Επιστημονικά τεστ που έγιναν σε μια σειρά από παραδοσιακά θεραπευτικά βότανα έδειξαν ότι αυτά πράγματι έχουν επωφελή για την υγεία αποτελέσματα.
Ειδικοί από το Κολέγιο Κινγκς του Πανεπιστημίου του Λονδίνου λένε ότι τα «γιατροσόφια» που χρησιμοποιούνται σε πολλές περιοχές του πλανήτη, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία ασθενειών όπως ο διαβήτης ή ο καρκίνος. Την ίδια ώρα οι επαΐοντες στο χώρο των εναλλακτικών θεραπειών λένε ότι για να επιβεβαιωθούν τα ευεργετικά αποτελέσματα των παραδοσιακών βοτάνων θα πρέπει να διεξαχθούν πλήρεις κλινικές δοκιμές.
Advertisment
Οι ερευνητές του Kings College εξέτασαν την αποτελεσματικότητα Ινδικών εκχυλισμάτων κατά του διαβήτη, των φυτικών ουσιών που χρησιμοποιούνται στη Γκάνα για την επούλωση των πληγών και των αντικαρκινικών βοτάνων που απαντώνται στην Κίνα και την Ταϊλάνδη.
Οι επιστήμονες λένε ότι τα ευρήματα των ερευνών τους θα βοηθήσουν τους κατοίκους των περιοχών αυτών να εξακριβώσουν ποια φυτά συνιστώνται και θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν στην παρασκευή νέων φαρμακευτικών ουσιών.
Αντιδιαβητικό εκχύλισμα:
Advertisment
Ένα από τα φυτά που εξετάστηκαν ήταν το φύλλο του δέντρου κάρι στην Ινδία, το οποίο φημίζεται για τις ευεργετικές επιδράσεις του στη θεραπεία του διαβήτη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκχυλίσματα από το φύλλο κάρι περιορίζουν τη δράση της Παγκρεατικής Άλφα Αμυλάσης (ΠΑΑ), ενός πεπτικού ένζυμου που υποβοηθά την μετατροπή των αμυλούχων τροφών σε γλυκόζη. Ένας διαβητικός οργανισμός δεν παράγει ποσότητα ινσουλίνης ικανή να ρυθμίσει την απότομη αύξηση των σακχάρων στο αίμα. Η επιβράδυνση της μετατροπής αμύλου σε γλυκόζη που επιτυγχάνεται με το μπλοκάρισμα της ΠΑΑ μπορεί να οδηγήσει σε πιο ισορροπημένη διοχέτευση γλυκόζης στο αίμα από το έντερο. Οι ερευνητές αυτή τη στιγμή προσπαθούν να διαπιστώσουν ποιο από τα συστατικά του φύλλου κάρι έχει αυτό το αποτέλεσμα.
Γιατροσόφι για πληγές:
Οι ερευνητές του Κολεγίου Κινγκς σε συνεργασία με ειδικούς από το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Γκάνα, εξέτασαν τα φυτά που χρησιμοποιούνται για θεραπεία από τη φυλή των Ασάντι.
Αφού έκαναν συνεντεύξεις με παραδοσιακούς θεραπευτές για να διαπιστώσουν ποια φυτά χρησιμοποιούνται στη θεραπεία πληγών, στη συνέχεια εξέτασαν στο εργαστήριο κατά πόσο τα φυτά αυτά επέφεραν το ποθούμενο αποτέλεσμα. Βρήκαν ότι το εκχύλισμα του αναρριχωμένου λουλουδιού «Κομελίνα Ντιφούσα» έχει τόσο αντιβακτηριακή όσο και αντιμυκητιακή δράση, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση και στην αποτροπή περαιτέρω μόλυνσης των πληγών.
Αντικαρκινικά βότανα:
Σε μια τρίτη έρευνα οι επιστήμονες του Βρετανικού πανεπιστημίου εξέτασαν κατά πόσο μπορούν να αναστείλουν την αναπαραγωγή των καρκινικών κυττάρων ορισμένα φυτά που ενδημούν στην Ταϊλάνδη και την Κίνα και χρησιμοποιούνται σε γιατροσόφια.
Είδαν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις – ιδιαίτερα όσον αφορά το ενάλιο ζιζάνιο της Ταϊλάνδης «Αμάνια Μπακίφερα» και τον αστερωτό άνη- θο «Ιλίκιουμ Βέρουμ», που φύεται στην Κίνα- υπάρχει σημαντική και ενθαρρυντική αντικαρκινική δράση. Μιλώντας στο BBC ο καθηγητής εναλλακτικής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Έξετερ, Έντζαρντ Έρνστ, χαρακτήρισε την έρευνα πολύ ενδιαφέρουσα, πολλά υποσχόμενη και πολύ απαραίτητη.
Πηγή: BBC
Holistic Life