,

Είμαστε συνδημιουργοί και όχι θύματα του κόσμου. Συνέντευξη με τον Δρ Μπρους Λίπτον

Το μήνυμά μου είναι απλό: είστε πολύ πιο δυνατοί από όσο σας έχουν διδάξει να πιστεύετε.

Ο Μπρους Λίπτον, παγκοσμίως αναγνωρισμένος για τη συμβολή του στη βιολογία και τη συνειδητότητα, συζητά σε μια αποκλειστική συνέντευξη με τον Μωυσή Σεργιάννη για την Εναλλακτική Δράση τις ριζοσπαστικές του απόψεις για τον ρόλο που παίζουν οι πεποιθήσεις στη βιολογία μας. Μέσα από τη θεωρία της Βιολογίας της Πεποίθησης (το βιβλίο κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τις Εκδόσεις Keybooks), ο Λίπτον εξηγεί πώς οι σκέψεις και τα συναισθήματά μας μπορούν να επηρεάσουν τη φυσιολογία μας, οδηγώντας είτε σε ασθένεια είτε σε θεραπεία.

Με αφορμή την επικείμενη παρουσία του στην Ελλάδα, όπου θα πραγματοποιηθεί ένα μοναδικό διεθνές διήμερο σεμινάριο στις 12 και 13 Οκτωβρίου 2024, ο Μπρους Λίπτον μας δίνει μια πρόγευση από τα θέματα που θα αναλύσει, εστιάζοντας στις πρακτικές που μπορούν να μεταμορφώσουν την καθημερινότητά μας.

Advertisment

Απολαύστε αυτή τη συναρπαστική συνέντευξη και ανακαλύψτε τις ιδέες του Bruce Lipton που υπόσχονται να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε την υγεία και τη ζωή μας.

—————–

Bruce, είναι μεγάλη χαρά να σε έχουμε μαζί μας. Έχεις υπάρξει πρωτοπόρος στη σύνδεση της συνειδητότητας, της βιολογίας και των πεποιθήσεων εδώ και χρόνια. Το βιβλίο σου, Η Βιολογία της Πεποίθησης, έχει επηρεάσει βαθιά εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Για αρχή, θα ήθελα να μάθω τις σκέψεις σου για το πώς ο κόσμος έχει αποδεχτεί την ιδέα ότι οι πεποιθήσεις μας διαμορφώνουν τη βιολογία μας. Γιατί δεν έχει γίνει ακόμα κοινή πρακτική αυτή η γνώση;

Σε ευχαριστώ, Μωυσή, για τα όμορφα λόγια σου. Είμαι ενθουσιασμένος που θα έρθω στην Αθήνα και θα επισκεφθώ αυτή την υπέροχη και τόσο σημαντική χώρα για πρώτη φορά. Η απάντηση στην ερώτησή σου μπορεί να συνοψιστεί σε μία λέξη: χρήματα. Η φαρμακευτική βιομηχανία παίζει τεράστιο ρόλο στον έλεγχο της ιατρικής εκπαίδευσης. Η έμφαση δίνεται στη θεραπεία ασθενειών μέσω φαρμάκων, και όχι στην πρόληψη μέσω των αλλαγών στις πεποιθήσεις και τον τρόπο ζωής, που είναι το επίκεντρο της Βιολογίας της Πεποίθησης. Οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν έχουν κανένα κίνητρο να διδάξουν στους ανθρώπους πώς να διαχειρίζονται την υγεία τους μέσω μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων. Αυτό δημιουργεί ένα μεγάλο χάσμα μεταξύ αυτού που ξέρουμε επιστημονικά και αυτού που διδάσκεται στους ανθρώπους.

Advertisment

Αυτό είναι πράγματι ένα δυνατό μήνυμα. Με δεδομένο αυτό, ποιες θα έλεγες ότι είναι οι βασικές πρακτικές που πρέπει να υιοθετήσουν οι άνθρωποι καθημερινά για να μεταβούν από αυτό το μοντέλο εξάρτησης από τα φάρμακα σε ένα που τους δίνει δύναμη να διαχειρίζονται την υγεία τους μέσω των πεποιθήσεών τους και της συνειδητότητάς τους;

Υπάρχουν μερικές βασικές αρχές που προτείνω πάντα. Πρώτον, διαχειρίσου το άγχος σου. Όταν είσαι αγχωμένος, το σώμα σου παράγει κορτιζόλη και άλλες ορμόνες του στρες, οι οποίες καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Με την πάροδο του χρόνου, το χρόνιο στρες οδηγεί σε ασθένειες. Τεχνικές όπως η ενσυνειδητότητα, ο διαλογισμός και ακόμη και κάτι τόσο απλό όσο οι ασκήσεις αναπνοής μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του στρες.

Δεύτερον, επικεντρώσου σε θετικές πεποιθήσεις. Το υποσυνείδητό σου είναι ένας ισχυρός παράγοντας που καθορίζει την υγεία σου. Αν πιστεύεις ότι είσαι αδύναμος, άρρωστος ή ευάλωτος, το σώμα σου θα ακολουθήσει. Από την άλλη, αν καλλιεργήσεις θετικές πεποιθήσεις σχετικά με την υγεία σου και την ανθεκτικότητά σου, η βιολογία σου θα ανταποκριθεί ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα και βελτιώνοντας την ικανότητα ίασης.

Τέλος, να φροντίζεις να περιβάλλεσαι από θετικά περιβάλλοντα και σχέσεις. Οι άνθρωποι και οι χώροι με τους οποίους αλληλεπιδράς μπορούν είτε να σε αναζωογονήσουν είτε να σε αποστραγγίσουν. Το περιβάλλον σου παίζει σημαντικό ρόλο στην ευημερία σου, οπότε επίλεξε σχέσεις και περιβάλλοντα που τρέφουν το πνεύμα σου και υποστηρίζουν την ανάπτυξή σου.

Ανέφερες το υποσυνείδητο, το οποίο είναι ένα κεντρικό θέμα στο έργο σου. Μπορείς να μας εξηγήσεις πώς μπορούν οι άνθρωποι να συνδεθούν με το υποσυνείδητό τους και να επαναπρογραμματίσουν τις πεποιθήσεις τους ώστε να δημιουργήσουν μια πιο υγιή ζωή;

Με χαρά. Το κλειδί για να αλλάξεις τη ζωή σου είναι να επαναπρογραμματίσεις το υποσυνείδητο. Το υποσυνείδητό σου είναι σαν ένα κασετόφωνο που τρέχει από τότε που γεννήθηκες. Πολλές από τις πεποιθήσεις με τις οποίες λειτουργείς σήμερα προγραμματίστηκαν κατά την παιδική σου ηλικία, συχνά χωρίς να το αντιληφθείς. Αυτές οι πεποιθήσεις επηρεάζουν τα πάντα, από τις σχέσεις σου μέχρι την υγεία σου.

Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους να επαναπρογραμματίσεις το υποσυνείδητό σου είναι μέσω της επανάληψης. Όπως μαθαίνεις μια νέα γλώσσα, έτσι πρέπει να επαναλαμβάνεις νέες ιδέες ή πεποιθήσεις μέχρι να γίνουν κομμάτι σου. Οι επιβεβαιώσεις, ο δημιουργικός οραματισμός και η ύπνωση είναι χρήσιμα εργαλεία γι’ αυτό. Όμως, δεν αρκεί να σκέφτεσαι θετικά μια-δυο φορές. Πρέπει να είσαι συνεπής στην επαναπρογραμματισμένη προσπάθεια να αλλάξεις τις αρνητικές πεποιθήσεις που σε καθοδηγούν.

Μια άλλη προσέγγιση είναι οι διάφορες τεχνικές συναισθηματικής διαχείρισης. Αυτές οι τεχνικές σε βοηθούν να αγγίξεις άμεσα το υποσυνείδητο, επιτρέποντάς σου να απελευθερώσεις παλιές, περιοριστικές πεποιθήσεις και να τις αντικαταστήσεις με καινούριες που υποστηρίζουν την υγεία και την ευτυχία σου.

Είναι εντυπωσιακό το πόσο συνδέεται η υγεία μας με την ψυχική και συναισθηματική μας κατάσταση. Με την τρέχουσα κατάσταση του κόσμου, που χαρακτηρίζεται από άγχος, αβεβαιότητα και φόβο, πώς μπορούν οι άνθρωποι να δημιουργήσουν μια νοοτροπία αφθονίας και υγείας;

Πολύ καλή ερώτηση! Το κλειδί είναι να κατανοήσεις ότι ζούμε σε δύο κόσμους: τον εξωτερικό, γεμάτο με τις προκλήσεις που ανέφερες, και τον εσωτερικό, τον οποίο μπορούμε να ελέγξουμε. Μπορεί να μην μπορούμε να ελέγξουμε όλα όσα συμβαίνουν εξωτερικά, αλλά έχουμε τη δύναμη να διαχειριστούμε την εσωτερική μας κατάσταση.

Το πρώτο βήμα για να δημιουργήσεις μια νοοτροπία αφθονίας είναι να σταματήσεις να τρέφεις το μυαλό σου με φόβο. Ο φόβος είναι εργαλείο που χρησιμοποιούν τα μέσα ενημέρωσης και οι εταιρείες για να κρατούν τους ανθρώπους σε κατάσταση εξάρτησης και αδυναμίας. Όταν είσαι σε κατάσταση φόβου, δεν μπορείς να αναπτυχθείς. Είσαι σε κατάσταση προστασίας, η οποία περιορίζει την ικανότητά σου να δημιουργείς και να ευημερείς.

Μπορείς να το αντιμετωπίσεις αυτό επιλέγοντας συνειδητά σε τι εκθέτεις το μυαλό σου. Ξεκίνα την ημέρα σου με κάτι θετικό. Μπορεί να είναι η ανάγνωση ενός θετικού αποσπάσματος, ο διαλογισμός ή η πρακτική της ευγνωμοσύνης. Όταν ξεκινάς την ημέρα σου σε θετική κατάσταση, επηρεάζεις όλη την υπόλοιπη ημέρα.

Ένας άλλος σημαντικός τρόπος είναι να μένεις στο παρόν. Το άγχος συχνά προέρχεται από την προβολή του μυαλού σε μελλοντικά σενάρια. Όταν παραμένεις γειωμένος στο παρόν, μπορείς να ανταποκριθείς πιο αποτελεσματικά στις προκλήσεις χωρίς το πρόσθετο βάρος του φόβου.

Το να παραμένεις στο παρόν ακούγεται απλό, αλλά συχνά είναι πιο δύσκολο στην πράξη. Για κάποιον που μόλις ξεκινά αυτή τη διαδρομή αυτογνωσίας, από πού θα πρότεινες να αρχίσει;

Το καταλαβαίνω απολύτως ότι μπορεί να είναι δύσκολο, ειδικά για κάποιον που μόλις ξεκινά. Θα πρότεινα να ξεκινήσει με κάτι πολύ απλό: την αναπνοή. Η συνειδητή, βαθιά αναπνοή είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να έρθεις στο παρόν και να ηρεμήσεις το νευρικό σύστημα.

Μια μέθοδος που συχνά προτείνω είναι η τεχνική αναπνοής 4-7-8. Εισπνέεις για 4 δευτερόλεπτα, κρατάς την αναπνοή σου για 7 και εκπνέεις για 8. Αυτό βοηθά να ρυθμιστεί το νευρικό σύστημα και να βγει το σώμα από τη λειτουργία του στρες, φέρνοντάς το σε κατάσταση χαλάρωσης.

Ένα άλλο εξαιρετικό σημείο εκκίνησης είναι ο διαλογισμός ενσυνειδητότητας. Δεν χρειάζεται να κάθεσαι ώρες σε σιωπή. Ακόμα και μόνο 5 ή 10 λεπτά καθημερινής ενσυνειδητότητας—είτε επικεντρώνοντας την προσοχή σου στην αναπνοή είτε παρατηρώντας τις σκέψεις σου χωρίς κριτική—μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά στην ψυχική σου κατάσταση.

Είναι εντυπωσιακό το πόσο προσιτά είναι αυτά τα εργαλεία. Δεν απαιτούν δραστικές αλλαγές στη ζωή, αλλά μπορούν να έχουν βαθιά αποτελέσματα. Θέλω τώρα να σε ρωτήσω για την άποψή σου σχετικά με τη σύνδεση της επιστήμης με την πνευματικότητα. Στο βιβλίο σου Η Βιολογία της Πεποίθησης, γεφυρώνεις αυτό το χάσμα. Μπορείς να μας μιλήσεις για το γιατί αυτή η σύνδεση είναι τόσο σημαντική σήμερα;

Είναι πραγματικά συναρπαστικό θέμα!. Η επιστήμη και η πνευματικότητα για πολύ καιρό θεωρούνταν αντίθετες δυνάμεις, αλλά στην πραγματικότητα είναι βαθιά συνδεδεμένες. Όσο περισσότερο μαθαίνουμε για την κβαντική φυσική, τόσο περισσότερο καταλαβαίνουμε ότι τα πάντα στο σύμπαν είναι ενέργεια, συμπεριλαμβανομένων των σκέψεων και των πεποιθήσεών μας. Αυτό ευθυγραμμίζεται με τις αρχαίες πνευματικές διδασκαλίες που πάντα έλεγαν ότι είμαστε κάτι παραπάνω από απλά φυσικά όντα.

Το σημαντικό που πρέπει να καταλάβουν οι άνθρωποι είναι ότι η επιστήμη πλέον επιβεβαιώνει αυτό που η πνευματικότητα διδάσκει εδώ και αιώνες: η συνείδησή μας διαμορφώνει την πραγματικότητά μας. Αυτό είναι μια ριζική αλλαγή από την παλιά Νευτώνεια κοσμοθεωρία, η οποία έβλεπε το σύμπαν ως μια μηχανή και τους ανθρώπους ως παθητικούς παρατηρητές. Η κβαντική φυσική μας δείχνει ότι είμαστε συν-δημιουργοί της πραγματικότητας. Αλλάζοντας τη συνείδησή μας, μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο γύρω μας.

Αυτό είναι μια βαθιά αλλαγή στην αντίληψη. Τοποθετεί πολλή ευθύνη στα χέρια μας, αλλά μας δίνει και τεράστια δύναμη. Πριν κλείσουμε, Bruce, ποιο μήνυμα θα ήθελες να αφήσεις στους αναγνώστες μας καθώς συνεχίζουν το ταξίδι της αυτοανακάλυψης και ίασης;

Το μήνυμά μου είναι απλό: είστε πολύ πιο δυνατοί από όσο σας έχουν διδάξει να πιστεύετε. Η επιστήμη της επιγενετικής μας δείχνει ότι δεν είμαστε θύματα των γονιδίων μας· είμαστε κυρίαρχοι της βιολογίας μας. Κάθε σκέψη, πεποίθηση και δράση διαμορφώνει την υγεία και το μέλλον σας. Έχετε τη δύναμη να ξαναγράψετε την ιστορία σας. Ποτέ δεν είναι αργά για να αλλάξετε, να θεραπευτείτε και να ζήσετε μια ζωή γεμάτη χαρά, αγάπη και αφθονία.

Μωυσής Σεργιάννης: Σε ευχαριστούμε πολύ, Bruce. Αυτή η συζήτηση ήταν πραγματικά διαφωτιστική. Το έργο σου συνεχίζει να εμπνέει εκατομμύρια ανθρώπους, και είμαστε ευγνώμονες που θα σε συναντήσουμε και θα σε ακούσουμε από κοντά σε λίγες μέρες!


Περισσότερες πληροφορίες για το επερχόμενο διήμερο σεμινάριο του Dr Bruce Lipton στην Αθήνα στις 12 και 13 Οκτωβρίου 2024 θα βρείτε εδώ https://leadingminds.gr/el/

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

HeartMath: Αποκαλύπτοντας τη Δύναμη της Καρδιάς και της Παγκόσμιας Συνείδησης | Συνέντευξη με τον Howard Martin
Διονύσιος Σολωμός: Τα συντηρημένα χειρόγραφα του εθνικού ποιητή θα εκτεθούν στο Βυζαντινό Μουσείο στις 21/3
Να μην είσαι ούτε ο βασιλιάς, ούτε ο στρατιώτης. Να είσαι ο σκακιστής (Σουν Τζου - Η Τέχνη του Πολέμου)
Βίνσεντ Βαν Γκογκ: Το Φως στο Σκοτάδι της Ψυχής

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση