει τις αισθήσεις σας και μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρα ατυχήματα κοντά ή μέσα στο νερό.
  • Μάθετε κολύμπι και εάν δεν γνωρίζετε μείνετε στα πολύ ρηχά – αν αντέχετε μην μπείτε καν στο νερό.
  • Να θυμάστε πάντα πως ο πνιγμός είναι συχνά σιωπηλός και περνάει απαρατήρητος. Προσέξτε τα σημάδια όταν κάποιος παλεύει να επιπλεύσει, ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς για να αντιδράσετε.

Με πληροφορίες από www.marieclaire.gr

Advertisment

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα
Επιστήμονες εντόπισαν γονίδιο που προστατεύει τον εγκέφαλο από το Αλτσχάιμερ
Ήπαρ: Το πασίγνωστο φυτό που αποτρέπει την συσσώρευση λίπους
Εμμηναρχή: Γιατί η περίοδος των κοριτσιών ξεκινά νωρίτερα σε σχέση με προηγούμενες γενιές;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση